Piyasalarda karşılıksız çek depremi
Ekonomi, 03 Ocak 2019 17:49TBB Risk Merkezi’nin hazırladığı verilere göre, çek ve senetlerin oranı Türkiye'nin yaşadığı krizi gözler önüne seriyor. Verilere göre, ilk 11 ayda protestolu senet yüzde 45, karşılıksız çek ise yüzde 60 arttı.
Çek ve senet, Türkiye’deki ticari hayatın önemli unsurlarından biri. Bu açıdan TBB Risk Merkezi’nin bu iki finansal araçla ilgili verileri ekonomik krize de ışık tutuyor. Yılın ilk 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre protestolu senet tutarı yüzde 45.5 artarak 16.8 milyar liraya, karşılıksız çek ise yüzde 59.8 artışla 25.3 milyar liraya ulaştı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, bu kapsamda Bingöl’de protestolu senet tutarı yüzde 342 artarak 37 milyon lirayı aştı. Bu ili yüzde 206 artış ve 24.5 milyon liralık senetle Gümüşhane, yüzde 187 artış ve 81.8 milyon lirayla Amasya, yüzde 150 artış ve 23.2 milyon lirayla Ardahan ile yüzde 127 artış ve 66.9 milyon lirayla Nevşehir izledi.
.jpg)
YALOVA ÜÇÜNCÜ
Karşılıksız çek artışında ise Artvin, yüzde 269 artış ve 38.6 milyon lirayla ilk sırada. Bu ili yüzde 192 artış ve 54.4 milyon liralık çekle Kastamonu, yüzde 180 artış 93.2 milyon liralık çekle Yalova, yüzde 170 artış ve 22.1 milyon liralık çekle Gümüşhane ile yüzde 155 artış ve 106.4 milyon liralık çekle Çanakkale takip etti.
KİLİS VE BİLECİK İYİ DURUMDA
Yine ilk 11 ayda, protestolu senet ve karşılıksız çek tutarı yüksek oranda düşen iller de var. Protestolu senet tutarı Kilis’te yüzde 33 düşerek 4.9 milyon liraya indi. Bu ili yüzde 26 düşüş ve 282.3 milyon liralık senetle Kocaeli ile yüzde 23 düşüş ve 60.1 milyon liralık senetle Iğdır izledi. Karşılıksız çek tutarında ise en çok düşüş yüzde 51 ve 12.8 milyon lirayla Bilecik’te görüldü. Bu ili yüzde 38 düşüş ve 23.8 milyon liralık çekle Iğdır ile yüzde 26 düşüş ve 39 milyon liralık çekle Tokat takip etti. Tüm illere bakıldığında, protestolu senet tutarı düşen il sayısı 10, karşılıksız çek tutarı düşen il sayısı 11 oldu.
Ekonomi, 03 Ocak 2019 17:49
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
