7 katlı bina çöküp 5 kişi öldükten sonra 1 yıl geçti hiçbir mağduriyet giderilmedi
Gündem, 30 Eylul 2026 12:55DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve DEM Parti Gebze İlçe Yönetimi Gebze Akse Sapağı’nda metro inşaatı çalışmaları sırasında meydana gelen bina çökmesi felaketinin yaşandığı bölgede mağdurları ziyaret ederek yaşanan skandalları dinlediler. 4 kişinin hayatını kaybettiği ve bir kız çocuğunun yetim kaldığı felaketin ardından bölgede hiçbir mağduriyetin giderilmediğini ve tedbirsizliğin sürdüğünü vurgulayan Gergerlioğlu, mağdur vatandaşlar Sinan Tekin ve Coşkun Koçar’ın feryatlarını dinledi.
CİMER’e başvuru sonrası yetkililer sorun yok dedi!
Çöken binanın hemen yanında kendi evi bulunan ve olay gecesini dehşet içinde yaşayan bölge sakini Sinan Tekin, facianın göz göre göre geldiğini belgeleriyle ortaya koydu. Çökmeden 4,5 ay önce binada oluşan dev çatlaklar ve kapıların kapanmaması üzerine CİMER’e başvurduğunu belirten Tekin, başvuru sonrası yüklenici firma Eze İnşaatın elemanlarının incelemeye geldiğini aktardı. İnceleme sonucunda yetkililerin "6 milimlik bir oturma var, olağan dışı bir durum yok, endişelenmeyin" diyerek olayı kapattığını ifade eden Tekin, firmanın sadece "sıva yapalım" teklifinde bulunduğunu, kendisinin ise bu ciddiyetsiz teklifi reddettiğini söyledi.
Gerekli kurum belirtilmeden geçiştirildiklerini vurgulayan Sinan Tekin, felaket gecesini şu sözlerle anlattı: “28 Ekim’i 29 Ekim’e bağlayan gece Düzce’den geldik. Olaydan 12 saat önce kızım yan taraftan kiremit sesleri geldiğini söyledi. Üst kata çıkıp baktım ama bir şey göremedim, sesler saat başı devam etti. Sabah 06.30’da öyle şiddetli bir gürültü yankılandı ki evimiz yıkılıyor sanıp bir yere çöktük. Yanımızdaki bina çökmüştü; sular patlamış, elektrikler kesilmişti. Elektrik kesilmeseydi biz de hayatta olmayacaktık.” İfadelerini kullandı.
Mağdurlar suç duyurusunda bulundu, savcı soruşturmaya gerek yok dedi!
Olayın ardından bağımsız Yapı Denetim firmaları veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yerine kararın metro yüklenicisi firmaya bırakılmasını sert bir dille eleştiren Gergerlioğlu, felaketin ardından savcılığa yapılan başvurulara takipsizlik kararı verildiğini belirtti. Bölge sakinlerinden Coşkun Koçar, binanın yıkıldığı gün komşuların savcılığa suç duyurusuna gittiğini ancak savcılığın mağdurları dinlemediğini ve ardından soruşturmaya gerek görülmediğine dair kağıt gönderildiğini ifade etti.
Metronun bilinçsizce açılan dev oyuğu ve peron kazısı nedeniyle binanın çöktüğünü doğrulayan bilirkişi raporuna ise yüklenici firmanın itiraz ederek süreci sürüncemede bıraktığı aktarıldı.
3 kat hakkının bir buçuğunu devlete verirsen borcun olmaz!
Arazilerinin bilgi verilmeden "rezerv alan" ilan edildiğini ve tapuların Hazine’ye devredildiğini tesadüfen öğrendiklerini belirten Sinan Tekin, E-Devlet’e baktıklarında tapularının olmadığını gördüklerini, Gebze Belediyesi’nden mesajla tapunun devredildiğini öğrendiklerini söyledi. Kendilerine hiçbir tebligat yapılmadığını belirten Tekin, bakanlığın kendilerine 3 katlı mevcut hakları karşılığında TEFE-TÜFE oranlarıyla borçlandırarak yeni ev verme teklifinde bulunduğunu ifade etti. Emekli olduğunu ve borcu ödemelerinin imkansız olduğunu vurgulayan Tekin, bakanlığın kendilerine "3 katın 1,5 katını devlete verirsiniz, 1,5 katı sizde kalır" dediğini aktararak, müteahhitlerin zaten borçsuz 3 kat verebildiği bir yerde devlettin bu adaletsizliğini kabul etmediğini dile getirdi.
.gif)
Misafirhaneden çıkarttılar, 5,500 lira kira yardımı veriyorlar!
Bölgedeki kira fiyatlarının 25 bin liradan başladığı Gebze Akse Sapağı’nda bakanlık tarafından mağdurlara aylık sadece 5 bin 500 lira kira yardımı yapıldığı açıklandı. Felakette binası yıkılan, 4 kiracısını kaybeden Aysel Hanım’ında büyük bir mağduriyet içinde olduğu belirten Coşkun Koçar, binası durup dururken yıkılan Aysel Hanım'a bugüne kadar hiçbir ev, enkaz veya eşya bedeli ödenmediğini söyledi. Kendisine sadece tek seferlik para çekilemeyen 10 bin liralık alışveriş kartı ile bayramda 2-3 bin liralık kıyafet kartları verildiği söyledi.
Öte yandan, mağdur vatandaşların Balyanoz Tesisleri'nde barındırılmadığı, "tadilat var" denilerek oradan çıkartıldığı, buna karşın tesislere yurt dışından sporcu ve kafilelerin getirilip konaklatıldığı Coşkun Koçar tarafından dile getirildi.
Binalar berduş yuvası oldu!
Tahliye edilen ancak yıkılmayan binaların güvenlik önlemi alınmadığı için büyük risk taşıdığı vurgulandı. Binalara bekçi veya zabıta dikilmediğini, içeriye madde bağımlılarının girip ateş yaktığını ve binaların ana hat kablolarının çalındığını belirten Coşkun Koçar, polisin tespitiyle iki hafta boyunca Suriyeli bir ailenin de bu metruk binalarda kaldığını söyledi.
Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne yapılan şikayetlere karşılık "ek bariyerler getirildi, güvenlik tedbirleri artırıldı" yanıtı verilmesine rağmen, sahadaki bariyerlerin bisiklet yarışlarına götürüldüğünü ve bölgede hiçbir fiziki güvenlik önlemi bulunmadığını belirten Koçar, belediyenin ciddiyetsiz yanıtlarına tepki gösterdi.
Metro yüzeye yakın olmasaydı binalar etkilenmezdi!
Metro inşaatının teknik usullere aykırı şekilde yüzeye çok yakın yapıldığını ifade eden Coşkun Koçar, yetkililerin derinliğe ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığını söyledi. Mühendislerin ve yetkililerin bir yerde 32 metre, başka bir yerde 50 metre dediğini ancak gerçekte metronun 15-17 metre derinden geçtiğini vurguladı. Koçar, olay sonrası kendi binasının altına zemin etüdü ve sağlamlaştırma adına 12-14 metre derinlikte delikler açılarak 42,5’luk yüksek kaliteli çimentodan 2 bin torba enjeksiyon yapıldığını aktardı. Mülk sahiplerinden Mustafa Ölmez'in belediye başkanına "Siz metroyu 15 metreden geçirmeseydiniz benim binam 100 sene daha giderdi" dediğini belirten Koçar, yıkılan binadan tonlarca demir çıktığını ve ihmalin üzerinin kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.
"Gebze’nin Gazze’si Oldu"
Bölgenin durumunu "Gebze’nin Gazze’si oldu" sözleriyle özetleyen mağdur vatandaşlar ve DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 1. yılın sonunda bölgenin bir çözümsüzlük kördüğümüne saplandığını belirttiler. Gergerlioğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne seslenerek, sorumluluğu birbirine ve Gebze Belediyesi'ne atmayı bırakıp vatandaşın mağduriyetini ve adalet arayışını derhal çözme çağrısında bulundu.
Gündem, 30 Eylul 2026 12:55
Yorumlar (0)
Kitap Fuarı’na hafta sonları ücretsiz vapur seferleri
İzmit Belediyesi yöneticileri Muğla’daki o programda hazır bulundu
Çayırova’da İYİ Partili başkandan ağır koku tepkisi
Ayhan Zeytinoğlu işgücü verilerini değerlendirdi
Kocaeli Devlet Hastanesi’nde Gebe Okulu açıldı
Vali Aktaş’tan 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ziyaret
Sabancı Holding, yine dünyanın en iyi işverenler listesinde
İşsizlik rakamları açıklandı
Cuma günü İzmit’in merkezindeki ağaçlar kitaplarla süslenecek
Eski Fuar alanında yeni proje: Sahafçılar Çarşısı
Eşel Mobil sistemi pompaya yansıyacak!
Sosyal yardımda utandıran rekor
Eski Dostlar balık ziyafetiyle yeni döneme merhaba dedi!
Bu kadar alçalacaklarını tahmin etmiyordum
Gülümse Kafe Alikahya açılıyor
Motosiklet, scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkmaları yasak
Bıçkıdere Göleti’nde Gülümse Balık ve Kahvaltı Evi açılıyor
Dilovası’nda MHP’ye 201 yeni üye
Kocaeli için kuvvetli yağış uyarısı
Kocaeli’de etkili olan sağanak yağışa karşı kriz merkezi kuruldu
Kocaeli Kitap Fuarı ile ilgili tüm detaylar bu haberde!
Zeytinoğlu ve Tuğrul, meclis üyeleri ile OSB başkanlarıyla bir araya geldi
İtfaiye Haftası’nda iki ilçede etkinlik
İmamoğlu'ndan sert sözler: Utanın yerin dibine girin
İş insanı Enver Yıldırım’dan kamu kaynaklarının kullanımında şeffaflık çağrısı
SEDAŞ’tan icra borçlarına indirim fırsatı
Okul önlerinde yiyecek dağıtımı yağmura rağmen devam etti
Dilovası Belediyesi, Devlet Hastanesi’ne ultrason cihazı hibe etti
İzmit’te Sanat Akademisi Koro Bölümü sınav sonuçları açıklandı
KSO seçimlerinde Zeytinoğlu’nun oy pusulası yeşil-siyah olacak
Kocaeli İl Müftülüğü’ne atanan Demirtaş’tan Vali Aktaş’a ziyaret
Körfez Gençlerbirliği Basket takımı ligdeki üçüncü maçında da bileğini büktürmedi
Hiç lafı eveleyip geveleme yakalandınız
Büyükşehir’den Başiskele’deki Gazze Şehitleri Camii’ne destek
MHK Başkanı Gündoğdu da gözaltına alındı
Kimsenin yatırımcıları tedirgin etmeye hakkı yok
Bir gazeteci daha tutuklandı
Neşet Ertaş’ın türküleri Kocaeli’de yankılandı
71 yıllık şirket için konkordato kararı
