PKK liderini her şeyin önüne koydular
Gündem, 17 Ağustos 2026 07:59TBMM, Çerçeve Yasa'yı 5 günde kabul ederek tatile girerken, demokratikleşmeye ilişkin birçok yasa teklifi komisyonlarda beklemeye devam ediyor. Gazetecilerin tutuksuz yargılanmasından AYM kararlarına uyma, toplantı hakkından kayyım düzenlemelerine kadar birçok başlık yeniden gündeme geldi.
Vatandaşların tepkilerine rağmen terör örgütü PKK'lılara özgürlük veren "Çerçeve yasa" gündemdeki yerini konuyor. Cumhuriyet'in haberine göre; TBMM, yeni çözüm süreci kapsamında hazırlanan Çerçeve Yasa'yı 5 Ağustos'ta Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından 10 Ağustos'ta kabul etti. Meclis daha sonra 1 Ekim'e kadar tatile girerken, demokratikleşmeye ilişkin uzun süredir bekleyen birçok yasa teklifi ise yeni yasama yılına kaldı.
Muhalefetin "eksik düzenleme" eleştirileri sürerken, tüm partilerin ortak raporunda yer alan demokratikleşme başlıklarına ilişkin tekliflerin bazılarının yıllardır komisyonlarda beklediği dikkat çekti.
AYM KARARLARI İÇİN DÜZENLEMELER BEKLEMEDE
Ortak raporda yer alan "AİHM ve AYM kararlarına eksiksiz uyum" hedefi doğrultusunda hazırlanan bazı teklifler Adalet Komisyonu'nda görüşülmeyi bekliyor.
14 Kasım 2025'te sunulan tekliflerden birinde, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararlarını uygulamayan hakimler hakkında meslekten çıkarma cezası öngörülüyor. Aynı tarihte verilen başka bir teklifte ise hak ihlali kararlarının yerine getirilmemesi halinde devlet aleyhine tazminat davası açılabilmesi ve ödemenin sorumlu hakime rücu edilmesi öneriliyor.
TOPLANTI VE GÖSTERİ HAKKINA İLİŞKİN TEKLİFLER YILLARDIR KOMİSYONDA
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda hak ve özgürlükleri genişletmeyi amaçlayan teklifler de uzun süredir gündeme alınmadı.
Mayıs 2025'ten beri İçişleri Komisyonu'nda bekleyen bir teklifte gösteri yürüyüşlerine yönelik sınırlamaların kaldırılması istenirken, benzer içerikli diğer tekliflerden biri 2 yıldır, bir diğeri ise 7 yıldır aynı komisyonda bekliyor.
GAZETECİLER VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DÜZENLEMELERİ RAFTA KALDI
Basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin birçok düzenleme de henüz yasalaşmadı.
8 yıldır Adalet Komisyonu'nda bekleyen bir teklif gazetecilerin meslekleri nedeniyle tutuklanmamasını ve tutuksuz yargılanmasını öngörüyor. Nisan ayında sunulan başka bir teklif "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun kaldırılmasını isterken, 4 yıldır bekleyen bir diğer teklifte ise "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunun kaldırılması öneriliyor.
KAYYIM VE SİYASİ ETİK DÜZENLEMELERİ DE BEKLİYOR
Kayyım uygulamalarına son verilmesi ve görevden alınan belediye başkanlarının yerine seçimin belediye meclisince yapılmasını öngören, 10 muhalefet partisinin ortak imzasını taşıyan teklif de 2 yıldır İçişleri Komisyonu'nda bulunuyor.
Ayrıca ortak raporda önerilen Siyasi Etik Yasası'na ilişkin farklı dönemlerde sunulan teklifler de henüz Meclis gündemine alınmadı.
Çerçeve Yasa'nın kısa sürede yasalaşmasının ardından, uzun süredir komisyonlarda bekleyen bu demokratikleşme başlıklarının yeni yasama yılında yeniden gündeme gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.
Gündem, 17 Ağustos 2026 07:59
Yorumlar (0)
İzmit Alikahya’daki çöp tesisi açıklamalarına tepki
BTP Kocaeli’den üyelik çağrısı
Bakan Ersoy’un Kocaeli temasları
Derince İshakçılar’da 23. Taşköprü Hasat Sonu Festivali böyle başladı
Görev yerleri değişen iki komutandan Vali Aktaş’a ziyaret
Biz sadece 86 milyona değil, gelecek nesillere karşı da sorumluyuz
Yıl sonu dolar/TL beklentisi azaldı
Kocaeli’de Seyahat Kart Ofisleri ile ilgili yeni karar!
İmamoğlu'na iki kez beraat ettiği davada hapis cezası
İzmit Belediyesi okul önünde öğrencilere ücretsiz yiyecek dağıtacak
İzmit ile Cebeci arasında yolcu taşma dönemi sona eriyor!
İsmet Aydın vefat etti
İzmit Belediyesi’nden esnafa okul alışverişi desteği
Esnafa gürültü cezası!
Gölcük’te okul bahçeleri yıkandı
Akaryakıtta zamlar durmayacak!
Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde hastalar mağdur oluyor
Erdoğan memleketinde seçim dedi!
Altın fiyatlarında faiz artışı beklentisi baskısı!
O belediyeye bir operasyon daha
Bozuk gıdalar böyle mi satılıyor?
KocaeliKart işlemlerinde teknoloji çağına ayak uyduruldu
Başkan Hürriyet'in selamı var!
Kocaeli’nde temiz hava ve nefes almak lüks olmamalı!
Dilovası’nın yolları yenilenecek!
Kocaeli’de bu yaz da böyle geçti!
Vali Aktaş, Kocaeli’de saraya giren tek vekili ağırladı!
Derince’de İshakçılar’daki festival alanına ücretsiz servis
Kocaeli Büyükşehir, Sapanca Kırkpınar’daki fuarda yerini aldı
Körfez’de o bitkinin hasadı yapıldı
Zeytinoğlu sanayi üretim verilerini değerlendirdi
Başiskele’de üniversite öğrencilerine 10 bin TL’lik eğitim desteği
Çayırova’da Spor Kompleksi hizmete açılıyor
Terörsüz Türkiye vatandaşa soruldu!
İzmit’te çocuklar ve yetişkinlere yönelik tiyatro seçmeleri başlıyor
Bu kaldırımda vatandaş nasıl yürüyecek?
Kocaelispor’un yeni tesisi her geçen gün şekilleniyor
Orta Vadeli Programa bakım sigortası da eklendi
Yıldız Demir Çelik, SteelOrbis Kocaeli’de çeliğin dönüşüm eksenini paylaştı
