AYM, elektrikte kayıp kaçak bedelini vatandaşa yıktı
Polis & Adliye, 16 Şubat 2018 12:10Anayasa Mahkemesi, CHP ve 26 ayrı mahkemenin başvurusu üzerine elektrikte "kayıp-kaçak bedeli" ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Yüksek Mahkeme, Elektrik Piyasası Kanunu'nun kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciden tahsil edileceğine dair tüm hükümlerin iptal istemini reddetti.
Kayıp-kaçak bedelinin tüketicilerden tahsil edilip edilemeyeceğine dair Yargıtay ve Danıştay'ın farklı karar verdiği anımsatılan kararda, bu kararların ardından kayıp-kaçak bedeli ile diğer bedellerin ilgili tarifeler kapsamında birer maliyet kalemi kabul edilerek, tüketicilerden tahsil edilmesine yönelik düzenleme yapıldığı anlatıldı.
Kanun hükmünün farklı yorumlanmasından kaynaklanan ihtilafları gidermek amacıyla yapılan ve halen devam eden yargılamaları da kapsayan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı bir yönü bulunmadığı vurgulanan kararda, "Elektrik enerjisinin kaliteli, sürekli, kesintisiz bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulabilmesi için elektriğin üretiminden tüketicilere sunulması aşamasına kadar oluşan maliyetlerin karşılanması gerekmektedir. Bu bağlamda kayıp-kaçak bedeli ile diğer bedellerin tarifeler kapsamında birer maliyet kalemi kabul edilerek tüketicilerden tahsil edilmesinde kamu yararı bulunmaktadır. Dolayısıyla kanun koyucu tarafından mevcut kanun hükmünün farklı yorumlanmasından kaynaklanan ihtilafları gidermek amacıyla yapılan düzenlemenin söz konusu ihtilaf nedeniyle açılmış ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla henüz sonuçlanmamış dava ve başvurular hakkında da uygulanmasını öngören ve hak arama özgürlüğüne bir sınırlama getirmeyen kuralın Anayasa'ya aykırı bir yönü bulunmamaktadır" denildi.
DAVALARI DÜŞÜRECEK
Bu karar sonrası vatandaşlar, elektrik faturasında kayıp kaçak bedelini ödemeye devam edecek. AYM'nin bu kararı kayıp kaçak bedelinin geriye dönük olarak on yıl süreyle hesaplanarak iadesine ilişkin açılan davaların da düşmesine neden olacak.
TEK İPTAL
Öte yandan, AYM Elektirik Piyasası Kanunu'nun bir hükmünü ise iptal etti. Tüketicilerin EPDK'nın gelir ve tarife düzenlemeleri kapsamında belirlediği bedellere ilişkin açılacak davalara sınırlama getiren düzenleme şöyle: "Kurum (EPDK) tarafından gelir ve tarife düzenlemeleri kapsamında belirlenen bedellere ilişkin olarak yapılan başvurularda ve açılan davalarda; tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi, bu bedellerin kurumun düzenleyici işlemlerine uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır." AYM iptal kararında, bu düzenleme ile hak arama özgürlüğüne ölçüsüz bir müdahalede bulunulduğunu vurguladı.
Polis & Adliye, 16 Şubat 2018 12:10
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gölcük'te Atık Getirme Merkezi gün sayıyor
Akılları telefonlara da zam yolda!
Öldürme ve yaralama da çocuğa indirim kaldırılıyor
Tavuk eti tüketiminde düşüş
Kandıra Ağva Yolu’nu kullanan sürücüler dikkat!
Büyükakın’dan 15 Temmuz mesajı: Tek yürek olmaya devam edeceğiz
Muhalefete yönelik davalardan adalet çıkmaz
Kocaeli’nde her gün yüzlerce kişi bu numarayı arıyor!
Ormanya’da yavru leyleklere de sahip çıkıldı
Büyükşehir, Yenilikçi Uygulamalar Ödülü’ne layık görüldü
Haluk Levent'ten şaşırtan açıklama!
Kocaeli Büyükşehir’den ibadethanelere 32 milyon liralık destek
Benzine de büyük zam yolda!
GTÜ'de mezuniyet coşkusu
Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi: Endişe ediyoruz
Gölcük’te plaj voleybolu turnuvası sona erdi
KOTO'dan Hollanda, ABD ve Macaristan iş dünyasıyla temaslar
Maaşları eksik yatacak!
Başiskele’de motor sporu tutkunlarını buluşturan yarış
Kocaeli vekilinden çağrı: Önlem alınsın başka ölümler yaşanmasın
Bakan Gürlek Kızılay'a 150 bin TL bağışladı!
Altın Kiraz Festivali’nde Emre Fel konseriyle muhteşem bir final
Haluk Levent hayırsever mi, dolandırıcı mı?
Gölcük’te nefes kesen at yarışı
Son anketten çıkan sonuçlar şaşırttı!
Savcılıktan Haluk Levent kararı! Gözaltına alındı
Çık karşıma, ikinci kez yarışalım, ikinci kez seni yenelim!
İzmit Gündoğdu’ya yeni beton kaldırım
Gölcük'te köy takımları yeşil sahada kapıştı! Hasaneynspor şampiyon oldu
Ümit Özdağ'dan DEM'li Sakık'a sert sözler
Bilal Erdoğan nereye koşuyor?
İzmit’teki o şehitlikte Türk bayrağı yeniden dalgalanmaya başladı
İnsanların mahkemede savunmalarını özgürce yapmaları lazım
Kocaeli’nde bu sistemle ağır vasıta trafiği 7/24 izlenecek
Dondurulmuş meyve yerken hastalanmayın!
Bu yolu kullanan sürücüler dikkat!
Tarım Kredi Marketlerinde işçi kıyımı
Ömer Çeker’in amcası vefat etti
Beklenen büyük depremle ilgili dikkat çeken sözler
