İktidarın erken seçim planı
Ekonomi, 08 Eylul 2026 15:08İktidarın 2027-2029 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı'nı mercek altına alan iktisatçı Mahfi Eğilmez, 2027 yılını işaret ederek bütçe açığı detayları 'erken seçim' ihtimaline dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, hükümetin yeni ekonomi yol haritası olan 2027-2029 Orta Vadeli Programı'na (OVP) dair kendi bloğunda bir yazı kaleme aldı.
Programdaki büyüme, enflasyon ve işsizlik tahminlerinin geçmiş yıllara kıyasla daha tutarlı ve gerçekçi olduğunu belirten Eğilmez, satır aralarındaki bütçe ve kur hedeflerine dikkat çekerek çok konuşulacak uyarılarda bulundu.
Eğilmez'in analizinde 2027 yılına ilişkin bütçe tahminleri oldu. 2027 yılında bütçe açığının büyümesinin ve faiz dışı fazlanın azalmasının öngörüldüğünü belirten deneyimli iktisatçı, personel ve yatırım gibi faiz dışı giderlerin enflasyonun üzerinde artacağına dikkat çekti.
Eğilmez, bu bütçe tablosunun ekonomik istikrardan çok "seçim ekonomisine" işaret ettiğini belirterek, "O bütçeyle seçime gitmek mümkün olabilir ama enflasyonu yüzde 21’e düşürmek pek mümkün olmaz" diyerek ufukta bir erken seçim ihtimali olabileceğini belirtti.
OVP'nin en zorlu sınavının kur ve enflasyon (defaktör) arasındaki ilişki olacağının altını çizen Eğilmez, 2023'ten bu yana uygulanan kuru baskılama politikasının ihracatçıyı zorladığını hatırlattı.
Yeni programda 2027 itibarıyla kur artışının enflasyona yakınsayacağını belirten Eğilmez, mevcut gerçekliğe dikkat çekerek, "Bugün kurun geçmiş üç yıla göre düzeltilmiş düzeyinin yaklaşık 65 TL olması gerektiği düşünüldüğünde, bu düzeltmenin geçmiş baskılamayı gidereceğini kabul etmek pek mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı.
Kişi başına düşen milli gelir ve dolar bazındaki GSYH artışlarına da değinen Eğilmez, bu durumun bir "fiyat illüzyonundan" kaynaklandığını çarpıcı bir 'ekmek' örneğiyle anlattı.
İçerideki fiyat artışlarının (enflasyon), TL'nin dolar karşısındaki değer kaybından daha yüksek olması nedeniyle Türkiye'nin dolar bazında suni olarak zenginleşmiş gibi göründüğünü ifade etti.
Eğilmez, "Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendirirken yalnızca ‘GSYH kaç milyar dolar oldu?’ sorusuna bakmak yeterli değil. Üretim artmıyor, sadece kur ve fiyat hareketleri bizi daha hızlı büyümüşüz gibi gösteriyor" uyarısında bulundu.
OVP'deki rakamların genel anlamda geçmiş programlardan daha gerçekçi bir temele oturduğunu kabul eden Eğilmez, en büyük eksikliğin ise hala yapısal reformlar olduğunu belirtti.
Hem ekonomiyi büyütüp hem de enflasyonu düşürmenin sadece kağıt üzerindeki hedeflerle mümkün olamayacağını vurgulayan uzman isim, "Programın hedefleri ortaya koyması yeterli değil. Bu hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin somut bir yol haritası ve takvim gerekiyor. Ne yazık ki bu eksiklik bu OVP’de de devam ediyor" diyerek sözlerini noktaladı.
Ekonomi, 08 Eylul 2026 15:08
Yorumlar (0)
Osmangazi Köprüsü’nde binlerce kişi koşarken trafik akışı devam edecek
Ulaşlı sahiline korkuluk isteniyor
Pazar günü bu hatlara KPSS sınavı için ek seferler konuldu
Başkanvekili Obuz, İzmitlileri Bıçkıdere’deki bu tesise davet etti
Sigaranın kimlikle satışı için kanun teklifi
Büyükakın, KOTO yönetimini ağırladı
Dilovası’nda parklara el atıldı
Derince’yi Cumhuriyet coşkusu saracak
Çayırova Atatürk Mahallesi’nde üstyapı mesaisi
İzmitli muhtarlara yemekli kutlama
AKP Kocaeli İl Başkanı Talus’tan KSO’ya tebrik ziyareti
Binlerce personelin katılımıyla afet senaryolarına karşı dev tatbikat
Körfez’deki kızların futbol maçında 4-0’lık net skor
İlimtepe bağlantı yolunda 2. etap başladı
Kocaeli’de ağır tonajlı araçlara yeni yasaklar!
Kandıra Sapağı’na kapalı durak yapılsın çağrısı
Muhtar Karaosmanoğlu vefat etti
Fon mağdurlarına milletin kesesinden mi ödeme yapılacak?
Kocaeli halkı artık yeni vaatler değil, sonuç görmek istiyor
Kocaeli’deki yöresel ürünler festivalleri denetlenmeli çağrısı
Ormanya’da yetiştirilen 9 kızıl geyik daha doğaya salındı
Gölcük’te su kanalı kısmen kapatıldı, bakın sonra ne oldu!
KOTO üyeleri için temizlik ürünleri ile ilgili de indirim protokolü imzalandı
Başkan Özlü’den selzede esnafa destek sözü
Dilovası’nda MHP’liler soluğu Şehit ve Gazi Derneği’nde aldı
Gebze Ticaret Odası, Baykar Teknoloji’yi üyeleriyle buluşturdu
Vurguncular halkın haber alma hakkını gasp ediyor
Emekli maaşları ile ilgili teklif reddedildi
Vali Aktaş’tan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ziyaret
Vefat eden Kıbrıs gazisi Hamit Altıntaş toprağa verildi
KOTO Fırıncılık komitesi ve Kocaeli Fırıncılar Odası sorunları masaya yatırdı
Buray, şarkıları ile Darıcalıları mest etti
Kadın üreticilerin emeğini ön plana çıkaracak festival
İzmit’te rock ve senfoni bu konserde buluşacak
Artan işlem gücü, artan soğutma ihtiyacı
Çayırova Kitap Fuarı’nda Erdim’in söyleşine büyük ilgi
Kocaeli vekilinden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e tepki
Derince’de DERTAŞ’ın 11. satış noktası İshakçılar’da açılıyor
Körfez’de selde çöken köy yolu ulaşıma açıldı
