Sağlık çalışanları adına Tayyip Erdoğan’a seslendi
Sağlık, 19 Temmuz 2018 16:21TBMM Başkanlığına 18.07.2017 Tarihinde İki Milletvekili tarafından verilmiş olan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu üyesi ve Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker, Şube Başkan yardımcısı Şengül Çakmak, Eski Şube Başkan yardımcısı Erol Kalemer ile birlikte TBMM Başkanlığına verilen Kanun Teklifi hakkında Şubede basın açıklaması yaptı.
İşte o açıklamanın içeriği: TBMM Başkanlığına18.07.2018 Tarihindeİki Milletvekili tarafından verilen Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin içeriğinde sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi ve doktorların emekli olduklarında maaşlarında artış öngören iki düzenleme yapılmasını da içermektedir. Bu yasa tasarısında sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar için caydırıcı tedbirlerin alınmamış olması büyük bir eksiklik olarak görmekteyiz.
Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Çocuk Acil Servisi’nde görevli Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın kafasına hasta yakını tarafından parke taşı ile vurulmak suretiyle ağır yaralanmasına sebebiyet verenleri Türk Sağlık Sen olarak kınıyoruz.
Doktorumuzun en kısa zamanda eski sağlığına kavuşarak hastalarına şifa dağıtması için sağlık çalışanlarının duaları kendisi ile olacaktır.
TBMM Başkanlığına verilen yasa tasarısında yıpranma payı 60 gün yani 6 yıla 1 yıl olarak düzenlenmiştir. Burada Sayın Cumhurbaşkanımızın söz verdiği şekilde 90 gün yani 5 yıla 1 yıl şeklinde bir düzenleme yapılmamıştır.
Bunun yanı sıra söz konusu düzenlemenin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanları kapsaması beklenirken, TBMM Başkanlığına sunulan tasarı sadece sağlık meslek mensupları ile sınırlı tutulmuştur. Ayrıca Yıpranma payının geriye dönük olarak hesaplanmayacağı da görülmektedir.
Bu açıdan değerlendirildiğinde düzenlemenin olumlu, fakat beklentileri tam anlamıyla karşılamadığı açıktır. Yıllardır yıpranma payını bekleyen çalışanların makul ve adaletli bir hakka kavuşmaları temel beklentimizdir. Bu nedenle TBMM’de süresi açısından söz verildiği gibi, fayda bakımından geçmişe dönük ve tüm çalışanları kapsayan bir şekilde gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlık çalışanları istemektedir.
Tasarıda yer alan diğer önemli bir düzenleme ise emeklilikte doktorlarımıza ve diş hekimlerimize yapılacak ilave ödemedir. Bu düzenleme ile uzmanlar 2000 TL diğer doktorlarımız da 1500 TL’lik bir ilave ücreti emekliliklerinde alacaklardır. Emeklilikte ücretlerin yetersizliği tüm sağlık çalışanlarının temel sorunu iken sadece doktorlarımıza ve diş hekimlerimize yönelik bir iyileştirme yapılması eksik bir uygulama olmuştur. Tüm sağlık çalışanlarının emeklilikte yaşadıkları gelir kaybının telafisi için gerekli düzenleme yapılmalıdır.
Sağlık hizmetlerini ekip işi olarak değerlendirip hakların tanınmasında ayrımcılık yapmak yanlıştır. Bu durum çalışma barışını ve huzurunu baltalayacaktır.
Bir hak teslim edilirken kapsayıcılıktan ve adaletten ne kadar uzaklaşılırsa o hak o denli beklentileri karşılamaktan da uzak kalacaktır. Hem yıpranma payı hemde emeklilikteki ilave ödemeler açısından durum ne yazık ki böyledir.
Yaklaşık 500 bin sağlık çalışanını ilgilendirecek olan ve çalışanlar açısından çok mühim olan bu iki konuyu sosyal taraflarla ve tarafların temsilcileri ile görüşmeden, konu hakkında görüş almadan, bazı acil düzenlemeler için hazırlanan yasa tasarısının yanına ilave edip oldu bittiye getirmek, Sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddetin ortadan kaldırılması için caydırıcı tedbirlerin alınmamasına düzenlemede yer verilmemesi yanlış olmuştur.
Umarız ki bu hatalar TBMM sürecinde tasarı yasalaşırken telafi edilir. Bu açıdan ilk olarak Genel Başkanımız Sayın Önder Kahveci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri milletvekillerimizle görüşmüş olup tasarıdaki eksik kalan yönler ve çalışanların beklentisini kendilerine iletilmiştir.
Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda TBMM nezdinde gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Yapılacak olan düzenlemelerde adaletin tesisi ve beklentilerin karşılanması adına var gücümüzle sağlık çalışanları ve sendika üyelerimiz adına mücadele edeceğiz.
Sağlık, 19 Temmuz 2018 16:21
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’de 137 halk otobüsü şoförüne ceza
İmamın yaptığına bakın!
