Ömer Çeker sağlıkçılar adına bir sorunu daha dile getirdi
Sağlık, 25 Ekim 2026 13:17Hürriyetçi Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çeker ve Heyeti Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan çalışanları ziyarete etti. Sağlık çalışanlarının sorunlarını yerinde tespit eden Genel Başkan Yardımcısı Çeker ziyaret sonrası açıklama yaptı. Çeker “Kan Bankası ve Transfüzyon Merkezleri özellikli birim sayılsın, emeğin karşılığı verilsin dedi.
KAN BANKASI VE KAN TRANSFÜZYON MERKEZLERİ,
Hürriyetçi Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çeker, Kocaeli Şube Başkan Yardımcısı Serap Koçhisar, Derince İlçe Temsilcisi Gökhan Bayram, Hastane İş Yeri Baş Temsilcisi Bilal Birik ile çalışanları ziyaret etti, ziyaret sonrası Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çeker yapmış olduğu açıklamada; Ülke genelinde Hastanelerde Kan Bankası ve Transfüzyon Merkezlerinde yaklaşık On Bin (10 Bin) sağlık çalışanı görev yapmaktadır. Sağlık sistemimizin kesintisiz ve güvenli bir şekilde işlemesinde hayati bir role sahip olan Kan Bankası ve Kan Transfüzyon Merkezleri, ameliyathanelerden yoğun bakımlara, acil servislerden doğumhanelere kadar modern tıbbın kalbinde yer almaktadır. Ancak bugün, bu kritik görevi sıfır hata toleransı ile yürüten yüzlerce sağlık çalışanımız, çalışma koşullarının ve üstlendikleri risklerin karşılığı olan "Özellikli Birim" statüsünden ve buna bağlı haklardan mahrum bırakılmaktadır.
TEK BİR HATA
Kan Bankası ve Transfüzyon Merkezlerinin bir an önce mevzuatta "Özellikli Birim" olarak tanımlanması gerekliliğini kamuoyu ve Kamu İşvereni ve yetkililerin dikkatine sunuyoruz: Kan Transfüzyon Bir Doku Naklidir. Modern tıp bilimi, kan transfüzyonunu "bir doku nakli" olarak kabul eder. Tıpkı böbrek veya karaciğer naklinde olduğu gibi alıcı ile verici arasında doku uyumu aranır. Uyumsuz bir kan naklinde vücudun vereceği tepki hayatı doğrudan tehdit eder. Dolayısıyla bu birimler, işlevsel olarak Doku ve Organ Nakli Birimlerinden farksızdır. Bu birimlerde çalışan personelin yapacağı tek bir hata, telafisi imkânsız hastalıklara veya can kayıplarına yol açabilir. Ameliyatlar, acil müdahaleler ve kritik tedaviler ancak bu personelin titiz, kesintisiz ve yüksek dikkat gerektiren mesaisi sayesinde yürütülebilmektedir. Kan Bankası ve Transfüzyon Merkezleri sıfır hata toleransı ve yüksek mesleki sorumluluk isteyen birimlerdir.
BİYOLOJİK RİSKLER VE AĞIR İŞ SAĞLIĞI
Çalışanlarımız doğrudan insan kanı ve bileşenleriyle temas etmekte; kesici-delici alet yaralanmaları ve kan yoluyla bulaşan enfeksiyon riskleriyle her an yüz yüze kalmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, bu risklerin göz ardı edilmesi kabul edilemez. Ameliyathane, yoğun bakım, acil servis, diyaliz ve doku-organ nakli gibi birimler "Özellikli Birim" kapsamında değerlendirilirken; benzer risk, sorumluluk ve çalışma temposuna sahip Kan Transfüzyon Merkezlerinin bu listenin dışında tutulması Anayasa'nın 10. maddesinde güvence altına alınan Eşitlik İlkesi’ne aykırıdır. Kan Bankası Ve Transfüzyon Merkezlerinde görev yapan çalışanlar adına Hürriyetçi Sağlık Sen olarak Sağlık Bakanlığı ve yetkililere çağrımızdır:
OBJEKTİF ÖLÇÜTLER ESAS ALINMALIDIR
Sağlık hizmetinde adalet ve hakkaniyetin sağlanması amacıyla taleplerimizi sıralıyoruz:
•Mevzuat Değişikliği Yapılmalıdır: Sağlık Bakanlığı bünyesinde özellikli birimleri düzenleyen ek ödeme ve çalışma mevzuatında gerekli değişiklikler yapılarak, Kan Bankası ve Kan Transfüzyon Merkezleri açıkça bu listeye eklenmelidir.
•Hak Ettiği Ek Ödeme Verilmelidir: Bu merkezlerde fiilen görev yapan sağlık çalışanlarının, özellikli birim statüsüne bağlı ek ödeme haklarından faydalanması sağlanmalıdır.
•Objektif Ölçütler Esas Alınmalıdır: Düzenleme yapılırken personelin unvanı, maruz kaldığı biyolojik riskler ve fiilen yürüttüğü kritik görevler esas alınmalıdır.
Unutulmamalıdır ki; güvenli kan, yetişmiş ve hakkı teslim edilmiş sağlık personeliyle mümkündür.
ÖZELLİKLİ BİRİM TAZMİNATI ÖDENMESİ
Kan Transfüzyon Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarımızın mağduriyetinin giderilmesi, sadece bir özlük hakkı mücadelesi değil; hasta güvenliğinin ve sağlık hizmeti kalitesinin de bir gereğidir. Kan Transfüzyon Merkezlerinin özellikli birim statüsüne alınması ve bu birimde görev yapanlara özellikli birim tazminatı ödenmesi hakkında gerekli düzenlememin yapılması için Hürriyetçi Sağlık Sen olarak 21.10226 Tarihinde Sağlık Bakanlığını müracaatımızı yaptık. Sağlık Bakanlığı bu haklı talebimizi bir an önce gündeme almaya ve gerekli idari düzenlemeleri başlatmaya davet ediyoruz. Konuyu her platformda dile getirerek çözümü için çalışanlar adına mücadelemize devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Sağlık, 25 Ekim 2026 13:17
Yorumlar (0)
Meme kanserinde erken tanının önemi
İYİ Parti 9 yaşında! İl Başkanı Şirin’den açıklama
Bana böyle pas vermeyecektin Emrah!
Darıca’daki o cadde yenilendi
KPSS ortaöğretim sınavına giren adayları yalnız bırakmadılar
Neşet Bodur'dan bunu akraban Erbaş'a söyle dedirten sözler!
Süleyman Pekin, Aydınlar Ocağı’na konuk oldu
MHP Darıca yönetiminden Gebze Ticaret Odası başkan adaylarına ziyaret
Hukuk ayaklar altına alınırsa ekonomi çöker
Başkan golf arabasının direksiyonuna geçti konuklarını gezdirdi
Durmak yok ayrım yapmaya devam!
Gebzeli asker kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Emekli öğretmen Mustafa Vedat Erdem vefat etti
Prof. Dr. Oytun Erbaş Çayırova Kitap Fuarı’nda konuştu
Anahtar Parti Derince kurucu ilçe Başkanı Sarıtaş’tan çağrı
Altın fiyatları yüzde 20'nin üzerinde değer kaybetti
İşte YENİ Parti’nin Kocaeli il yönetimi
Bulgaristan’daki seçimler için Kocaeli’de de 2 sandık kurulacak
Fon krizinin faturası 150 milyar dolar, gerisini siz hesap edin
Vali Aktaş bir okulu daha ziyaret etti
Körfez’de yaş altmış iş bitmemiş dedirten uygulama!
Konut piyasasında daralma sürecek mi?
Gebze’de kavşaklar yeniden şekilleniyor
Hayvancılık böyle bitirildi! Et fiyatları bu yüzden ucuzlamıyor
Kendi teraryum atölyelerini kendileri hazırladılar
Fikri Işık da Necmi Bulut’u kutladı
Kadın muhtarlara sıfır atık anlatıldı
Müze salonunda kültür söyleşileri
Sunay Akın İzmitlilerle buluşacak
AKP İl Başkanı Talus, KSO’dan sonra soluğu KOTO’da aldı!
Gıda fiyatlarındaki artış durmuyor
Çayırova’nın basketbolcuları süper ligdeki ilk galibiyetlerini aldı
Duyulursa kimseye izah edemeyiz
Kıbrıs gazisi Belat askeri törenle toprağa verildi
Trafik cezaları can yakacak!
Vatandaş kredi kartına yüklendi
Bugün seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır?
DERTAŞ’ın 11'inci şubesi İshakçılar’da hizmete açıldı
Bahçeli'nin sözünün önemi yok mu?
