Bunun iktidar kanadından bir açıklaması yok mu?
Siyaset, 16 Ağustos 2026 17:37CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2026 yılında bitkisel üretimde rekor kırılabileceği yönündeki açıklamalara rağmen vatandaşın ucuz gıdaya ulaşamadığına dikkat çekti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın, 2026 yılında bitkisel üretimde Cumhuriyet tarihi rekoru kırılabileceğini belirttiğini hatırlatarak, "Üretimin çok olmasına rağmen vatandaş neden ucuz ürün alamıyor? Bunun iktidar kanadından bir açıklaması yok mu" diye sordu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda kamucu, planlı üretim ve öngörülebilir bir yönetim olmayışının rafta ürünün fiyatının düşmemesine neden olduğunu söyledi. Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamalarına dikkati çekerek, şunları dile getirdi:
"Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2026 yılında bitkisel üretimde Cumhuriyet tarihi rekoru kırılabileceğini söyleyip tarımda işlerin iyi olduğunu belirtirken, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ‘Gıda üretimi görünümündeki genel iyileşmeye karşın, gıda enflasyonundaki olumsuz ayrışma belirginleşti’ diyerek üretim artışına karşın gıda enflasyonunun yıllık enflasyona etkisinden söz ediyor. Üretimin çok olmasına rağmen vatandaş neden ucuz ürün alamıyor? Bunun iktidar kanadından bir açıklaması yok mu? Ürün çoksa rafta fiyat düşmezken tarlada, bahçede ürün kalmasında iktidarın sorumluluğu yok mu?
'ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR'
Esasen Bakan üretimde rekor artışı ifade etse de bu artış iktidarın başarısı ile ortaya çıkan bir sonuç değil. Mevsimsel yağmurun artışı ve kuraklık, don gibi önceki yıllarda tarım felaketlerinin bu yıl olmaması üretimde artışı getirdi. Üretim artışı kişi başına düşen üretim üzerinden bakılırsa da sorun devam ettiği görülür. Aralık ayı bitkisel üretim verileri ile durum daha gerçekçi analiz edilebilir. Tarımda yapısal sorunların varlığı rekolte artışı ile yok sayılamaz. Sorunlar aşılmadan tarımda işler iyi gidiyor denmesi tarım sorunlarını ortadan kaldırmaz. Tarım, üretim aşamasından sofraya erinceye kadar süreç doğru yönetilmelidir. Tüccar ve ithalata dayalı süreç, gıdada sorunların varlığını yok etmiyor. Girdi maliyetlerinin artması üretimi sorunlu kılıyor."
Ömer Fethi Gürer, mazot litresinin 80 liraya dayandığını, çiftçi ve üreticinin yoğun kullandığı gübre ton fiyatının da arttığını belirterek, "Sulama suyu elektriğinden işçiliğe, ithalattan ihracata olumsuzluklar görmezden gelinemez. İlacı, tohumu, sulama suyu giderleri durmadan artıyor. Ürün üretimini kredi kullanıp sağlayan çiftçi, üretici, ürün hasat sonrası düşük alım fiyatı ile gelir gider dengesi bozulması icralık olmasına kapı aralıyor. Ürünü tüccara verdikten sonra ürün fiyatı artışı da başlıyor. Üretici sattığı ürünü rafta fiyatını görünce artış aralığı ile üreten biz, kazanan aracılar diyor. Sonuçta üretici, çiftçi kazanamadığı ürün deseninde kazanabileceği varsaydığı ürüne yönelip değişikliğe gitmek zorunda kalıyor. Bu durum ihtiyaca göre üretim dengesini bozuyor. Ürün rekoltesini takip eden tüccar da ithalatçı da bu süreçte istedikleri fiyatlarla pazarı oluşturuyor. Bu durum üreteni de tüketeni de mağdur etmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
'KAMUNUN ETKİN OLMADIĞI ALANDA SORUN BİTMEZ'
Gürer, farklı ürünlerde tarla ve bahçe ile raf fiyatı arasında katlamalı fiyat artışının serbest piyasa ekonomisi ile oluştuğunu söyleyerek, "Tarım gibi kamunun etkin olmadığı alanda sorunlar bitmez. Kamucu bir yaklaşım, önemli girdi kalemlerinde sübvansiyon, gerekli yeterli destekler ve kooperatiflerin güçlü bir yapı ile oluşturulması sorunları önemli ölçüde geriletecektir. Bu sürece planlı üretim, öngörülebilir yönetim ve üretim sonrası işlenmiş, dondurulmuş, katma değerli ürüne üretimin dönüştürülmesi ile bir yıl sonrası değil, birkaç yıllık sürecin sorunlardan arındırılması yaratılabilir. Dalda, tarlada ürün yok, gıda enflasyonu yüksek denirken bu kere ürün var, rekolte yüksek diyerek rafta ürün fiyatını vatandaş alım gücüne endeksli duruma getiremiyorsanız nedenini doğru okumak gerekir" dedi.
Siyaset, 16 Ağustos 2026 17:37
Yorumlar (0)
Başkan Gökçe: 17 Ağustos hafızamızda derin izler bıraktı
Fabrikalar neden küçülüyor?
Büyükakın: 17 Ağustos bize sorumluluğumuzu hatırlatıyor
Başkan Sezer: Unutmadık unutmayacağız
Saygınlar Kulübü buluşma noktası haline geldi
Et fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor!
Leylek yuvalarına kamera takıldı!
Dağ başında uzaya teleskopla yakınlaştılar!
Çayırova hal bölgesindeki iki yola el atıldı
25’inci yıl kutlamaları ve görünmeyen yoksulluk
Darıca’da ayak tenisi turnuvası böyle başladı!
Kartepe Sabancı Caddesi’ni sinekler bastı!
Emekli maaşlarına ek zam açıklaması
Vali Aktaş, Kerpe muhtarını da ayağına çağırmadı, gitti!
AKUT’tan Kocaeli’nde 36 saat süren tatbikat
Geniş tabanlı ittifak mı geliyor?
Babacan o teklife bakın nasıl karşılık verdi!
Yüksek limitli kredi kartlarında ödeme şartları zorlaşıyor
Dikbayır'ın AKP'li olmasını Akşener mi engelledi?
Kocaeli’nde 8 bin haneye evde bakım hizmeti
Kocaeli Büyükşehir’den ödüllü fotoğraf yarışması
Araç kiralamada kurallar değişti!
Vali Aktaş’tan 17 Ağustos mesajı
Kocaeli’de bal üretimi artıyor
Banka kartınızı folyoya sarın!
Çayırova Devlet Hastanesi inşaatında tempo yüksek
Peş peşe iki ayrı deprem
Kandıra’nın ulaşım ağı güçleniyor
Milletin 40 yıllık ızdırabının 25 yılında AKP var
Kandıra sahillerinde 4 plaj dışında denize girmek yasak
Başkan Gökçe’den Huzurevi’ne ziyaret
Lahmacun yemek artık lüks oldu!
Altın piyasasında fiyatlar dalgalı
Son 25 yılda Türkiye güçlendi mi?
Erdoğan'dan AKP'lilere: Sahada olun
İzmit’in tanınan ismi Kemal Kuşkan vefat etti
Bu tablonun sorumlusu Meral Akşener'dir!
İşte Türkiye'nin geldiği ileri demokrasi noktası!
Gölcüklü yazar Ahmet Koçyiğit’in romanı Zahir yok satıyor!
