Kuru soğanı 8-10 TL'ye yersek şaşırmayalım!
Ekonomi, 01 Kasım 2018 16:58Seçimden önce artan fiyatlarıyla cepleri yakan soğan, o dönem seçim propagandalarının da bir numaralı maddesi olmuştu. Türkiye, yaklaşık 2 ay boyunca mutfakların temel gıda maddelerinden olan soğan fiyatlarını tartışmıştı. Tam fiyatlar düşmüşken 'soğan' için yeni bir kriz daha gündeme geldi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Cüneyt Doğan, "Ocak ayı sonu ve Şubat ayında ortasında 8-10 TL’ye soğan yersek şaşırmayalım. Soğanların yüzde 40'ında hastalık var. Bu ciddi bir rakam. Soğan, depoda kendi kendini imha ediyor" dedi.
Kuru soğanda çıkan hastalığın, ilerleyen zamanlarda soğan fiyatlarını olumsuz etkileyeceği ön görülüyor. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Cüneyt Doğan Ocak-Şubat aylarında soğan fiyatlarında artış olacağını belirtirken, Antalya Hal esnafı Mesut Başar ise soğanların yüzde 40’ında hastalık olduğunu söyledi.
Dün yapılan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim ayı olağan meclis toplantısında, soğanda yaşanması beklenen fiyat artışları konuşuldu. ATB Başkanı Ali Çandır konuyla ilgili, “Soğanda rekoltenin düşük olması nedeniyle Ağustos-Eylül aylarında üreticiden 1,1-1,2 TL'den alım yapılmıştı. Ancak alınan soğanların meydana gelen çürüme ve kararma sonrası ülkemiz genelinde yüzde 80 civarında bir ürün kaybı yaşandığını tahmin ediyoruz. Bu nedenle Ocak ayının sonu ve Şubat ayında ortasında 8-10 TL'ye soğan yersek tüketiciler şaşırmamalıdır. Bu yıl soğanın yokluğu acı olabilir. Hatırlayacağınız üzere haziran ayının başında ülke gündeminde epeyce yer aldı” açıklamasını yapmıştı.
Hasadın bittiğini ifade eden ATB Meclis Üyesi Cüneyt Doğan, malların artık depoda olduğunu söyledi. Ankara’nın Polatlı ilçesinden gelen soğanlarda çürüme olduğunu duyduklarını dile getiren Doğan, “Bu kesin bir şey değil. Öngörü olarak söyleyebiliriz. Depodaki malların çürümesinden dolayı ise Ocak, Şubat aylarında soğan fiyatlarında artış olacağını öngörüyoruz. Yakın zamanda artış yok. Şu saatten sonra yapılacak bir şey yok, hasatlar bitti. Sadece, eğer bu hastalık seneye de çıkarsa ancak ona tedbir alınabilir. Daha önce bu hastalık görünmedi. İlk defa ortaya çıktı” dedi.
“HASTALIK GÖRÜNTÜDE GİZLİ”
Antalya Patates-Soğan Hali’nde bulunan bir iş yerinin sahibi Mesut Başar soğanda hastalık olduğunu kaydetti. Başar, “Bu yıl iklim değişti. Bir yıl içinde yaptığımız hasadı 140 günde yaptık. İklimler bir ay önce geldi. Mallarımız 1 ay önce yetişmeye başladı, gününü doldurmadı. Küf hastalığında dışarıdan soğana baktığında hiçbir şey yok. Ama içini açtığınızda köylülerin arasında söylenen göbek çürümesi oluyor. Dışından fark etmememiz mümkün değil. Görüntüde gizli ve bu sene hat safhada” ifadelerini kaydetti.
SOĞANLARIN YÜZDE 40’INDA HASTALIK İDDİASI
Soğanların yüzde 40’ında hastalık olduğunu ileri süren Başar, bunun çok ciddi bir rakam olduğuna dikkat çekti. Ocak ayında soğanlarda ciddi sıkıntılar olabileceğini dile getiren Başar şöyle konuştu:“Bizim işlerimizde maliyet olmaz. Bizde arz ve talep vardır. Bu paraya mal olmuş olmaz. Hallerde bir sıkıntı olmaz. Hallerde üreticiden aldığı malın üzerine cüzi bir miktar koyarak satabilir. Pazarlar denetlenirse bu sıkıntı belki önlenebilir. Çünkü bizden çıkan faturalarla pazardaki şirketler arasındaki fark göz önüne alınırsa, fiyat artışı normal şekilde kalacaktır. Şu tarihten itibaren yüzde 40 azalma var. Soğan toplandı şuan depolarda, ama kendi kendini imha ediyor. Vatandaş alır, gördüğü anda çöpe atar. Yiyemez onu kullanamaz. İçinde belirgin bir çürük olur”
Ekonomi, 01 Kasım 2018 16:58
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Vali Aktaş’tan TCG Tayfun Hücumbotu’na ziyaret
Körfez’in kızları gururlandırdı
Böyle bir hız daha önce görülmedi
Erdoğan seçim talimatı mı verdi?
İzmit’te bowling turnuvası renkli ve çekişmeli anlara sahne oldu
Çayırova’da gençlerin gösterileri büyük alkış aldı
Yadullah Aktaş, İYİ Parti Derince İlçe Başkanı oldu
İmamoğlu'ndan anlamlı 19 Mayıs paylaşımı
Derince’de 19 Mayıs büyük coşku ve gururla kutlanıyor
Yeni yargı paketinde kritik düzenlemeler
Kocaeli’de afet risklerinin azaltılması için ortak çalışma
İzmit Milli İrade Meydanı’nda nefes kesen gösteri
Büyükşehir çalışanlarını üzen ölüm
Gölcük Belediyesi’nin araç filosuna 5 yeni araç daha
Kocaeli’ye ilk dört ayda 2 bin 737 gemi uğradı
19 Mayıs ruhunu yaşatmaya devam edeceğiz
Yaya üstgeçidini kullananlar araçlarla burun buruna geliyor
Bu dönel kavşakta önlem alınmazsa her an kaza olabilir
Borcu borçla kapatma dönemi başladı
Başkan Ömeroğlu´ndan 19 Mayıs mesajı: Bağımsızlığımıza atılan ilk adım
Körfez Yarış Pisti’nde zorlu hafta sonu
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan da 19 Mayıs mesajı geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İzmit’te forma imzalatıldı
Körfezim Eğitim Kurumları'nda gençlerin coşkusu görülmeye değerdi
Ormanya’da uçamayan leylekler aşka geldi!
İzmit’te şok ölüm! 5. kattan yere çakıldı
Başkan Söğüt: Gençlerimiz ülkemizi daha güçlü seviyelere taşıyacak
Gölcük İhsaniye’deki o çalışma ne zaman bitecek?
Derince’de Engelliler Haftası buluşması
İzmitli esnafa bayram öncesi kolaylık
İzmit Belediyesi’nde toplu sözleşme sevinci
İzmit Marina’daki Sahil Güvenlik Botu 19 Mayıs’ta ziyarete açılacak
Başkan Çiftçi’den 19 Mayıs mesajı
