Sırça köşklerinizden inin POSCO işçisinin halini sorun
Siyaset, 23 Kasım 2017 12:26POSCO Assan İzmit Fabrikası’ndan işten atılan işçilerin hakkını mecliste savunan CHP Milletvekili Hürriyet, kentin 7 AKP’li vekiline, “Sırça köşklerinizden inin POSCO işçisinin halini sorun”
Sendikal faaliyetleri yüzünden çalıştıkları POSCO Assan İzmit Fabrikasından atılan işçilerin sorunlarını meclise taşıyan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, POSCO Assan Çelik İzmit Fabrikasında, Kocaeli’nin yedi vekiline seslendi; “Sırça köşklerinizden inip ne zaman bu işçilerin yanına gidip de hâlini hatırını sormayı düşünüyorsunuz. Kocaeli size 7 vekil, 13 belediye başkanı verdi. Peki siz neredesiniz?”
BAŞBAKAN ÖRGÜTLENİN DİYOR, POSCO KOVUYOR
Meclis kürsüsünde konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Güney Koreli olan POSCO Fabrikası’nın İzmit’in Alikahya beldesinde yöre halkının tüm tepkilerine rağmen tarım arazileri üzerine inşa edildiğini de hatırlatarak, aynı fabrikada DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerden 80'inin işten atıldığını söyledi. Hürriyet, “Şimdi, çok değil, bir ay öncesine gidelim, ekim ayında İstanbul'da gerçekleştirilen ILO 10'uncu Avrupa Bölge Toplantısı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım demişti ki: "İş güvencesini, örgütlenme hakkını önemsiyoruz. Sendikalaşmaktan ve örgütlenmekten korkmayın. Bunu başardığımızda her sorunun üstesinden geliriz." İşçi kardeşlerimize hitaben söylemişti bunları. Bir ülke düşünün, Başbakanı, "Örgütlenin, sendikalaşmaktan korkmayın." diyor, işçiler de gayet haklı olarak kendi haklarını aramak için sendikalaşmaya başlıyor ancak sendikalaşmanın henüz daha ilk ayağında işlerinden oluyorlar” dedi.
67 GÜN ARALIKSIZ ÇALIŞANLAR VAR
Açıklamasına devam eden Milletvekili Hürriyet, POSCO Assan Fabrikasında işçilerin iddialarını da konuşmasında yer verdi. Hürriyet, “08.00-16.00 vardiyasında işe geliyorsun, gece yirmi dörtte tekrar çağırıyorlar, dinlenme hakkın yok. ‘Sabah sekiz akşam sekiz çalışılacak.' denildiğinde itiraz etme şansın yok. İşçiler, 'APF' denilen hatlar var, bu hatlarda çalışan işçiler yemekhaneye gönderilmiyor. Hatların başına tabildotlar geliyor ve hatlardan ayrılmadan bu tabildotlarda yemeklerimizi yiyoruz’, ‘Altmış yedi gün aralıksız, haftalık izin kullanmadan çalışan işçi arkadaşlarımız var’ diyorlar, ‘İşçilerin sağlıklarının bozulması yönetimin umurunda bile değil’ diyorlar. Hastalanan işten çıkarılıyor ya da direkt mobbing uygulanıyor. Mobbing uygulanan işçiler bir odaya sokuluyor, yazı yazmaları isteniyor, hatta bir işçi mesai saatinde oturtulduğu odada 800 sayfa yazıyı elle yazması isteniyor ve buna zorlanıyor”
GÖZLERİ DOLARAK ANLATTILAR
İşçilerin iddialarına da yer veren Hürriyet, “Fabrikanın bahçesine tonla para harcanarak düzenleme yapılıyor ama gelin görün nedense işçilerin kullandığı tuvaletler temizlenmiyor. Daha da kötüsü, bu işçi arkadaşlarımız İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin (II)'nci fıkrasından yani "25/II" dediğimiz maddeden işten atılıyorlar. Bundan dolayı işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyorlar ve bundan sonra evlerine ekmek götürmek için çabaladıklarında, iş bulmak istediklerinde ne yazık ki bu madde karşılarına çıkıyor. Geçtiğimiz hafta işçi arkadaşlarımızla konuşmak için buluştuk, yaşananları yer yer gözleri dolarak anlattılar. Hatta, bakın bir işçimiz -burada özellikle fotoğrafını da göstermek istiyorum sizlere- gözü yaşlı, ağlayarak durumunu anlattı. "Ben eve, işten çıkarıldığımı söyleyemedim. Sabah işe gidiyor gibi çıkıyorum, akşam sanki işten eve dönüyormuş gibi tekrar evime giriyorum. Ben bunu aileme, anneme anlatamıyorum." dedi. Bu da ne yazık ki iktidarın kurduğu kölelik düzeninin işçilere gözyaşı olarak yansıması. Bu gözyaşlarından, bu düzeni kuran iktidarınız sorumlu”
7 AKP’Lİ VEKİL NEREDESİNİZ?
“İşçileri ağlata ağlata işlerinden atan Posco, ‘Birlikte yürüyeceği çalışma arkadaşları arıyor’ şeklinde gazetelere ilan vererek yeni işçiler aramaya başladı bile. Peki, bu cesareti nereden alıyorlar? Tabii ki AKP iktidarının emekçileri düşürdüğü vahşi düzenden alıyorlar. Biz CHP olarak, Kocaeli'nin vekili olarak her daim hukuksuzlukların karşısında olacağız, her zaman olduğu gibi işçi kardeşlerimizin arkasında değil, omuz omuza yanında yerimizi alacağız. AKP'li Kocaeli vekillerine sesleniyorum: Kocaeli size 7 vekil verdi. Kocaeli size 13 belediye başkanı verdi. Ey 7 vekil, belediye başkanları neredesiniz? Neden susuyorsunuz? Neden görmüyorsunuz? Neden sağır ve körsünüz bu emekçilere karşı? 7 vekil verdi size. Ey Kocaeli vekilleri; Cemil Yaman, Sami Çakır, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Mehmet Akif Yılmaz, İlyas Şeker, Fikri Işık, Zeki Aygün. Kocaeli'nin iktidar 7 vekili, bu işçileri ne zaman görmeyi düşünüyorsunuz? Sırça köşklerinizden inip ne zaman bu işçilerin yanına gidip de hâlini hatırını sormayı düşünüyorsunuz? Suriyelilerden daha mı kıymetsiz bu işçilerimiz, bu emekçilerimizi görmek zorundasınız, siz Kocaeli milletvekilisiniz, iktidarsınız ve bu işçilerin hakkını hukukunu gözetmek zorundasınız” açıklamasında bulundu.
Siyaset, 23 Kasım 2017 12:26
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu
Trafik cezaları can yakacak!
Derince Kent Lokantası'nda iftarda yemekler ücretsiz
Gölcük Değirmendere’de tekne ters döndü!
Karavan park da karavan yok!
Vatandaş yeni elbise bile alamayacak halde
Böyle olur Yozgatlıların kongresi!
Kocaelispor-Gaziantep maçında anlamlı pankart
Kocaeli Valiliği uyardı! Toz taşınımına dikkat
DEM'liler Öcalan'ı görmeden duramıyor!
Özel CHP'ye yönelik soruşturmalarla ilgili konuştu: Cumhurbaşkanı yaptırıyor!
Sevgililer Günü El Emeği Pazarına vatandaşlardan yoğun ilgi
Yoksulluğun fotoğrafı! Ucuz et kuyruğu
Emeklilere 14 bin liraya kadar geri ödemesiz nakit destek
Dünyada dolara bu kadar yüksek faiz veren başka ülke yok
Derince’de Tahtalı Köyü yoluna el atıldı
İYİ Partililer Körfez’de esnafın nabzını tuttu
İzmit’te üniversite adaylarına büyük destek
Van’dan ekmek parası için geldiği Gölcük’te inşaattan düşerek öldü
Sosyal Yaşam Merkezi’nde tempo yüksek
Bunun adı israftır
Cesedimi çiğnemeden Meclis’e giremez
Kocaeli’de Anahtar partililer eğitildi
Önemli sanatçıların eserleri İzmit’te görücüye çıkacak
İzmit’te Sevgililer Günü coşkusu
Gıda enflasyonunda diğer ülkelere fark attık
Millet Bahçesi’ne dönüştürülen eski fuar alanına yeni spor aletleri
Halkın yüzde 40'ı protein alamıyor
Doğalgaz bağlantı bedeli ile ilgili yeni karar
Dilovası’nda MHP’li kadınlar baş tacı!
Barış Manço Gebze’de şarkıları ile anıldı
Tek kişilik ordu: Ömer Çeker!
Semih Yalçın'dan ortaya karışık sözler!
İzmit Yenice’de üreticilerle buluştular
AKP'li başkan kelimeye takıldı!
Büyükakın sanayicilere ve iş insanlarına böyle seslendi!
Alikahya TEM Bağlantı Yolu Projesi’nde durum ne?
Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar destekçileriyle gövde gösterisi yaptı
Erbakan: Tek haneli enflasyon 2027 için de hayal oldu
