Beklenen depremle ilgili şaşırtan sözler!
Gündem, 20 Ağustos 2026 06:00Büyükada açıklarındaki küçük depremler yeniden İstanbul depremi korkusunu gündeme taşırken, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy sarsıntılara ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul’da Büyükada açıklarında art arda kaydedilen 2,3 ve 3,2 büyüklüğündeki depremler, Marmara Denizi’ndeki fay hareketliliğini yeniden tartışmaya açtı. Küçük sarsıntıların ardından “Büyük İstanbul depremi yaklaşıyor mu?” sorusu gündeme gelirken yerbilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul’da peş peşe yaşanan 2,3 ve 3,2 büyüklüğündeki depremlerin ardından Youtube kanalında değerlendirmelerde bulundu.
Üşümezsoy, Büyükada çevresinde meydana gelen mikro depremlerin tek başına büyük bir deprem beklentisinin göstergesi sayılamayacağını belirtti. Uzman isim, ana fay hattında sıra dışı bir hareketlilik olmadığını ve bu durumun dikkatle izlenmesi gerektiğini özellikle belirtti.
Büyükada çevresindeki fay yapısını da değerlendiren Üşümezsoy, Adalar fayının uzun süredir aktif olmayan, yaşlı bir yapı olduğunu dile getirdi. Üşümezsoy, bu faydan bölgede yıkıcı büyüklükte deprem beklemediğini belirterek, son sarsıntıların da bu çerçevede ele alınması gerektiğini ifade etti.
SARSINTILARIN KAYNAĞI ADALAR FAYI DEĞİL
Yerbilimci Üşümezsoy’a göre son sarsıntıların kaynağı doğrudan Adalar fayı değil. Büyükada’nın güneyinde yaşanan hareketlerin, ana fay sistemini farklı yönlerde kesen daha küçük fay segmentleri üzerinde gerçekleştiği değerlendiriliyor.
"BİRİKEN STRESİN BOŞALMASI"
İkincil ve üçüncül fayların, büyük ölçekli ve yıkıcı deprem meydana getirecek düzeyde gerilim biriktirmediğini belirten Üşümezsoy, bölgedeki hareketliliğin daha önce biriken stresin küçük çaplı boşalması olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Son depremlerin bölge için daha önce hazırlanan fay haritalarıyla uyumlu olduğunu belirten Üşümezsoy, 1999 Marmara Depremi sonrasında da bölgede benzer nitelikte küçük sarsıntıların kaydedildiğini hatırlattı.
Bu nedenle Büyükada açıklarındaki hareketliliğin olağan fay hareketleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Üşümezsoy, mikro depremlerin tek başına farklı bir deprem senaryosunun habercisi olarak görülmemesi gerektiğini savundu.
BÜYÜK DEPREM İŞARETİ YOK
Büyükada açıklarında meydana gelen 2,2 ve 3,0 büyüklüğündeki depremlerin kamuoyunda yeni bir “İstanbul depremi” beklentisi oluşturduğunu belirten Üşümezsoy, bu değerlendirmelerin bilimsel açıdan doğru olmadığını ifade etti. Üşümezsoy’a göre bölgedeki küçük sarsıntılar, tek başına orta veya büyük büyüklükte bir depremin yakın olduğuna dair güvenilir bir gösterge oluşturmuyor.
Gündem, 20 Ağustos 2026 06:00
Yorumlar (0)
Utanarak izledim, isminden bile bahsetmek istemiyorum
Seçim emareleri artıyor
Kartepe Teleferik’te bu tarihlerde hizmet yok!
Bir köklü şirketin daha kapısına kilit vuruldu
İzmit Belediyesi, KPSS sınavında geleneği bozmadı!
Kocaeli’de Turizm ve Bisiklet Festivali de başladı
Gebze’nin kilit noktasına neşter!
Gebze Ticaret Odası bünyesinde Mali Müşavirler Ofisi açıldı
Büyükşehir’den öğrencilere 80 milyonluk destek
Kredi kartı kullananlara uyarı!
Şehir Tiyatroları’nın bir oyunu daha Derince’de sahne aldı
Büyükakın’dan öğrenci ve öğretmenlere mesaj
O başkana ya AKP'ye katıl, ya hapse atıl mı denildi?
Aile Sağlığı Merkezleri’nde fahiş kira artışı
Akın Gürlek soru önergelerine yanıt vermiyor!
Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi
İzmit’te o festivalden Başkan Hürriyet’e selam
Başkan Büyükakın, Bakan Ersoy’a yatırımları anlattı
Asgari ücretle bu yük kaldırılamaz
İzmit Alikahya’daki çöp tesisi açıklamalarına tepki
BTP Kocaeli’den üyelik çağrısı
Bakan Ersoy’un Kocaeli temasları
Derince İshakçılar’da 23. Taşköprü Hasat Sonu Festivali böyle başladı
Görev yerleri değişen iki komutandan Vali Aktaş’a ziyaret
Biz sadece 86 milyona değil, gelecek nesillere karşı da sorumluyuz
Yıl sonu dolar/TL beklentisi azaldı
Kocaeli’de Seyahat Kart Ofisleri ile ilgili yeni karar!
İmamoğlu'na iki kez beraat ettiği davada hapis cezası
İzmit Belediyesi okul önünde öğrencilere ücretsiz yiyecek dağıtacak
İzmit ile Cebeci arasında yolcu taşma dönemi sona eriyor!
İsmet Aydın vefat etti
İzmit Belediyesi’nden esnafa okul alışverişi desteği
Esnafa gürültü cezası!
Gölcük’te okul bahçeleri yıkandı
Akaryakıtta zamlar durmayacak!
Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde hastalar mağdur oluyor
Erdoğan memleketinde seçim dedi!
Altın fiyatlarında faiz artışı beklentisi baskısı!
O belediyeye bir operasyon daha
