Şikayetler bir ayda yüzde 168 arttı
Gündem, 25 Ağustos 2026 07:11Şikayetvar verilerine göre yaz tatilinin en yoğun dönemlerinden temmuz ayında turizm sektörüne yönelik tüketici şikayetlerinde dikkat çekici artışlar yaşandı. Otel-tatil köyü kategorisinde haziranda 560 olan şikayet sayısı temmuzda bin 500’e çıkarak yüzde 168 arttı. Zincir otellerde artış yüzde 109, otel pazarlama sitelerinde yüzde 92, villa-ev pazarlama sitelerinde yüzde 90 olurken, tur operatörleri ve tatil pazarlama şirketlerine yönelik şikayetler yüzde 50 yükseldi. Şikayetlerde hijyen ve hizmet kalitesinden rezervasyon iptallerine, ücret iadelerinden gerçeği yansıtmayan ilanlara kadar birçok sorun öne çıktı.
Yaz sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte tatil planları tüketiciler için pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Çözüm platformu Şikayetvar’ın verileri, hazirandan temmuza geçişte tatil sektörünün farklı alanlarında şikayetlerin belirgin biçimde yükseldiğini ortaya koydu.
En dikkat çekici artış otel-tatil köyü kategorisinde gerçekleşti. Haziran ayında 560 olan şikayet sayısı temmuzda bin 500’e yükseldi. Böylece bu kategoride yalnızca bir ayda 940 ek şikayet kaydedilirken artış oranı yüzde 168’e ulaştı.
İncelenen diğer tatil kategorilerinde de benzer bir tablo görüldü. Zincir otellere yönelik şikayetler 215’ten 450’ye çıkarak yüzde 109 arttı. Otel pazarlama sitelerinde şikayet sayısı 630’dan bin 208’e yükseldi ve yüzde 92 artış kaydedildi. Villa-ev pazarlama sitelerine yönelik şikayetler 136’dan 259’a çıkarak yüzde 90 yükselirken, tur operatörleri ve tatil pazarlama şirketlerine ilişkin şikayet sayısı 997’den bin 495’e ulaştı. Bu kategorideki artış yüzde 50 olarak gerçekleşti.
Beş kategorinin toplamına bakıldığında ise haziran ayında 2 bin 538 olan şikayet sayısının temmuzda 4 bin 912’ye yükseldiği görülüyor. Böylece incelenen beş tatil kategorisinde şikayet hacmi bir ayda yaklaşık yüzde 94 arttı.
Otellerde hijyen ve hizmet kalitesi şikayetleri öne çıktı
Otel-tatil köyü kategorisinde tüketicilerin dile getirdiği sorunların başında temizlik ve hijyen problemleri geliyor. Odaların yeterince temizlenmemesi, nevresim ve banyoların hijyen standartlarını karşılamaması, ortak alan ve havuz temizliği, kötü koku ve haşere şikayetleri tüketicilerin paylaşımlarında öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Yemeklerin kalitesi ve çeşitliliğinin beklentiyi karşılamaması da sık dile getirilen sorunlardan biri oldu. Özellikle “her şey dahil” konseptiyle hizmet veren tesislerde yemek çeşitliliğinin yetersiz olması, yiyeceklerin kalitesi, restoranlardaki hijyen ve yoğunluk tüketicilerin tepki gösterdiği konular arasında yer aldı.
Tüketiciler ayrıca rezervasyon veya tanıtım sırasında sunulan hizmetlerle tatil sırasında karşılaştıkları koşulların uyuşmadığını belirtti. Klima, sıcak su ve oda donanımlarındaki teknik sorunlar; vaat edilen tesis olanaklarının kullanılamaması; personelin ilgisizliği ve yaşanan sorunlara çözüm bulunamaması da şikayetlerde öne çıktı. Tatilini erken sonlandırmak isteyen bazı tüketiciler ise ücret iadesi süreçlerinde sorun yaşadıklarını aktardı.
Zincir otellerde fiyat-hizmet dengesi sorgulanıyor
Şikayet sayısının bir ayda yüzde 109 arttığı zincir otel kategorisinde oda temizliği, genel hijyen ve teknik aksaklıklar ön plana çıktı. Klima, sıcak su ve oda ekipmanlarında yaşanan sorunların yanı sıra yemek ve içecek hizmetlerinin kalite açısından beklentiyi karşılamaması tüketicilerin dile getirdiği başlıca konular arasında yer aldı. Şikayetlerde, satın alınan oda veya hizmet ile tesiste sunulan hizmet arasında farklılık bulunduğuna yönelik bildirimler de dikkat çekti. Personelin tutumu, ek ücret talepleri ve ücret iadesi süreçlerinde yaşanan sorunlar da tüketicilerin gündemindeydi. Özellikle yüksek fiyat ödenen tesislerde beklenti ile sunulan hizmet arasındaki fark şikayetlerin önemli nedenlerinden biri olarak öne çıktı.
Rezervasyon var, otelde kayıt yok
Otel pazarlama sitelerine yönelik şikayetlerde ise sorunların odağı konaklama deneyiminden çok rezervasyon ve ödeme süreçleri oldu. Kategoride şikayetler hazirandan temmuza yüzde 92 artarak 1.208’e ulaştı. Tüketicilerin öne çıkardığı başlıca sorunlar arasında ödeme yapılmasına ve rezervasyon onayı alınmasına rağmen kaydın otel sisteminde görünmemesi, otelin rezervasyonu kabul etmemesi veya rezervasyonun sonradan iptal edilmesi yer aldı. İptal edilen rezervasyonların ücretinin zamanında iade edilmemesi, çift ya da hatalı tahsilatlar, ücretsiz iptal koşullarına ilişkin anlaşmazlıklar ve müşteri hizmetlerine ulaşmakta yaşanan güçlükler de şikayetlerde öne çıktı. Bazı tüketiciler satış sırasında gördükleri fiyat ile ödeme aşamasında ya da sonrasında karşılaştıkları tutarların farklı olduğunu belirtti.
Villa tatilinde ilan ile gerçek arasındaki fark tepki çekti
Villa-ev pazarlama sitelerinde şikayet sayısı bir ayda yüzde 90 artarak 259’a çıktı. Bu kategoride özellikle ilanlarda gösterilen özelliklerle tüketicilerin tatil yerine gittiklerinde karşılaştıkları koşulların uyuşmaması dikkat çekti. Fotoğrafların, konumun, manzaranın, tesis özelliklerinin veya villanın kapasitesinin ilanda sunulandan farklı olduğu yönündeki şikayetlerin yanı sıra sahte ilan ve kapora dolandırıcılığı iddiaları da tüketicilerin paylaşımlarında yer aldı. Rezervasyonun tek taraflı iptal edilmesi, farklı bir tesise yönlendirilme, kapora veya rezervasyon bedelinin iade edilmemesi, sonradan ek ücret talep edilmesi ve platform ya da tesis yetkililerine ulaşılamaması da bu kategoride öne çıkan sorunlar arasında bulunuyor.
Tur operatörlerinde şikayet sayısı bin 500’e yaklaştı
Tur operatörleri ve tatil pazarlama şirketleri kategorisinde şikayetler yüzde 50 artarak 997’den bin 495’e yükseldi. Böylece kategori, temmuz ayında şikayet hacmi en yüksek alanlardan biri oldu.
Tüketiciler tur veya rezervasyonların firma tarafından iptal edilmesi ya da değiştirilmesi, iptal sonrası ücret iadelerinin gecikmesi, satın alınan otel yerine farklı veya daha düşük standartta bir tesise yönlendirilme gibi sorunları gündeme taşıdı. Satış sırasında vaat edilen hizmetlerin veya tur programının değiştirilmesi, müşteri hizmetlerinden çözüm alınamaması, fiyat farkları ve ek ücret talepleri de öne çıkan diğer başlıklar oldu. Paket turlarda ise ulaşım, rehberlik hizmetleri, otel seçimi ve program organizasyonuna ilişkin sorunlar tüketicilerin şikayetlerine yansıdı.
Gündem, 25 Ağustos 2026 07:11
Yorumlar (0)
KOÜ’de lojman yüzsüzü Sezer’e konutu boşalt denildi!
Hidro-Gen Enerji, GTO üyeleriyle Tedarikçi Günleri’nde buluştu
Bu bir erken seçim sinyali değil
Zeytinoğlu: Ağustos ayında bütçenin fazla vermesini olumlu buluyoruz
Büyükakın, Kartepe’ye de giden tramvayda iddialı konuştu
Gölcük’te dev spor kompleksi inşaatında durum ne?
Kartepe’de Ulus Pazarı yoluna el atıldı
MHP Dilovası’ndan Çolakoğlu’na teşekkür
Başiskele’de 1963 öğrenciye kırtasiye seti
Gölcük’ten yetkililere bir çağrı daha
Patronların ucuz emek dayatmasına karşı işçilerin birliğini büyüteceğiz
İzmit’teki 3 okulda öğrencilere ücretsiz yiyecek dağıtıldı
Yarım asırlık 3 şirket daha iflas etti
Zabıta ekipleri okul önlerinde yerlerini aldı
Kocaeli vekilinden 136 soru önergesi, 32 insan hakları başvurusu
Tehdit edildim demişti, koruma talebini geri çekti
SEDAŞ Genel Müdürü Danacı ve bölge müdürleri Vali Aktaş’ın kapısını çaldı
Körfezim Eğitim Kurumları’nda mezunlar buluştu
Terbiyesizce açıklamaları Allah'a havale ediyorum
Körfez Belediyesi adına ortaya atılan o iddia yalanlandı
Yürüyen merdivenler duracak!
MHP Dilovası KAÇEP Başkanlığı’nda yeni görevlendirme
Saadet Partisi Kocaeli’den dikkat çeken açıklama
Emeklilere yönelik yeni planlar
Başkan Ömeroğlu: Eğitim camiasına başarılar diliyorum
Kocaeli’nin çocukları COP31 sahnesinde
KSO’dan öğrencilere çanta ve kırtasiye malzemesi
Kartepe Evleri’nde 144 aile yeni yuvalarının anahtarlarını teslim aldı
İlk ders zilinde Başkan Bıyık’tan öğrencilere destek
Büyükakın’a davullu karşılama
İzmit’teki o festival renkli etkinlerle tamamlandı
Kocaeli’nde çiftçiye yüzde 50 hibeli tohum desteği
Nikâh törenini siyaset kürsüsüne çevirmek ne nezaketle bağdaşır ne de devlet adamlığıyla
Körfez’de şehit aileleriyle anlamlı buluşma
Çayırova’ya yakışmıyor!
Öğretmene önlük, velilere randevu şartı!
Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?
Yüz binlerce çocuk eğitimden koptu
Körfezli yazarın o kitabının ikinci baskısı yapıldı
