Şirketler yatırım değil, borç için bankaya koşuyor
Ekonomi, 10 Temmuz 2018 17:16Batık krediler endişe yaratırken, borçlarını yapılandırmak için kredi arayışına girenlerin sayısı da arttı. Ekonomide yaşanan güven kaybı tüketicinin frene basmasına yol açtı.
Bankacılık sektöründe 29 Haziran'da biten haftada batık kredi hacmi 3.7 milyar lira sıçrama yaptı. Haftalık bazda değerlendirildiğinde 15 yılın en büyük yükselişi gerçekleşti. Böylece, brüt takipteki kredi tutarı ise 72.5 milyar liraya ulaştı. Batık kredi hacmindeki bu hızlı sıçrama endişe yaratırken, krediye olan talebi etkileyen faktördeki bozulma da geleceğe yönelik kaygı yarattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) üç çeyrekte bir yayınladığı kredi eğilim anketine 15 banka katıldı. Bankaların kredi hacimlerinin nasıl gelişeceği konusunda ipucu veren anket ikinci çeyrek itibarıyla kredi talebinin önemli oranda borç yeniden yapılandırması amacıyla oluştuğunu gözler önüne serdi. Diğer yandan, sabit yatırım, tüketici güveni, piyasaya ilişkin beklentiler, bireysel tasarruflar gibi faktörlerin ise kredilere olan talebi azaltıcı yönde etki ettiği görüldü.
GÖRÜNÜM BOZULDU
2018 yılı ikinci çeyrek ‘kredi eğilim' anketine göre, işletmelerin banka kredilerine olan talebi azaldı. İkinci çeyrekte, KOBİ'lerden gelen kredi talebi azalırken, büyük şirketlerin kredi talebi ise hız kesti. Ayrıca kredi talebinde uzun vade arayışının öne çıktığı görüldü. Anket, kredi talebini azaltıcı ve artırıcı yönde etkileyen faktörleri gösteriyor. Örneğin, işletme kredilerinde ilk çeyrekte yüzde 31 net değişim yüzdesi ile ‘borcun yeniden yapılandırması' faktörü talebi artırıcı en önemli etkenlerden biri olurken, ikinci çeyrekte bu oran yüzde 70'e kadar çıktı. Hatta şunu söyleyebiliriz ki; işletme kredilerinde talebi artırıcı etkisi olan başka faktör neredeyse yok. Yatırım arayışının da önemli ölçüde zayıfladığı görülüyor. İşletmelerin kredi talebini etkileyen stok artırımı ve işletme sermayesi faktörleri de martta yüzde 15'lik olumlu katkısını, haziranda yüzde 26 ile olumsuza çevirdi.
TÜKETİCİ GÜVENİ DİP YAPTI
Konut kredi talebi incelendiğinde, vergi ve fonlar ile diğer finansal kaynak faktörleri toplam yüzde 32 ile talebi artırıcı yönde etkiledi. Ancak, konut piyasasına ilişkin gelişmeler, tüketici güvenindeki düşüş, bireysel tasarruflar ve konut dışındaki tüketim harcamaları talebi etkiledi. Özellikle tüketici güvenindeki kayıp yüzde 58 ile öne çıktı.
BANKALAR KREDİDE SEÇİCİ OLDU
Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin ikinci çeyrek sonuçlarına göre, bankaların 2018 yılının ikinci çeyreğinde tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdıkları görülüyor. Bütün kredi türlerinde sıkılaşmanın yılın üçüncü çeyreğinde de devam edeceği öngörülüyor. Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde ise yılın ikinci çeyreğinde yurtiçi ve yurtdışı fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın güçlenerek devam ettiği vurgulandı. 2018 yılı üçüncü çeyreği için bankaların beklentilerinin söz konusu eğilimin devam edeceği yönünde olduğu aktarıldı.
TAŞITTA KREDİ TALEBİ BIÇAK GİBİ KESİLDİ
Taşıt kredilerinde ise bütün faktörler talebi azaltıcı yönde etkiledi. İlk çeyrekte yavaşlama eğilimi görünen taşıt kredilerine talebin ikinci çeyrekte bıçak gibi kesildiği görülüyor. Yine tüketici güvenindeki azalma taşıt kredisi talebini frenledi. Faiz oranlarındaki artışın da etkisi ile krediler üzerindeki vergi ve yükler ise yüzde 32 değişim oranı ile taşıt kredisi talebini olumsuz etkiledi. İhtiyaç kredisi gibi diğer bireysel kredilerde de tüm faktörler talebi azaltıcı yönde etki yaptı. Yine, yüzde 28 net değişim oranı ile tüketici güveni talebi azalttı. Menkul kıymet alımları ve bireysel tasarruf faktörleri de krediye talep yaratmadı. Dayanıklı tüketim mallarına yapılan harcamalardaki azalış da talebin azalmasına neden oldu.
Ekonomi, 10 Temmuz 2018 17:16
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Potanın Kocaeli’deki tanınmış ismi Sinan Us hayatını kaybetti
Fon vurgununda turpun büyüğü geliyor!
Nazmi Ertuğral’dan nokta atışı siyasi tespit!
Dilovası’nda Afet Koordinasyon Merkezi ve Halk Kütüphanesi açılıyor
Bavyeralı firma temsilcisi ile GTO üyeleri arasında ikili iş görüşmeleri
SEDAŞ yöneticileri muhtarları dinliyor, ama bildiklerini okuyorlar!
Kandıralı öğrencilere de15 bin TL’lik destek verilecek
Başkan Büyükakın din görevlileri ile bir araya geldi
Başkan Gökçe’den iki eğitim kurumuna ziyaret
Kocaeli vekilinden Bakan Kurum’a Safiport soruları!
Dilovası’nda sürücülere ve vatandaşlara uyarı
Saygınlar Kulübü üyelerine kitap hediye edildi
Tweet attı diye evine polis gönderdiler
Kaynaklar patronlara akıyor
Vali Aktaş ile Başkan Büyükakın Filistinli çocuklar için çizdi
Kitap Fuarı’nda 46 yıl önce çekilmiş fotoğrafını gördü
İzmit’te üniversitelilere ücretsiz akşam yemeği desteğine devam
Vurgunun TBMM'de araştırılmasına yanaşmıyorlar!
O ilçedeki cadde 17 milyon TL harcanarak yenilendi
AKP'den ihraç edildi
Ercan Yamen’in kardeşi ile kardeşinin eşi kaza kurbanı oldu
Büyükşehir’den 91 bin dekar alanlık yem bitkisi desteği
İzmit’te Sokak Hayvanları Barınma Merkezi‘nde son aşamaya gelindi
Dilovası’nda MHP’liler Bahçeli’nin sözlerini tekrarladı
Gölcük Belediyesi’nden okul bahçesine 4 derslikli prefabrik yapı
Anayasa Mahkemesi'nden emeklileri ilgilendiren karar!
Körfez’de güneş enerjisi santrali kurulacak
İSU Genel Müdürü Sağlık’ın sesi taklit edilerek para isteniyor
Ford Otosan, Kocaeli fabrikalarında yapay zeka destekli çözüm
Fabrikalar küçülüyor, işçiler işini kaybediyor
Evine polis gönderilmedi, ifadeye çağrıldı
Dilovası’nın Ekim Ayı Meclisi’nde hangi kararlar alındı?
AK Parti Darıca Kadın Kolları Teşkilatı, Kocaeli 1’incisi oldu
Büyükakın’ın Soyut Vatan kavramı kitaplaştı
Kocaelisporlu futbolcular minik taraftarlarla Kitap Fuarı’nda buluşacak
Sandıkta alamadıklarını masada aldılar!
Dervişoğlu'ndan fon vurgunu yorumu: İktidar gözetiminde hırsızlık
Başkan Çiftçi, amatör spor kulüplerinin sezon açılışında konuştu
Gebze Ticaret Odası üyelerine dört önemli organizasyonda özel indirim fırsatı!
