Canlı tarih Resmiye Teyze Atatürk’ü anlattı
Gündem, 29 Ağustos 2018 17:32CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Atatürk’ün naaşının İzmit’e getirilip, buradan Ankara’ya uğurlanmasına tanıklık eden 92 yaşındaki Resmiye Çetin’i ziyaret etti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naşı 19 Kasım 1938’de İstanbul’dan Ankara’ya nakledilirken, İzmit’e getirilmiş ve buradan Ankara’ya nakledilmişti. TBMM Başkanlık Divanı ve CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet,o acı günün Kocaeli’de yaşayan şahitlerinden 92 yaşındaki Resmiye Çetin’i ziyaret ederek, o günleri Resmiye Teyze’den dinledi. AĞLAMAKTAN SIRALAR SIRILSIKLAM OLDU
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde çok özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının İzmit’e getirildiği günün tanıklarından olan 92 yaşındaki Resmiye Çetin’i, kızı Gülten Çetin Aydeniz ile birlikte oturduğuKartepe ilçesi Arslanbey Mahallesi’ndeki evinde ziyaret eden Hürriyet, o günleri Resmiye Teyze’den dinledi. Atatürk’ün ölüm haberini ilk duyduklarında öğrenci olduklarını söyleyen ve kara haberi okulda aldıklarını dile getiren Resmiye Çetin, “O gün her zamanki gibi saat sekiz gibi gittik mektebe. Öğretmen bir süre sınıfa gelmedi. O sırada erkek çocukları da gürültü yapmaya, yaramazlık etmeye başladı. Bir süre sonra öğretmen sınıfa geldi ve gürültü yapmamamızı söyledi ve tekrar gitti. Saat 9’u geçtikten sonra yeniden sınıfa geldi ve ‘Çocuklar size bir şey söyleyeceğim. Dünyamız karardı, Atatürk’ümüzü kaybettik’ dedi. Aman Allah’ım dedik. Bütün sınıf ağlamaya başladı. Oturduğumuz sıraların üzeri ağlamaktan sırılsıklam oldu. Ertesi gün Atatürk’ün ölümünü yazan gazeteler milletin elinde eskidi okumaktan. Dünyamız Atatürk ile aydınlanmıştı, onun ölümünü duyduktan sonra bütün dünyamız söndü” dedi.
ATATÜRK’ÜN ÖNÜNE DÜŞTÜM
O günü halen daha gözyaşlarıyla anlatan Resmiye Çetin, Atatürk’ü vefatından önce de defalarca görme şansı yakaladığını belirterek, “Bir gün okula haber geldi. Gazi Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa, Fevzi Paşa, Celal Bayar gelecek dediler. Bütün talebeler yola dizildik. Benim boyum küçük olduğu için boy sırasında önde duruyordum. Atatürk tam önümden geçerken, arkamdaki çocuk beni itti ve ben Paşa’nın önüne düştüm. Atatürk tuttu beni kollarımdan kaldırdı ve selamlaştık. Sonra yürümesine devam etti. O zaman teftişe geliyordu. Atatürk’ün açık otomobili vardı. Sık sık köyümüzden geçerdi. Ayağında potinler, pantolonu, kareli ceketi çok şık bir şekilde giyinirdi” şeklinde konuştu. Atatürk’ün vatanı gençlere emanet ettiğini de sık sık dile getiren Resmiye Çetin, Fatma Kaplan Hürriyet ile beraberHanriBenazus’un yazdığı ve Numan Gülşah’ın hediye ettiği ‘Bu Dünyadan Atatürk Geçti’ isimli kitabı okudu. Hürriyet yaptığı açıklamada, “Resmiye Çetin teyzemiz bize o günlerden bir armağan. Onun anlattıklarını dinleyip bir kez daha Atatürk’ü duymadığımız yönleriyle anma fırsatı bulduk. Resmiye Teyzemize Allah’tan uzun ömürler diliyoruz” dedi.
Gündem, 29 Ağustos 2018 17:32
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İzmit Meclisi’nde kentsel dönüşüm eleştirilerine dikkat çeken yanıt
Ülke adına bir utanç durumuyla karşı karşıyayız
D-130 Karayolu’nun altından Ulaşlı’ya geçiş geçidi trafiğe açıldı
Balkan halk oyunları coşkusu Kocaeli sokaklarına taşındı
BTP lideri Baş’tan, Milli Eğitim Bakanı’na tokat gibi yanıt!
Kocaeli’nde yeni yatırım ihaleye çıkıyor
AKP'ye geçince müfettişler rapor yazmaya korktu!
Körfez’de sünnet şöleni coşkusu
D-100’den TEM Otoyolu Dilovası ve Doğu Hereke gişeleri kapatılacak!
Kocaeli sahillerinde hayat kurtarmak için koşuyorlar!
Akaryakıtta bir zam daha
Başkan Hürriyet o mahallede kentsel dönüşüm için kolları sıvadı
Büyükakın’dan STK’lara her zaman yanınızdayız mesajı
Borcunu ödeyebilmek için simit satan emekli
Elinizi vicdanınıza koyun
Vatandaşı aidatsız karta yönlendirecek karar!
Bakan Şimşek görevden alınırsa erken seçim için düğmeye basıldı mı demektir?
Askeri hastaneler böyle mi açılacak?
Başiskele’de o kavşak yeniden düzenlendi
Körfez’de 7 ragbiciye daha milli davet
Aslantaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Sakarya'daki açılışta bir araya geldi
Komedyenlerin tutuklandığı bir ülkede demokrasi laftan ibarettir
Doğu Kışla’da dönüşüm mesaisi
Derinceliler sağlıklı yaşam için yürüdü!
Kocaeli’nde bisikletle çevreci ulaşımda rekor!
İzmitli genç kızın büyük başarısı! Türkiye üçüncüsü oldu
Akaryakıtta indirim umutları suya düştü!
Kocaeli vekili TBMM’de konuştu: Esnaf perişan
Çay fiyatlarına bir zam daha
Kocaeli’nin tanınmış iş insanı Kayalar vefat etti
Musluk suyuna da her ay otomatik zam
Şehit isimlerini silip APO mu yazacaksınız?
İzmit’te Kır Düğün Salonu açılıyor
Bu karar ifade ve sanat özgürlüğüne ağır bir müdahaledir
185 izci Kocaeli’yi keşfetti!
Müşteri olmayana tuvalet 500 TL!
Ulaşlı’da çocukların yeni buluşma noktası
Veliaht sistemine dayalı cumhuriyet istememeliyiz
Halkevi Gençlik Merkezi’nde kulakların pasını silen yıl sonu konseri
