Keyfi davranışın cezası çalışanlara çektirilemez
Sağlık, 29 Mayıs 2018 13:59Kamu dışında yapılan aşılarda aşı takvimine uyulmadığı için Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM)çalışanlardan performans kesilmesi hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi ve Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker, Aile Hekimleri Komisyon Başkanı Aile Hekimi Recep Pehlivan, Komisyon üyesi Aile Sağlığı Çalışanı Hacer Gündüz ile birlikte Şubede basın açıklaması yaptı.
İşte o açıklamanın içeriği: Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube bünyesinde kurulmuş olan Aile Hekimliği Komisyonuna,Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının aşılar ile ilgili performans kesintileri hakkında yaptıkları yoğun başvurular neticesinde,komisyonun yapmış olduğu çalışma sonucunda; Sağlık Bakanlığı, bebeklerin aşılanması için Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) vermiş olduğu aşıları, kamu dışında çalışan hekimlere ve özel hastanelere ücretsiz olarak vermektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bu aşılar Özellikle Özel hastanelerde yapılmaktadır. Ne yazık ki aşıyı yapanın farklı olduğu, sorumluluğun farklı kişilerde olduğu tuhaf durum yaşanmaktadır. Oysaki Bakanlık tarafından verilen aşıların bebeklere uygulandığı gün ve saat içerisinde elektronik ortamda sağlık Net üzerin den Sağlık Bakanlığına bildirilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu aşı takvimine özel hastanelerinde uymak zorunluluğu bulunduğu halde aşı takvimine uymamaktadırlar. Yada uygulamış oldukları aşıları elektronik ortamda zamanında Sağlık Bakanlığına bildirmemektedirler.
Bu nedenle bebekler Aile hekimliğine kayıtlı oldukları için bebek aşıları yapılmamış veya gününde yapılmadığı için ASMde görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları mağduriyetler yaşamakta ve maaşlarından performans kesintileri yapılmaktadır. Yoğun işleri arasında özel hastanelere de aşı takvimine uyulmadan aşının uygulandığı veya elektronik ortamda gününde Sağlık Bakanlığına bildirilmediği için bebeğin kayıtlı olduğu ASM çalışanlarından performans kesintisi yapılmaktadır.
Aşıyı yapanda bir sorumluluk olmaması nedeniyle aşı takvimi yerine keyfiyete göre aşılar yapılabilmekte Sağlık Bakanlığında bunun hesabını yapandan sormamakta ASM’de görev yapan Aile Hekimine ve Aile Sağlığı Çalışanına ceza kesmektedir. Bu durumda suç başkasında olduğu halde niçin başkası mahkum sorusunun cevabının aranmasını zorunlu kılmaktadır. Ortada yanlış işleyen bir sistem olduğu muhakkaktır. Buradaki sıkıntılı durumun çözülmesi yerine çalışanların itiraz ederek verilen cezanın iptali gibi bir yol izlenmesi de yanlıştır.
Sistemsel sorun çözülmeli, bir yaptırım uygulanacaksa da özel hastanelere uygulanmalı veya bu konuda uyarılmalıdırlar. Çalışanlar her zaman bunlarla uğraşmak zorunda bırakılmamalıdırlar. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin16.,18.,19., 21. maddesinde Aile Sağlığı Elemanlarına yapılacak ödemelerde Aile sağlığı elemanından yapılacak kesintiler düzenleme altına alınmıştır. İlgili hükümlerde aşıların zamanında uygulanmaması halinde performans kesintisi yapılacağınadair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Aşının gününde uygulanmaması, uygulama tarihlerinin değiştirilmesi sorumluluğu ASM çalışanlarının olmamasına rağmen, ASM çalışanlarına performans uygulanması son derece adil olmayan bir uygulamadır.Bundan vazgeçilmelidir. ASM çalışanları her ay uğraşmak zorunda kaldıkları bu tür mağduriyetleri sonlandırılmalıdır.
Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda acil çözüm bekliyoruz. Şu anda bu konuda mağduriyetlerin önüne geçmek adına ASM çalışanları için örnek dilekçelerimiz hazır. Şube olarak İl Sağlık Müdürlüklerine müracaat ettik. Türk Sağlık Sen Genel Merkezide konu hakkında Sağlık Bakanlığına başvuru yapmıştır. Sorunun kökten çözülmesi için mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Sendika olarak konunun takipçisiyiz.
Sağlık, 29 Mayıs 2018 13:59
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor
Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı
Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi
Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu
Trafik cezaları can yakacak!
Derince Kent Lokantası'nda iftarda yemekler ücretsiz
Gölcük Değirmendere’de tekne ters döndü!
Karavan park da karavan yok!
Vatandaş yeni elbise bile alamayacak halde
Böyle olur Yozgatlıların kongresi!
Kocaelispor-Gaziantep maçında anlamlı pankart
Kocaeli Valiliği uyardı! Toz taşınımına dikkat
DEM'liler Öcalan'ı görmeden duramıyor!
Özel CHP'ye yönelik soruşturmalarla ilgili konuştu: Cumhurbaşkanı yaptırıyor!
Sevgililer Günü El Emeği Pazarına vatandaşlardan yoğun ilgi
Yoksulluğun fotoğrafı! Ucuz et kuyruğu
Emeklilere 14 bin liraya kadar geri ödemesiz nakit destek
Dünyada dolara bu kadar yüksek faiz veren başka ülke yok
Derince’de Tahtalı Köyü yoluna el atıldı
İYİ Partililer Körfez’de esnafın nabzını tuttu
İzmit’te üniversite adaylarına büyük destek
Van’dan ekmek parası için geldiği Gölcük’te inşaattan düşerek öldü
Sosyal Yaşam Merkezi’nde tempo yüksek
Bunun adı israftır
Cesedimi çiğnemeden Meclis’e giremez
Kocaeli’de Anahtar partililer eğitildi
Önemli sanatçıların eserleri İzmit’te görücüye çıkacak
İzmit’te Sevgililer Günü coşkusu
Gıda enflasyonunda diğer ülkelere fark attık
Millet Bahçesi’ne dönüştürülen eski fuar alanına yeni spor aletleri
Halkın yüzde 40'ı protein alamıyor
Doğalgaz bağlantı bedeli ile ilgili yeni karar
Dilovası’nda MHP’li kadınlar baş tacı!
Barış Manço Gebze’de şarkıları ile anıldı
Tek kişilik ordu: Ömer Çeker!
Semih Yalçın'dan ortaya karışık sözler!
İzmit Yenice’de üreticilerle buluştular
AKP'li başkan kelimeye takıldı!
Büyükakın sanayicilere ve iş insanlarına böyle seslendi!
