Belediyelere seçim kıyağı!
Gündem, 24 Kasım 2018 14:30Cumhurbaşkanlığı kararıyla, yerel seçimlere kadar devlet bütçesinden belediyelere gönderilecek paylardan SGK borcu dışında hiçbir kesinti yapılmayacak. Böylece belediyeler kaldırım, park, bahçe gibi göze hoş görünen yatırımlar yapabilecek.
Yerel seçimlere 4 ay kala belediyelerin devlete olan borçları ertelendi. 2018 Kasım ve Aralık aylarıyla 2019'un Ocak, Şubat ve Mart aylarında devlet bütçesinden belediyelere gönderilecek paylardan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borcu dışında hiçbir kesinti yapılmayacak. Bu ay yapılmış kesintiler de iade edilecek. Erteleme kararı sayesinde belediyeler seçim öncesinde kaldırım, park, bahçe gibi göze hoş görünen alanları yenileme fırsatı bulacak.
İADE ALACAKLAR
Bütçe gelirlerinden belediyelere aktarılacak paylarda kesinti yapılmasını 5 ay erteleyen Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ve bunların su, kanalizasyon, ulaştırma gibi bağlı kuruluşlarının borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirlerinden yapılan kesintiler bu yılın kasım ve aralık aylarıyla 2019'un Ocak, Şubat ve Mart aylarında yapılmayacak. Kararla bu konuda tek istisna yerel yönetimlerin SGK'ya olan borçları için getirildi. Karar gereği, belediyelere aktarılacak bütçe paylarından bir tek SGK alacakları için kesinti yapılabilecek.
Gelecek yılın nisan ayından itibaren normal kesintilerih yeniden başlayacağı belirtilen kararda, 1 Kasım'dan bu yana belediye paylarından SGK dışında yapılmış olan tüm kesintiler de 10 iş günü içerisinde belediyelere iade edilecek. Hazine verilerine göre, ekim ayı itibarıyla ülke genelindeki tüm belediyelerle bağlı kuruluşlarının Hazine'ye 64 milyon lira vadesi geçmiş, 12 milyar 124 milyon lira da vadesi gelmemiş olmak üzere toplam 12 miyar 188 milyon lira borcu bulunuyor. Bu borçların vadesi gelenlerinin hiçbirisi için nisan ayına kadar kesinti yapılamayacak.
SGK'YA BORÇ 8.8 MİLYAR TL
Belediyeler ve bağlı kurumların bütçe paylarından SGK'ya olan borçları içinse kesinti yapılmaya devam edilecek. Sayıştay'ın SGK raporuna göre, 30 büyükşehir, 519 büyükşehir ilçe, 51 il ve 400 ilçe belediyesi ile 397 belde belediyesinden oluşan toplam bin 397 belediyeden bin 84'ünün SGK'ya toplam 8 milyar 784 milyon 477 bin lira prim borcu bulunuyor. Üstelik bu borcun tamamı günü geçmiş alacaklardan oluşuyor.
SAYIŞTAY: HACZEDİP SATIN
Bu borcun 4.8 milyar lirası, yani yarıdan daha fazla kısmı ise büyükşehirlere bağlı ilçe belediyelerinin üzerinde görünüyor.SGK yönetimi, mevzuatlarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle belediyelerden olan alacaklarını tahsil edemediklerini belirtirken Sayıştay, bir an önce belediye mallarının SGK tarafından haczedilip satılmasının önünü açacak bir mevzuat değişikliğine gidilmesi gerektiğini raporuna yazdı
Gündem, 24 Kasım 2018 14:30
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Başkan Hürriyet Fas’taki UCLG Dünya Kongresi’nde konuşacak
Vali Aktaş, Derince’de projeleri yerinde inceledi
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan Mayıs ayında 54 soru önergesi, 26 komisyon başvurusu
Hak arayan öğretmene cop, yoksulluğa ve adaletsizliğe sessizlik!
Başkan Büyükakın, Değirmendere sahilindeki çalışmaları yerinde inceledi
Anahtar Parti Kocaeli’de toplanamıyor!
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sınırcı’nın KOTO ziyaretinde neler konuşuldu?
OYAK Çimento’nun o raporunda ne var?
Çayırova’da Spor Lisesi inşaatında tempo yüksek
Körfez Petkim Orta Okulu’nun kızlarından büyük proje
Büyükşehir, Fuar Park ile gurur duyuyor!
Bahçeli yine esti gürledi!
Binlerce kişinin emekli maaşları iptal edildi
Bir haftada 33 kişi boğulmaktan kurtarıldı!
Dev temizlik şirketi de iflas etti
AKP'nin elinde topluma söyleyecek bir öyküsü kalmadı
Bir başkan daha tutuklandı
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
