Sigara böyle satılacak!
Gündem, 13 Ekim 2026 12:45Sigara satışında 18 yaş kontrolü QR kodlu elektronik sistemle yapılacak. T.C. kimlik numarasıyla eşleşen QR kod, satıcıya isim ve bilgi aktarmadan sadece yaş sınırının geçilip geçilmediğini doğrulayacak.
Sağlık Bakanlığı ve AKP Grup Başkanlığının üzerinde çalıştığı sağlık düzenlemesi kapsamında planlanan sigara satışlarında kimlik doğrulama sisteminin nasıl olacağı merak konusu oldu. Satış noktalarının 18 yaşından küçüklere satış yapmasını engellemek amacıyla tütün ürünü satış noktalarında tütün ürünü satın alan kişilerin yaşlarını kontrol edebilmek amacıyla Japonya, Güney Kore örneklerinde olduğu gibi elektronik sistem veya cihazlar ile tütün ürünü satışı yapılacak. Türkiye gazetesinden Esma Altın'ın haberine göre kanun teklifi taslağında, 2017 yılında yapılan Küresel Gençlik Tütün Araştırması sonucunda 13-15 yaş grubundaki hâlen sigara kullanan öğrencilerin yüzde 73,3’ünün 18 yaşını doldurmadığı hâlde market, bakkal gibi yerlerden rahatlıkla sigara satın alabildiği ifade edildi.
QR DENETLEMESİ
Teklifin taslağında üzerinde durulan modele göre, ilgili kamu otoritesi tarafından oluşturulan QR kod alıcının telefonuyla okutulacak, sistem yalnızca kişinin “T.C. Kimlik Numarası” ile eşleşecek ve kişinin 18 yaşını doldurup doldurmadığını gösterecek. Yeni sistem üzerinden satıcıya kişinin adı, tam yaşı ve diğer kişisel bilgileri aktarılmadan yaş kontrolü yapılabilecek. Uygulamanın hem market ve büfe gibi fiziksel satış noktalarında hem de internet üzerinden yapılan satışlarda devreye alınması değerlendiriliyor.
BİR YILLIK UYUM SÜRECİ
Tütün ürünü satış noktalarında tütün ürünü satın alan kişilerin yaşlarını ve günlük olarak alabilecekleri tütün ürünü miktarını denetlemek amacıyla oluşturulacak elektronik sistemin geliştirilerek bir yıl içinde uygulamaya alınması öngörülüyor. Elektronik sisteme ilişkin usul ve esaslar, Tarım ve Orman Bakanlığının görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sigara satışına T.C. kimlik zorunluluğu getirilmesini öngören düzenlemeye dair "Sigarayla ilgili özellikle bazı alanlarda kısıtlamalara gidiyoruz. Esas amacımız şu, belli yaşın altındaki insanlara sigara satılması yasak. Bu satışın TC kimlik numarasını ibraz ederek yapılması sağlanacak" demişti.
Gizlilik ve kişisel veri endişelerinin ardından yaptığı açıklamada Memişoğlu "Mahremiyeti gözeten, kişisel verileri koruyan ve uygulama kolaylığı sağlayan elektronik sistemler dahil bütün seçenekleri değerlendiriyor, yeni kanun taslağımızı ve mevzuatımızı da bu çerçevede ele alıyoruz" şeklinde konuşmuştu.
Gündem, 13 Ekim 2026 12:45
Yorumlar (0)
76 yaşındaki İlyas Karabulut, Mola Park’ta kendini evinde hissediyor
Vali Aktaş’tan Hyundai fabrikasına ziyaret
Fabrikalar birer birer satışa çıkarılıyor
KSO‘da yeni dönem başladı
Kandıra’da Kadın El Emeği Mağazası açılıyor
Bahçeli'den fon vurgununu gölgeleme telaşında dedirten sözler!
Çayırova’da çocuk kütüphaneleri minik ziyaretçilerini bekliyor
Büyükşehir’den o ilçeye 2,8 milyar TL’lik dev yol yatırımı
Tutukla tutukla bitmiyor! Yine muhalefete operasyon
Motor sporları tutkunları Kandıra'daki bu yarışta buluşacak
Altın güne yükselişle başladı
Şehir Tiyatroları o oyunla perdelerini açıyor
Kocaeli kentsel dönüşümde vites yükseltmeli!
Büyükakın, Belediyeler Birliği Başkanlığı’na mı aday?
Erdoğan'dan fon vurgunuyla ilgili sert sözler
Kocaeli manav sivil toplum kuruluşlarından Ankara çıkarması!
Hırsız bizim hırsızımızdır anlayışıyla bir koruma olduğunu görüyoruz
Tarihin en örgütlü ve kollektif ihanetiyle karşı karşıyayız
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Öğrencilere aşevinde hazırlanan poğaça ikram edildi
Hayvan sahiplerine vergi mi geliyor?
İşsizlik büyüyor, işsizin güvencesi eriyor
DTO Kocaeli’de İbrahim Aracı yeniden Meclis Başkanı oldu
AKP ve MHP'liler arasında haram para suçlaması!
Fon vurgunu bir partinin oyunu düşürdü mü?
Kredi kartıyla ödeme yapanlar dikkat!
Ölümün böylesi! Şoför koltuğundan indiği otobüsün altında kaldı
Fatma başkan Silivri’de, yöntemleri İzmit’te!
Vali Aktaş haftaya o liseyi ziyaret ederek başladı
Geçim krizi milyonlarca emekçiyi kuşattı
Kaç bin terör suçlusu serbest bırakılacak?
Dereye kimyasal atılıyor, yetkililer müdahale etmiyor!
Köy kültürünün yaşatıldığı Pat Pat Festivali renkli anlara sahne oldu
Eski bakana 1 kilo bamya aldırmayan hayat pahalılığı
Fon vurgununda sosyal medya soruşturması
Baskın seçim mi geliyor?
Düşün milletin yakasından artık!
İzmit’te Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel seminer
Darıca Türkelispor Kulübü’nden TFF’ye çağrı
