PKK lideri için yapılan konutla ilgili Uçum'dan al haberi!
Gündem, 17 Ekim 2026 15:04Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum AA'yazdığı analizde Öcalan'a sağlanan konuta değindi. Uçum, konutun "Öcalan'ın rolüne uygun çalışma ortamı oluşturmak için" olduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, AA Analiz için kaleme aldığı yazıda “Terörsüz Türkiye olarak adlandırılan çözüm sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi.
Uçum, PKK Lideri Öcalan'a sağlanan konutun uygun çalışma ortamı için oluşturulduğunu aktardı.
Uçum, 7595 sayılı Kanun'un ana kurumu olan erteleme uygulamasının şu aşamalardan oluştuğunu anlattı:
Genel koşul: Örgütün fiili varlığına son verdiğine ve silah ile mühimmatın teslim edildiğine ilişkin tespitlerin teyidine dair MGK kararının alınması ve Resmi Gazete'de yayımlanması.
Özel koşul: İlandan sonra 6 ay içinde kapsamdaki kişilerin yetkili mercilere bizzat veya avukatları aracılığıyla yazılı başvurması.
Değerlendirme: Cumhuriyet savcılıkları, mahkemeler ve infaz hakimliklerinin başvurucunun yasanın kapsamına girip girmediğini, ilişkili suçların kapsamda olup olmadığını ve istisnalar karşısındaki durumunu incelemesi.
Karar: Kişinin kapsamda olması, ilişkili suçun kapsamda olması ve istisna suçlardan olmaması koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde erteleme kararı verilmesi. Kararlara itiraz hakkı bulunuyor.
Süreç ve sonuç: Erteleme süresinde terör suçu işlenmemesi halinde kişinin hukuki durumuna göre takipsizlik, düşme veya infaz edilmiş sayılma kararı verilmesi.
Uçum, kapsamdaki kişilerin tamamının 6 aylık süre içinde başvurmasının, 2 ve 3 yıllık sürelerden sonra yapılacak değerlendirmeler bakımından isabetli olacağını savundu.
ÖCALAN'A SAĞLANAN KONUT
Uçum, sürecin "açık ya da örtülü karşıtı" bazı odakların Öcalan'ın statüsü konusunu amacından koparıp farklı noktalara taşıdığını öne sürdü. İmralı'da cezaevi binasına bağlı bir ünite olarak yapılan mekanın, Öcalan'ın rolüne uygun çalışma ortamı oluşturmak için olduğunu söyleyen Uçum, bu imkanları serbest bırakma ya da imtiyaz olarak yorumlamayı "iyi niyetli olmayan bir bakış" olarak nitelendirdi.
YENİ ANAYASA
Uçum, "Terörsüz Türkiye"nin bir diyalog süreci, yeni anayasanın ise bir müzakere süreci olduğunu belirtti. Diyalog sürecinin muhatabının Öcalan, ona bağlı yöneticiler ve kadrolar, bağlantılı oluşumlar ile yasal alandaki temsilciler olduğunu söyleyen Uçum, esas olanın Öcalan'ın devletle ve milletle bütünleşme perspektifine uygun ortaya konan irade olduğunu savundu. Uçum, kimi örgüt yöneticilerinin kendi ajandalarını Öcalan'ın özgürlüğü veya statüsü gerekçesiyle gizlediğini ileri sürerek, tespit sürecinin hızlandırılması çağrısı yaptı.
Gündem, 17 Ekim 2026 15:04
Yorumlar (0)
Ulaşımı rahatlatan 25 milyonluk yatırım
Karamürsel’deki camiye binlerce tonluk inşaat malzemesi desteği
Kocaeli’nin havası, toprağı ve suyu rant politikalarına kurban edilemez!
Başkanvekili Lütfü Obuz namaz çıkışı cemaate ikramlarda bulundu
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: Bu düzenden sen bile kendini koru
Erdoğan hayatını kaybeden başkanvekilinin tabutuna omuz verdi
Vefat eden Kıbrıs gazisi Mustafa Nayır toprağa verildi
Evinden deste deste para çıkmıştı! Bakın sonra ne olmuş
İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şirin tüm kurumlara teşekkür etti
MHP Dilovası İlçe Başkanı Turhan: Atatürk ve Türk milletine yönelik hakaretleri en sert şekilde kınıyorum
Sel suları ne bulursa denize taşıdı
Kocaeli’de ralli heyecanı
Başkan Büyükakın: Kimseyi mağdur etmeyeceğiz
İmamoğlu'ndan duruşma salonunda tokat gibi sözler!
Eski muhtarın sel sularında can verdiği Başiskele’de yaralar sarılıyor
Gölcük Halıdere’de 65 kişinin yaşadığı bina tahliye edildi
Şirketlerin sermaye artırımı ile ilgili yeni karar
Sadece okullarda eğitime değil kurs ve sınavlara da ara verildi
Motokuryelerin trafiğe çıkma yasağı kaldırılmadı!
Yine gök gürültülü yağmur yağacak
Kocaeli Valiliği’nden yeni uyarı! Fırtınaya dikkat
Ücretsiz tren yolculuğunda T.C. kimlik numarası yeterli olacak!
İzmitliler bu seminere davetli! Konu prostat kanseri
Vali Aktaş’tan 112 Acil Çağrı Merkezi’nde yerinde inceleme
Başkan Bulut, Bakan Yardımcılığı görevine atanan Kocaelili Bayrakdar’ı tebrik etti
Başiskele’de sel mesaisi
Darıca’da MHP’li başkandan yağmur altında esnaf ziyareti
Seçim için DEM parti ile anlaşma mı yapıldı?
CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Korkmaz: Kadın emeği güvence altına alınmalı!
Kocaeli’nin turizm potansiyeli masaya yatırıldı
Çayırova’da Kitap Günleri 7’inci kez kapılarını açıyor
Patlayan Ak Parti foseptik çukurudur!
Kocaeli GÜDEF, Gümüşhaneli 100 gence burs verecek
Dilovası’nda yağmur nöbeti
Körfez Gençlerbirliği’nden potada 5’inci galibiyet
Bazı bölgelerde aylık yağış ortalaması aşıldı
Kocaeli’de çevre yönetiminde teknoloji odaklı yeni adım
Körfez’de sağanak yağışa karşı ekipler sahada
Balık alıp derin dondurucuda saklayın!
