Halkın sağlığıyla oynayanlardan hesap sorun!
Siyaset, 26 Ekim 2026 18:25YENİ Parti Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye'de giderek artan gıda sahtekârlığı ve tağşiş vakalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na taşıdı. Vatandaşların sağlığını tehdit eden uygulamalara karşı denetimlerin yetersiz kaldığını savunan Kanko, AKP iktidarını eleştirerek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'yı göreve çağırdı.
Gıda güvenliğinin doğrudan halk sağlığı meselesi olduğunu vurgulayan Kanko, sahte ve tağşiş edilmiş ürünlerin vatandaşların sofralarına kadar ulaşmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
İstanbul'da beyaz ekmeğin gıda boyasıyla renklendirilerek tam buğday ekmeği gibi satıldığına ilişkin iddialara dikkat çeken Kanko, vatandaşın en temel gıda maddelerine bile güvenemez hâle geldiğini söyledi.
“SAHTE SUCUK, AT VE EŞEK ETİ, SAHTE BAL, TAĞŞİŞ ZEYTİNYAĞI… BU MİLLET NE YİYECEK?”
TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada gıda sahtekârlığının farklı boyutlarına dikkat çeken Kanko, şu ifadeleri kullandı:“Türkiye'de artık vatandaşın sofrasındaki ekmek bile sahtekârlığın konusu oldu. İstanbul'da beyaz ekmeği boyayla renklendirip tam buğday ekmeği diye satıyorlar.
Sahte sucuk, et ürünlerinde at ve eşek eti, tağşiş edilmiş zeytinyağı, sahte bal, pestisit kalıntılı sebze ve meyveler. AKP iktidarına soruyorum: Vatandaş ne yiyecek, neye güvenecek? Gıda sahtekârlığı büyüyor, halk sağlığı tehdit ediliyor, iktidar ise seyrediyor. Siz, vatandaşın sofrasını bile koruyamayan, denetimsizliği olağanlaştıran bir iktidarsınız.”
“ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI SÖZ KONUSUYKEN BU DUYARSIZLIK KABUL EDİLEMEZ!”
Gıda güvenliğinin yalnızca ticari bir denetim meselesi olmadığını, milyonlarca insanın yaşamını ve sağlığını doğrudan ilgilendirdiğini belirten Kanko, özellikle çocukların, yaşlıların ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların karşı karşıya kalabileceği sağlık risklerine dikkat çekti.
Kanko, “Çocuklarımızın, yaşlılarımızın, milyonlarca insanımızın sağlığı tehlikedeyken bu duyarsızlık kabul edilemez. Vatandaşın satın aldığı ürünün gerçekten ne içerdiğini bilmesi en temel hakkıdır. Devletin görevi de bu hakkı korumaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
“BAKAN YUMAKLI, TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI NE İŞ YAPIYOR? DENETİMLER NEREDE?”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya doğrudan seslenen Kanko, gıda denetimlerinin etkinliğinin ve caydırıcılığının kamuoyu önünde açıklanması gerektiğini vurguladı.
Kanko, konuşmasında şu soruları yöneltti:
• Halk sağlığını tehdit eden gıda sahtekârlıklarına karşı denetimler neden yeterince caydırıcı olamıyor?
• Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmelere hangi yaptırımlar uygulanıyor?
• Vatandaşın tükettiği ürünlerin güvenilirliğini sağlamak için hangi somut önlemler alınıyor?
• Pestisit kalıntıları ve sağlığa zararlı maddeler konusunda denetimler nasıl yürütülüyor?
• Gıda güvenliğini tehdit eden işletmelerin yeniden aynı ihlalleri yapması nasıl önlenecek?
“İNSAN SAĞLIĞI RANTTAN VE SİYASİ ÇIKARLARDAN DAHA ÖNEMLİDİR!”
Gıda güvenliğinin siyasi tartışmaların ötesinde, doğrudan insan yaşamını ilgilendiren bir kamu sorumluluğu olduğunu ifade eden Kanko, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bakan İbrahim Yumaklı'ya soruyorum: Tarım ve Orman Bakanlığı ne iş yapıyor? Denetimler nerede? Buradan açıkça söylüyorum: Halkın sağlığıyla oynayanlardan hesap sorun, vatandaşın sofrası sahtekârların insafına bırakılamaz. İnsan sağlığı ranttan, siyasi çıkarlardan daha önemlidir.
Vatandaşın ekmeğine, çocuklarımızın sütüne, soframızdaki ete, bala, zeytinyağına kadar uzanan bu sahtekârlık zincirine karşı etkili denetim ve caydırıcı yaptırımlar şarttır. Halkın sağlığını korumak devletin asli görevidir. Hiç kimsenin vatandaşın sağlığı üzerinden haksız kazanç elde etmesine göz yumulmamalıdır. Vatandaşın sofrası sahtekârlara, halkın sağlığı fırsatçılara teslim edilemez!
Siyaset, 26 Ekim 2026 18:25
Yorumlar (0)
Kocaeli’de okullar tatil değil!
Kebapçıyı silahla öldürdüler
İzmit’te Cumhuriyet temalı ödüllü resim yarışmasında dereceye girenler belli oldu
Kocaeli Valiliği'nden şiddetli yağmur uyarısı
KOTO’dan dijital dönüşümde 5 firmaya ücretsiz danışmanlık hizmeti
Başkanvekili Obuz, kapasitesi artırılan Aşevi’ni denetledi
Üsküdar Üniversitesi öğrencileri Arslanbey’de yetiştirilen 41 çeşit bitkiyi inceledi
Erdoğan süresiz nafakanın kaldırılmasını veto mu etti?
Çayırova Kitap Fuarı’nda çocukları sevindiren gösteri!
İzmit’te Murat Yalçıntaş’a vefa gecesi önemli isimleri bir araya getirdi
Zincir marketlerde indirim var, ürün yok
KOÜ’de öğrenciler eğlenceye doydu
Yardım paralarını fona yatırmadıysanız vakıf yetkililerini neden görevden aldınız?
Bu durum beni üzüyor ve utandırıyor
Körfez Yarış Pistin’de Karting heyecanı
Milyonlarca emekliyi ilgilendiren gelişme
Okul önünde öğrencilere yiyecek dağıtmaya devam!
Uluslararası heyetten Kocaeli’ye teknik ziyaret
Simge Mat’ın Yukarı Hereke’yi perişan etmesine izin vermeyeceğiz!
Emekli polislerin beklediği lokalde sona gelindi
İşsizler işsizlik ödeneğine erişemiyor
Zeytin pastanesi ile Eskişehir’i tanıdılar
Motosiklet üstündeki biri çocuk yaşta iki genç kaza kurbanı oldu
Azerbaycan lideri istedi, Erdoğan görevden aldı!
15 yaş altına sosyal medya yasağı ne zaman yürürlüğe girecek?
Çayırovalı çocuklar Sertaç Abi’yi dinlemek için kitap fuarına koştu!
Selin bıraktığı hasarlar gideriliyor
Asgari ücret için 3 farklı senaryo
Sokak köpekleri öldürüldü mü?
Bu vurgun düzenini çözmek ve adalete kavuşturmak zorundayız
Meme kanserinde erken tanının önemi
İYİ Parti 9 yaşında! İl Başkanı Şirin’den açıklama
Bana böyle pas vermeyecektin Emrah!
Darıca’daki o cadde yenilendi
KPSS ortaöğretim sınavına giren adayları yalnız bırakmadılar
Neşet Bodur'dan bunu akraban Erbaş'a söyle dedirten sözler!
Ömer Çeker sağlıkçılar adına bir sorunu daha dile getirdi
Süleyman Pekin, Aydınlar Ocağı’na konuk oldu
MHP Darıca yönetiminden Gebze Ticaret Odası başkan adaylarına ziyaret
