Seçim müjdeleri ekonomiyi zorluyor
Ekonomi, 26 Ocak 2019 09:10TEPAV raporunda bütçe uyarısı yapıldı. AKP’nin ekonomiyi canlandırabilmek için yaptığı vergi indirimleri ve seçim müjdelerinin önümüzdeki döneme ilişkin riskleri artırdığı belirtildi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) raporunda son dönemde ekonomiyi canlandırabilmek için birbiri ardına yapılan kamu harcamaları ve seçim müjdelerinin ekonomiyi zora sokabileceği uyarısı yapıldı. TEPAV, eldeki sınırlı kaynakların çarçur edilmemesi gerektiğine de dikkat çekti.
TOBB bünyesinde faaliyet gösteren TEPAV, ekonomiyle ilgili güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla “Ekonominin Seyir Defteri” adı altında yeni bir çalışma başlattı. TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, ile TEPAV Program Danışmanı Fatih Özatay imzasını taşıyan ilk çalışmada ekonomiyi canlandırmak için bütçede yeterli imkan olup olmadığı analiz edildi. Türkiye ekonomisinin bugünlerde ilginç bir süreçten geçtiği belirtilen analiz çalışmada, bir taraftan mali disiplinden bahsedilirken diğer yandan iç piyasayı canlandırmak için bütçe harcamalarının arttırıldığı vurgulandı.
OLUMSUZ ETKİ EDER
Eylül ayından bu yana özellikle marttaki yerel seçimleri de hedef aldığı anlaşılan bir dizi karar açıklandığı belirtilen raporda, ‘Peki, mevcut koşullar altında, sorunlu ekonomik birimlere destek vermemeli miyiz? Bu yönde, mart sonundaki seçime yönelik olarak atılan adımlar, meseleyi yalnızca daha akut hale mi getirir?' sorularına yer verildi. Mega projelerdeki döviz yükümlülükleri ve şirketlere verilen dövizli garantilerin açıkça bilinmemesi nedeniyle bütçe imkanlarının doğru tahlil edilemeyeceği belirtilen raporda, “Kamunun bugün kısa vadeli ekonomik canlanma için vereceği desteğin amaçlananın tam tersine ekonomide olumsuz sonuçlar doğurma ihtimali de olabilir” uyarısı yapıldı.
DÜŞÜK BORÇ ALDATMASIN
TEPAV'ın hazırladığı raporda, Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire oranını 2002-2018 arasında yüzde 80'lerden yüzde 30'lara indirmiş olmasının ilk bakışta bütçede harcama imkanları olduğu izlenimi verdiğini, ancak özellikle Yap-İşlet-Devlet yükümlülüklerinin bütçe açıklarını ne kadar artıracağı ile kur krizinden olumsuz etkilenen banka ve şirketleri rahatlatmaya yönelik verilecek desteklerin mali boyutunun bilinmemesi nedeniyle bütçedeki ilave harcama imkanlarının net görülemediği belirtildi. Raporda, “İmkanlar daralırken, atılan disiplinsiz maliye politikası adımları, ülke ile ilgili risk algılamasını olumsuz etkileyerek, iktisadi açıdan daraltıcı sonuçlar türetebiliyor. Yine de Türkiye için ekonomik daralmanın şiddetini azaltmak ve büyümeyi destekleme imkanı teknik olarak hâlâ var” denildi.
Para varsa çarçur etmeyin
TEPAV'ın raporunda, ekonomiyi yeniden çalışabilir hale getirmenin başka bir yolu olmaması halinde ekonomiyi canlandırmak için bütçe kaynaklarının harcanabileceği belirtildi. Raporda, ancak bunun için öncelikle gerçekten bir kaynağın olması ve bunun ‘çarçur edici işlere' kullanılmaması gerektiği ifade edildi. Raporda, “Yoksa bütçe harcamalarını artırarak bütçe dengesini bozacak her adım geri tepmeye mahkûm olur” uyarısı yapıldı.
Ekonomi, 26 Ocak 2019 09:10
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Benzine dev zam
Dilovası faciası davasında yeni karar
Ahmet Davutoğlu siyasete noktayı koydu!
Özgür Özel, Tayyip Erdoğan'a bakın nasıl seslendi!
Çayırköy Göleti’nde çalışmalar sürüyor
Dilovası’nda iş insanı Yıldırım Karslıların da kapısını çaldı
Sigara kullanımında dünya lideri olduk!
Koruma altındaki çocukların eserleri Symbol AVM’de görücüye çıktı
Unutulan şüpheli çantadan kopya düzeneği çıktı
Lütfü Obuz: Ne alkol ruhsatı? Bizim işimiz gücümüz İzmit
Büyükşehir’in bu uygulamasından haberdar olmayan var mı?
Antikkapı’dan piknik keyfine pratik dokunuş!
Suriye Hama Valisi Es-Seheyen’den KOTO’ya ziyaret
Gölcüklülerden yetkililere çığlık! Bu çileye son verin
Başkan Hürriyet'i cezaevinde ziyaret etti
İşsizlik fonu işverene akıyor
Sahillerde sıkı denetim
Kartepe’deki bu caddede yürünmüyor!
Erken seçimin ayak sesleri
Rakı keyfi koltuğundan etti!
Erdoğan CHP'li başkanı AKP'ye davet etti
Derince’yi 30 Ağustos coşkusu saracak!
Çayırova’da Atığın Sıfır Noktası, hediye kazandırmaya devam ediyor
GTO Başkanı Aslantaş: Bu faizlerle sanayicinin yatırım yapması mümkün gözükmüyor
Sucuklardan at ve eşek eti çıktı
Bu hafta da Cumhuriyet mahallesinde spor yaptılar!
Kocaeli sanayi kapasite anketi ve endeksi değerlendirmesi
Emekli ve memur maaş düzenlemesi için tarih verildi!
Sanatsal yetenekli vatandaşlar bu habere dikkat!
İkinci el otoda hareketlilik bekleniyor
Kademeli emeklilik çağrısı
İzmit Belediyesi ile Kocaeli Barosu arasındaki protokol yenilendi
TÜVTÜRK sürücüleri uyardı
TEKNOFEST’e seferler denizden ve karadan kesintisiz sürüyor
Uyku sırasında ortaya çıkan bu belirtilere dikkat
KOTO’ya ziyaretçi akını!
Beceriksizlik abidesi! Metro inşaatı binanın temeline zarar vermiş
Başkan yine denize daldı! Bakın neden
Bir dev şirket daha iflas etti
