Ameliyattan çıkan hastaya bile ilaç yok
Sağlık, 01 Mart 2019 10:35İlaç fiyatlarından memnun olmayan firmalar stoklarını piyasaya sürmedi. TEİS Başkanı Saydan, ameliyat sonrası kullanılması gereken ilaçlardan kan sulandırıcıya kadar birçok temel ilaçta sıkıntı yaşandığını söyledi.
İlaç firmalarının ilaç fiyatlarından memnuniyetsizliği nedeniyle stoklardaki ilaçların tümü piyasaya çıkmadı. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), 104 ilacın piyasada bulunmadığını belirledi.BirGün'de yer alan habere göre, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, genel merkez binasında düzenlediği toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu.İlaç sorununun devam ettiğini kaydeden Saydan, şunları söyledi: “Firmalar ilaç Euro kurunun 3,40 TL olarak belirlenmesinden memnun olmadığından birçok ilaç piyasada yok. Ameliyat sonrası kan pıhtılaşmasını engellemek için hastalara verilen ilaçtan, kan sulandırıcı iğneye, göz damlasından psikiyatri alanına kadar birçok ilaç piyasada bulunmuyor.
Bazı firmalar ithalatı ya azalttı ya da tamamen durdurdu. Özellikle hayati öneme sahip ithal ilaçlarda son dönemde yaşanan sıkıntı ilaç fiyatlandırma politikasının sonucudur. İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bulunamayan ilaç sorunu devam edecek ve yeni ilaçlar ülkemize gelmeyecektir.”Zam sonrası bazı ilaçların da ışık hızıyla eczanelere dağıtıldığını belirten Saydan, “İlaçlara baktığımız zaman imal tarihlerinin 2017-2018 olduğunu tespit ettik” dedi. “Bu ilaçlar ‘tedarik sorunu’ yaşanırken neredeydi?” diye soran Saydan, yetkililerin bu sorulara cevap bulmasını istedi.
3 KUTU İLAÇTA 60 TL FARK ÜCRETİ
İlaca ilişkin bir başka önemli problemin de astım ve KOAH hastalarının ödediği fark ücreti olduğuna dikkati çeken Saydan, “15 Eylül 2018 tarihinden itibaren SGK tarafından yapılan düzenlemeye göre astım ve KOAH hastalarının raporlu ilaçlarında kutu başına 12-20 TL arasında fiyat farkı ödemesi çıkıyor” diye konuştu.SGK tarafından hayata geçirilen fiyat baz alınarak yapılan eşdeğer uygulamasının fark ücreti olarak yansıdığını söyleyen Saydan, “Üç kutu astım ilacı alan hastalar 60 TL’ye varan büyük farklar ödüyor. Üstelik bu ilaçların fark ödemeden alacakları bire bir eşdeğeri de bulunmuyor. Hastalar, fiyat farkı olmayan eşdeğer ilaç istediğinde daha yüksek doz içeren, farklı cihazlardaki ilaçları kullanmak zorunda kalıyor. Bu uygulama hastada olası yan etki ve farklı cihaz kullanımına bağlı uyum zorlukları oluşturarak tedavinin aksamasına sebep olabiliyor. Bu uygulamadan bir an evvel vazgeçilmelidir” ifadelerini kaydetti.
Sağlık, 01 Mart 2019 10:35
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Sakın terörist başını affetmeye kalkmayın!
Elektrik ve doğalgaza zam
Dilovası’na gelen bakanı AKP ve MHP’liler karşıladı
Uçkuruna düşkün başkan AKP'li olunca başka türlü davranılıyor!
Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün başarılı oyuncusu Berk’e milli davet
Gebze’de Saadet partililerden anlamlı ziyaret
Zeytinoğlu: Sanayicimizi rahatlatacak adımların atılması oldukça önemli
Çayırova’da spor lisesi projesi Başkan Çiftçi’nin takibinde
Kadınlar için uygulamalı eğitim alanı Ana Kafe hizmette
Kamu araçları kişisel işlerde mi kullanılıyor?
Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Sarıdoğan’dan İran uyarısı
Göreve iade edilmeyen hâkim üzüntü nedeniyle kanserden öldü
Vatandaşın sofrasından her ay 468 ekmeği çaldılar
Gölcük’te denizaltı faciası böyle anılacak
Trollerin kimlikleri açığa çıkacak!
İzmitlileri sanat müziğine doyurdular!
Gökçe: Okuyan, araştıran ve düşünen nesillerle geleceğimiz çok daha aydınlık
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaret atağı
AKP'lilere soruşturma izni yok! İşte adil düzen
Kartepe’deki bu dereye her an bir vatandaş düşebilir!
İzmit’te sahil kenarında yer alan karavanlar o parka gitmedi!
Sosyal medyada yer o görüntüler Dilovası Belediyesi yetkililerini harekete geçirdi
Sigaraya bir zam daha
İzmit Belediyesi’nde hedef 2027’de 400 araç
Çayırova’da dev adamlar özel çocuklarla buluştu
Gebze Ticaret Odası, iş insanları ile yerel yöneticileri bir araya getirdi
Türk Bayramı değil, bir PKK dayatmasıdır
Başkan Söğüt özel gereksinimli öğrencilerle bir araya geldi
Bir haftada 22 milyar dolar eridi!
Kandil'den talimat alanları reddediyorum
SEDAŞ ve TES-İŞ arasında toplu sözleşme görüşmeleri başladı
İzmit’te çift taraflı parka müdahale!
Bu yolda yayalar tehlikede!
Kandıra’da bir anlamlı etkinlik daha
Derince’deki Senin Yuvan’da çocuklara kitap sevgisi aşılanıyor
KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret verilerini değerlendirdi: İhracat geriledi
Kartepe Çevre ve Yaşam Platformu’ndan çağrı: Akbelen’deki tahribatı durdurun!
6 yaşındaki Muhammet tramvayın sürücü koltuğuna oturdu
Dilovası’nda MHP’liler yaşı küçük, yüreği büyük genci onurlandırdı
