Bahçeli, Erdoğan'ın seçilme planına hayır diyebilir mi?
Siyaset, 05 Eylul 2026 22:37İktidar medyası tarafından dolaşıma sokulan ve "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde değişiklikler yapılacağı" söylenen revizyon haberleri sonrası kulislerde Bahçeli'nin bu plana sıcak bakmadığı söyleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha aday olabilmesi ve yüzde 50+1’e ulaşamama ihtimali üzerinden yeni formüllerin değerlendirildiği konuşulurken, MHP’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tartışmaya açılmasına sıcak bakmadığı belirtiliyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin doğrudan bir sistem değişikliği değil, mevcut modelin seçim ve siyasi partiler mevzuatıyla revize edilmesini istediği kaydediliyor.
İktidar cephesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik revizyon seçenekleri tartışılırken, Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin mevcut sistemin korunmasından yana olduğu belirtiliyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin parlamenter sisteme dönüşe karşı çıktığı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni geçici veya değiştirilmesi gereken bir model olarak görmediği ifade ediliyor.
AK Parti kurmaylarının üzerinde çalıştığı yeni sistemin temellerinden olan yetki devri, bakanların milletvekilleri arasından atanması, müsteşarlık makamının yeniden oluşturulması ve Meclis’in denetim yetkisinin artırılması gibi başlıkların değerlendirildiği belirtilmişti.
AK Parti yönetiminde hem Erdoğan’ın yeniden adaylığını sağlayacak yöntemlerin hem de seçilmesini kolaylaştırabilecek sistem seçeneklerinin ele alındığı ileri sürülüyor.
BAHÇELİ SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİYOR
MHP cephesinde ise tartışmaya farklı yaklaşılıyor. Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yönetimde istikrar sağladığını, koalisyon dönemlerini sona erdirdiğini ve yürütmeyi güçlendirdiğini düşündüğü aktarılıyor.
Bahçeli’nin muhalefetin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerisini de eski sisteme dönüş arayışı olarak değerlendirdiği biliniyor.
MHP kaynaklarından edinilen değerlendirmelere göre Bahçeli’nin gündeminde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden vazgeçilmesi veya sistemin temel yapısının değiştirilmesi bulunmuyor.
Bahçeli, sistemin korunmasını, kurumsallaştırılmasını ve mevcut modele uygun yasal düzenlemelerle güçlendirilmesini istiyor.
SEÇİM VE SİYASİ PARTİLER YASASINI İŞARET ETTİ
Bahçeli’nin “sistemde düzenleme” talebinin odağında ise Siyasi Partiler Kanunu ile seçim mevzuatı bulunuyor.
Bahçeli son açıklamasında, “Önümüzdeki süreçte sistemin ruhuna uygun, siyasi istikrarı ve demokratik gelişimi esas alan bir anlayışla siyasi partiler ve seçim sisteminin de yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanmıştı.
Bu çıkışın parlamenter sisteme dönüş sinyali olmadığına dikkat çekiliyor.
Bahçeli’nin yaklaşımının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin temelini değiştirmek yerine seçim ve siyasi partiler mevzuatını mevcut modele uyarlamak olduğu belirtiliyor.
Bu kapsamda iktidarın önündeki sistem revizyonu dosyasında MHP’nin tutumu belirleyici olacak.
Siyaset, 05 Eylul 2026 22:37
Yorumlar (0)
Kocaeli halkı artık yeni vaatler değil, sonuç görmek istiyor
Kocaeli’deki yöresel ürünler festivalleri denetlenmeli çağrısı
Ormanya’da yetiştirilen 9 kızıl geyik daha doğaya salındı
Gölcük’te su kanalı kısmen kapatıldı, bakın sonra ne oldu!
KOTO üyeleri için temizlik ürünleri ile ilgili de indirim protokolü imzalandı
Başkan Özlü’den selzede esnafa destek sözü
Dilovası’nda MHP’liler soluğu Şehit ve Gazi Derneği’nde aldı
Gebze Ticaret Odası, Baykar Teknoloji’yi üyeleriyle buluşturdu
Vurguncular halkın haber alma hakkını gasp ediyor
Emekli maaşları ile ilgili teklif reddedildi
Vali Aktaş’tan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ziyaret
Vefat eden Kıbrıs gazisi Hamit Altıntaş toprağa verildi
KOTO Fırıncılık komitesi ve Kocaeli Fırıncılar Odası sorunları masaya yatırdı
Buray, şarkıları ile Darıcalıları mest etti
Kadın üreticilerin emeğini ön plana çıkaracak festival
İzmit’te rock ve senfoni bu konserde buluşacak
Artan işlem gücü, artan soğutma ihtiyacı
Çayırova Kitap Fuarı’nda Erdim’in söyleşine büyük ilgi
Kocaeli vekilinden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e tepki
Derince’de DERTAŞ’ın 11. satış noktası İshakçılar’da açılıyor
Körfez’de selde çöken köy yolu ulaşıma açıldı
O ilçede marketlerdeki ürünler tek tek incelendi
Vatandaş kurtuluşu cezaevinde arıyor!
Öğrencilere yok, tarikatlara var
Saadet Partisi’nden Kocaeli’nin ulaşım sorununa çözüm önerisi
İzmit’te doğal ve katkısız ürünlere ilgi duyanlar buraya davetli!
Savunma sanayisinin paydaşları Gebze’de buluştu
Emirates Stadyumu’ndan Türk Rivierası’na, büyük sahnelerden özel deneyimlere: Search’n Stuff’ın yeni rotası
Kocaeli’nin asırlık lezzeti uluslararası buluşmada tatlı hatırasına dönüştü
Büyükakın Kandıra’da konuştu: Büyüklerimiz bizim her şeyimiz
Azerbaycan, Kocaeli vekilini istenmeyen kişi ilan etti!
MHP’liler Dilovası’nda kapı kapı gezdi
220 milyar dolar vergi topladınız, bu milletin parası nereye gitti?
Büyükşehir’in iki numaralı ismi Osmangazi Köprüsü’ndeki büyük buluşmayla ilgili konuştu
Kocaelili o başkan Özgür Özel’le görüştü
KSO Başkanı Zeytinoğlu: Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentimizi yineliyoruz
Hyundai Motor Türkiye’den Mimari Tasarım Ideathonu ile gençlere ödül kazanma fırsatı
Millet iradesinin temsilcisi milletvekillerine şantaj mı yapıyorsunuz?
Anayasa Mahkemesi'nin YENİ Parti kararı
