Osmangazi Köprüsü doların altında kaldı
Gündem, 21 Ocak 2018 17:31Geçmeyen araçlara 1.3 milyar TL ödenecek.İzmit Körfezi’nde yapılan Osmangazi Köprüsü’nde araç geçiş hedefleri tutmayınca,Hazine’ye sadece 1 yıllık maliyet 1.3 milyar TL oldu.
Günlük 40 bin araç garantisinin verildiği Osmangazi Köprüsü'nde hedef tutturulamayınca Hazine, sadece 1 yılda 1.3 milyar lira işletmeci firmaya ödeme ile karşı karşıya kaldı. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Osmangazi Köprüsü'ne ilişkin 2017 yılının bilançosunu açıkladı. 2017'de köprüden geçen araç sayısı toplam 8.5 milyon, geçmeyen araç sayısı ise, 6.1 milyon oldu. Firmayla yapılan anlaşmaya göre köprüden geçen her araç için 35 dolar + yüzde 8 KDV ödenmesi gerekiyor.
Günlük garanti edilen eş değer otomobil sayısı 40 bin adet olduğundan, 2017 yılında geçmesi gereken araç sayısı 14.6 milyon olarak gerçekleşti. Geçiş ücretinde yapılan indirim farkı da Hazine'den çıktığı için, geçen araçlar için de para ödeniyor. Hazine'nin geçen araçlar için 578 milyon lira, araç garantisi nedeniyle geçmeyen araçlar için ise ödeyeceği tutar 811 milyon 300 bin lira olacak. Toplamda Hazine'nin 2017 yılı için işletmeci firmaya ödeyeceği tutar 1 milyar 389 milyon 300 bin lira. CHP'li Akar, sözleşme gereği 35 dolar+ KDV olan geçiş ücretinin 2 Ocak 2017 itibari ile dolar kurunun 3.53 olduğunu, bunun da 133 liraya denk geldiğine işaret ederek, 2 Ocak 2018 itibari ile 3.76 olan dolar kurunun 141 lirayı bulduğunu hatırlattı. Akar, buna göre geçmeyen araçlar için Hazine'nin dolayısıyla milletin bedel ödemeye devam edeceğini söyledi.
FATURA MİLLETE
2018 yılında tablonun daha da karanlık olduğunu söyleyen Akar, sözleşmeden kaynaklanan ve garanti edilen araç sayısının yarısının yakalanmasının millete fatura edildiğini, geçen geçmeyen 80 milyon vatandaştan geçiş bedeli alındığını söyledi. İktidarın çözüm olarak bütçeden 6.2 milyar ayırdığı köprü, otoyol ve şehir hastanelerine değinen Akar, “Başbakan her yerde Yap- İşlet- Devret- projeleri için devletin cebinden 1 kuruş çıkmıyor diyor. Ödenen para belli” dedi.
DELİ DUMRUL KÖPRÜSÜ
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Osmangazi Köprüsü'nün karnesini açıkladı:
– Hem yapım maliyeti hem de geçiş ücreti olarak dünyanın en pahalı köprüsü.
– Dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde ambulans, itfaiye ve kolluk güçleri bu köprüyü ücrete tabi olduğu için kullanamıyor
– Devlet otoyolu ile Osmangazi Köprüsü arasında geçen araçların tespiti konusunda iletişim bulunmadığı için devlet otoyolu
çıkışı en uzun mesafeden ücretlendiriliyor.
– Köprü geçiş ücretinin yüksekliği nedeniyle otobüs ve lojistik firmaları zam yapıp, taşıma ücretlerini artırdı.
– Kent içinden geçen D130 ve D100 (Karamürsel, Gölcük, Başiskele, İzmit, Derince ve Körfez) karayollarındaki ulaşım problemi çözülemedi.
Gündem, 21 Ocak 2018 17:31
Yorumlar (0)
İzmit’te Türk Halk Müziği Uygulama Topluluğu ve Gençlik Korosu için başvurular başlıyor
Hangi parti birinci?
Dilovası’nda binlerce kişi bu festivalde buluştu
MHP eski il başkanı Ünlü, Vali Aktaş’ı ziyaret etti
Zeytinoğlu büyüme ve işsizlik oranlarını değerlendirdi
Halkevi’nde yeni dönem kayıtları başlıyor
Ülkücü şehit Erhan Cengiz kabri başında dualarla anıldı
Hakkında soruşturma açılan Melih Gökçek'le ilgili yeni gelişme!
Körfez’de minik futbol şenliği
Erdoğan yüzde 50+1'li sistemde seçilememe endişe içinde mi?
Açlık sınırı 37 bin lirayı aştı
İzmitli umre yolcuları kutsal topraklara uğurlandı
İşsizlikte büyük artış
Altında düşüş sürüyor!
Motorinde fiyatlar bu gece değişecek!
Binlerce kişiye istihdam!
Önce fener alayı, sonra konser
Fatma Başkan’ın 30 Ağustos mesajı İzmitlilerle paylaşıldı
Rahvan At Yarışları Gölcük Koşusu’na yoğun katılım
Kocaeli’de Türk Ocakları’nın mecmuası Genç Mergen’in ilk sayısında dikkat çeken yazı
Esnaf yeni bir borç düzenlemesi istiyor!
Büyükşehir’in tesisi fındık üreticisini rahatlattı
Marmara'da 185 sarsıntı: Büyük deprem kapıda mı?
MHP’liler Dilovası’nda stant açtı bayrak dağıttı
Eski Belediye Başkanı Cevdet Bağdat’tan üzücü haber
Gölcük’teki bu parkta önlem alınması isteniyor
İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şirin: Ne mutlu Türk’üm diyene
Büyükakın, judoda göğsümüzü kabartan sporcuyu kutladı
Okullara personel alımı için İŞKUR ile protokol imzalandı
Kademeli emeklilik için tarih verildi!
Milyonlarca genç sistem dışına itildi
Kartepe’deki Ultra Trail organizasyonuna katılan sporcular bakın ne dedi!
Erdoğan'ın kafasındaki plan ne?
Derince’de konserli büyük zafer coşkusu!
Vali Aktaş’tan 30 Ağustos mesajı
Kartepe’deki yarışta kupalar sahiplerini buldu
MHP Dilovası’ndan o kütüphaneye kitap desteği
Kıbrıs gazisi Remzi Kar son yolculuğuna uğurlandı
İzmit Körfezi’nin geleceği bilimsel verilerle şekillenecek
