KOTO, doların etkilerini ölçerek yol haritası çıkartacak
İş Dünyası, 15 Ağustos 2018 20:47Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, dolar kurunda yaşanan hareketlilikle ilgili açıklama yaptı.
Başkan Bulut, dolardaki dalgalanmanın kent ekonomisi üzerinde etkisini ölçmek üzere raporlama çalışmalarına da başlayacaklarını ifade ederek şu ifadelere yer verdi; “24 Haziran seçimlerini izleyen süreçte ve özellikle Ağustos ayında TL’nin dolar ve avro karşısındaki hızlı değer kaybı, iktisadi veriler ve gelişmelerle izahı mümkün olmayan sağlıksız fiyatlamalar biçimini almıştır.
Döviz krizi, dünya örnekleri ve Türkiye’nin 1980, 1994, 2001 yıllarındaki deneyimleri ışığında değerlendirildiğinde, yüksek ve sürdürülemez cari açık; yüksek bütçe açığı ve kamu borç stoğunun milli gelire oranla yüksek olması; bankacılık ve finansal kurumlardaki olumsuz tablolar ve bozulmuş rasyolar, vb olumsuzlukların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Anılan olumsuz iktisadi gelişmelerden hiç biri, Ağustos 2018 Türkiyesinde mevcut değildir.
Merkez Bankası kararlarının olası olumlu etkilerini zayıflatan kredi derecelendirme kuruluşlarının zamansız ve yanlı olduğu belirgin açıklamaları; Hazine ve Maliye Bakanı’nın piyasaları olumlu etkilemesi muhtemel yeni ekonomik yaklaşıma ilişkin basın toplantısıyla eş zamanlı ABD başkanının Türkiye karşıtı açıklamaları, TL varlıklara ABD merkezli saldırının kanıtlarıdır.
Bir yandan gerilimi azaltıcı diplomatik ve politik adımlar atılırken ve ekonomi yönetimi tarafından uygun ve etkili tedbirler alınırken, öte yandan farklı toplum kesimlerinin de, koşulların anormal olduğunun bilincinde olarak; sistem dışındaki döviz ve altınlarını finans sistemine aktarması; kısa vadeli bireysel çıkar güdüsüyle bankalara ve dövize yönelerek sistem üzerindeki baskıyı ağırlaştıracak panik ve sürü davranışları yerine sağduyu ile hareket etmesi ve bilimsel temelden yoksun dedikodu niteliğindeki spekülatif komplo teorilerini yaymaktan kaçınması uygun olacaktır.
Para ve döviz piyasalarındaki gelişmelerin farklı komiteler bakımından etkilerini ve çözüm önerilerini değerlendirmek üzere bir çalışma toplantısı organize ediyoruz. Kocaeli Ticaret Odası olarak, devlet-millet bütünleşmesinin önem arz ettiği bu koşullarda milli ekonomimizin yanındayız ve normalleşmenin gerçekleşeceğine inanmaktayız.”
İş Dünyası, 15 Ağustos 2018 20:47
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Derince’yi 30 Ağustos coşkusu saracak!
Çayırova’da Atığın Sıfır Noktası, hediye kazandırmaya devam ediyor
GTO Başkanı Aslantaş: Bu faizlerle sanayicinin yatırım yapması mümkün gözükmüyor
Sucuklardan at ve eşek eti çıktı
Bu hafta da Cumhuriyet mahallesinde spor yaptılar!
Kocaeli sanayi kapasite anketi ve endeksi değerlendirmesi
Emekli ve memur maaş düzenlemesi için tarih verildi!
Sanatsal yetenekli vatandaşlar bu habere dikkat!
İkinci el otoda hareketlilik bekleniyor
Kademeli emeklilik çağrısı
İzmit Belediyesi ile Kocaeli Barosu arasındaki protokol yenilendi
TÜVTÜRK sürücüleri uyardı
TEKNOFEST’e seferler denizden ve karadan kesintisiz sürüyor
Uyku sırasında ortaya çıkan bu belirtilere dikkat
KOTO’ya ziyaretçi akını!
Beceriksizlik abidesi! Metro inşaatı binanın temeline zarar vermiş
Başkan yine denize daldı! Bakın neden
Bir dev şirket daha iflas etti
Kaan Dobra’dan dev akvaryuma tam not
SEDAŞ, göçmen kuşların güvenliği için harekete geçti!
Konteynerde muhtarlık hizmeti daha ne kadar sürecek?
Yine vatandaşın yastık altı altınına göz diktiler!
Darıca'da 3 kardeşin cesedi denizden çıktı
Semra Demir, İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanlığı’na adayım dedi
Markette fiyatlar 5 yılda 12 kat arttı!
Bahçeli’nin istediği oldu, Öcalan’a statü bulundu
Kocaeli’de vergi gelirleri yüzde 11 oranında arttı
İsrail'in saldırısında Türk askerleri orada mıydı?
BTP lideri Baş’tan tarım reformu önerisi
İş insanı Selvi, Kocaeli’yi uluslararası alanda temsil etti
Son anketten Erdoğan'ı üzecek sonuç çıktı!
Vali Aktaş kendisine mail atan vatandaşları makamına çağırdı
Çelik, 29 Ağustos’ta Derince’ye konser için gelecek
KSO’nun atları Kartepe Hipodromu’nda koştu!
Körfez’in gururu genç karatecilere milli davet
Beklenen depremle ilgili şaşırtan sözler!
Kocaeli’de hedef, yüzde 100 ileri biyolojik arıtma
Ekonomi yönetimi kendi hedeflerine inanmıyor mu?
İktidardan yeni bir harcama rekoru daha
