Vatandaş alışverişi kesti, aracını parka çekti
Ekonomi, 17 Nisan 2019 00:09Bütçedeki 3 aylık gerçekleşmeler, durgunluk nedeniyle ÖTV ve KDV yıllık hedeflerinde ciddi sapma olduğunu gösterdi. Resmi verilere göre, ÖTV’de yıllık hedefin 10.2 milyar TL, KDV’de ise 4.4 milyar TL gerisinde kalındı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 2019 yılı 3 aylık bütçe sonuçları ekonomide yaşanan krizin vatandaşa ciddi ölçüde kemer sıktırdığını ortaya koydu. Yılın ilk 3 ayında Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirleri artacağı yerde geçen yılın bile gerisine düştü. Sadece 3 aylık dönemde ÖTV'de 10.2 milyar, KDV'de 4.4 milyar TL'lik kayıp var. Veriler, vatandaşın alışverişten kıstığını, yeni otomobil almadığını, otomobili olanın da parktan çıkarmadığına işaret ediyor. Ekonomideki durgunluk aşılmazsa iktidar daha fazla bütçe açığını göze almakla, vergileri artırmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak.
Bütçenin ocak-mart dönemini kapsayan 3 aylık performansı, piyasanın nabzını tutan ÖTV ile KDV gelirlerinde ciddi tehlike işaretleri verdi. ÖTV'yi akaryakıt, doğalgaz, yeni taşıt, alkol, tütün, kolalı içecekler ile dayanıklı tüketim mallarını satın alan tüketiciler ödüyor. Ekonomi yönetimi, bir önceki yılda gerçekleşen vergi tahsilatı ile gelecek yılda ekonomiye ilişkin büyüme ve enflasyon tahminleri gibi veriler üzerinden yıllık gelir tahmini yapıyor. Ekonomi yönetimi, 2019'da ÖTV'den devletin kasasına yıllık 162.6 milyar lira para gireceği tahminini yaptı ve hedef olarak da bütçeye yazdı.
HEDEF TUTMADI
Bu hedefe göre, birebir olmasa da yılın ilk 3 ayında ÖTV'den bütçeye 40 milyar 642 milyon lira civarında para girmesi gerekiyordu. Ancak 3 aylık ÖTV geliri 30 milyar 413 milyon lirada kaldı. Bu da 3 aylık gerçekleşmenin, hedeflenen gelirin 10 milyar 229 milyon lira gerisine düştüğünü gösteriyor. Üstelik bu yılın ilk 3 ayında elde edilen ÖTV geliri, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 31.8 milyar liralık gelirin de 1 milyar 418 milyon lira gerisinde kaldı. 3 aylık gerçekleşme verileri üzerinden 12 ayın tamamını birebir hesaplamak her zaman doğru sonucu vermiyor. Zaman zaman yıllık gerçekleşme bu hesabın altında veya üstünde olabiliyor. Ancak gelirin geçen yıldan bile aşağıda kalması yıllık hedefte çok ciddi sapmaların yaşanabileceğine işaret ediyor.
En büyük kayıp sıfır otoda
ÖTV'nin alt kalemleri içinde en büyük hedef sapması sıfır taşıtlara uygulanan vergide yaşandı. Ekonomi yönetimi, sıfır taşıtların satışından bu yılın tamamında 23.9 milyar lira ÖTV geliri elde edeceğini hesaplamasına karşın ilk 3 ayda kasaya sadece 1 milyar 997 milyon lira girdi. Oysa yıllık hedefe uyumlu olarak 3 ayda yaklaşık 5 milyar 981 milyon lira civarında bir gelir elde edilmesi gerekiyordu. Geçen yılın ilk 3 ayında elde edilen 4.6 milyar liraya bile ulaşılamayınca şimdiden 4 milyar liraya yakın sapma oluştu. Hedefe uyumlu 3 aylık performans petrol ve doğalgaz ÖTV'sinde 3.6 milyar, dayanıklı tüketim mallarında 1.3 milyar, alkollü içeceklerde 1 milyar, tütünde 233 milyon ve kolalı içeceklerde 100 milyon lira civarında sapmayı işaret ediyor. KDV gelirinde de yılın ilk 3 ayında 70.6 milyar liralık yıllık hedefin sadece 13.2 milyar lirasına ulaşılabildi. Oysa 17.6 milyar lira kaynak girişi bekleniyordu.
Ekonomi, 17 Nisan 2019 00:09
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor
İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı
İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
