En düşük emekli maaşının yükseltilmesi istendi
Gündem, 19 Ekim 2026 14:36TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi istendi. Emeklilere asgari gelir güvencesi verilmesi gerektiği vurgulandı.
AKP’nin “enflasyona ezdirmedik” demesine rağmen yoksulluğa mahkûm ettiği milyonlarca emekli açlık sınırının dahi altında yaşamaya çalışıyor. Buna karşın iktidar yetkilileri ise emeklilerin yaşadığı bu duruma sessiz kalıyor.
Meclis’e sunulan kanun teklifiyle en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi öngörüldü. Teklifte emeklilere asgari gelir güvencesi verilmesi gerektiği vurgulandı.
“İŞLEVİNİ YERİNE GETİRMİYOR”
Teklifin gerekçesinde şunlara dikkat çekildi:
“Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "yaşlılık aylığı" tanımı "Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır." şeklindedir. Kurumun tanımında da görüleceği üzere, her ne kadar yaşlılık aylığının amacı çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak olsa da günümüzde yaşlılık aylığı bu işlevini yerine getirmekte yetersiz kalmaktadır. Zira emekli vatandaşlarımız kendilerine reva görülen açlık tutarının altındaki aylıklar ile geçimlerini sağlayamamaktadır.
Anayasa'nın "Sosyal Güvenlik Bakımından Özel Olarak Korunması Gerekenler" başlıklı 6rinci maddesinin üçüncü fıkı*ası gereğince, "Yaşlılar, Devletçe korunur. Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.". Emekli vatandaşlarımızın açlık sınırı üzerinde belirlenmiş bir ekonomik güvence ile yaşamaları anayasal haklarıdır
“ASGARİ GELİR GÜVENCESİ”
“Sosyal devlet, bireylere asgari gelir güvencesi vermelidir. Mevcut durumda, emekli vatandaşlarımız asgari gelirin altında kalan aylıklar ile geçinememektedir. Yapılacak olan düzenleme ile, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak en düşük emekli aylığının, asgari ücret düzeyine yükseltilmesi ve her yıl yürürlüğe girecek asgari ücret düzeyine güncellenmesi amaçlanmaktadır.”
KOMİSYON'A SEVK EDİLDİ
YENİ Parti Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan tarafından 16 Ekim’de Meclis’e sunulan kanun teklifi 19 Ekim’de (bugün) Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.
Kanun teklifinde “31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Ek 19'uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ek ödeme dâhil 23.552 Türk Lirasından az olamaz" ibaresi "ek ödeme dâhil yürürlükte bulunan net asgari ücret tutarından az olamaz" şeklinde değiştirilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Gündem, 19 Ekim 2026 14:36
Yorumlar (0)
12 yıl hapis cezası ile aranan zanlı yakalandı
BTP’liler Ulus Pazarı’na gidenleri de partilerine üye kaydetti!
Üreticilere yeni gelir kapısı: Mantar üretim çadırı
Çayırova’da Kitap Günleri kapılarını 7’inci kez ziyaretçilerine açtı
İYİ Parti çatısı altında buluşalım teklifi Ağıralioğlu'nu kızdırdı!
Körfez Yeşil Vadi Koleji’nden Vali Aktaş’a ziyaret
Bu ülkede hiç bir dönem her hafta bir başkan hapse atılmadı!
Selde zarar gören araçların zararını belediyeler karşılar mı?
Dilovası’nda MHP’lilerin taşımalı eğitimle ilgili çabaları sonuç verdi
KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan üretilen araçlarla ilgili o karara tepki
Kandıra’ya doğru giden ve çöken yolla ilgili yeni karar!
Benzine indirim geliyor
Altın yükselişte
Başkan Özlü Başiskele’nin dört bir yanında incelemelerde bulundu
Vali Aktaş mahalle kahvesine gitti
Dolar yükselirken euro değer kaybetti
Ali Mert Gümüşkaya vefat etti
Ömer Türkçakal Bulvarı’nda ulaşımın çehresi değişiyor
Kocaeli Rallisi nefes kesti, kazanan Soylu-Tamer ekibi oldu
Ayarı düşük ikinci baskı altın uyarısı
Vatandaşın sırtına yeni yük
Fon skandalı AKP'den yüzde kaç oy götürdü?
İzmit’te gıda güvenliği söyleşisi
Vali Aktaş Muhtarlar Günü’nü unutmadı!
Körfez'de amatör spor kulüplerine 6,5 milyon TL nakdi destek
AFAD kriz masası görevini tamamladı
Dere taşkınında zarar gören yol yeniden ulaşıma açıldı
Selin izleri siliniyor
Körfez'in 2027 bütçesi belli oldu
Hasan Koç vefat etti
Emeklilerin ocak zammı için ilk üç aylık veri
Yağmur, sel, su baskınları sırasında sahada olanlara teşekkür
Bırakın tasarrufu sayısı iki kat arttı
İzmit’teki o tarihi yapı eğitim yuvasına dönüştürülecek
Şehir Tiyatroları 29. sanat yılına merhaba dedi!
Halkın refahını güvence altına almak yerine sermayeyi besleyen düzen
Kocaeli’nin kültür-sanat yol haritası bu buluşmada çizilecek
Sosyal yardımlarda yeni rekor
Gece yarısı Kandıra’ya da gittiler
