Bir dev şirket daha iflasın eşiğinde
Ekonomi, 14 Temmuz 2026 23:4312,5 milyar cirosu olan tarım devi Taban Gıda mali darboğazı aşamayarak konkordato talebinde bulundu.
Türkiye’nin dış ticaret ve tarım sektöründeki en güçlü oyuncularından biri olan, dünya buğday ticaretinde de önemli bir paya sahip Taban Gıda mali darboğazı aşamayarak konkordato talebinde bulundu.
Milyonlarca dolarlık kuru yük gemisi filosu bulunan dev şirketin içine düştüğü durum, sektörde şok etkisi yarattı.
İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Taban Gıda Dış Ticaret AŞ ve şirket ortağı Aras Demir’in başvurusunu değerlendirerek 9 Temmuz 2026 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 aylık geçici konkordato kararı verdi.
Sürecin gidişatını belirleyecek olan ön inceleme ve tahkikat duruşması ise 1 Ekim 2026'da gerçekleştirilecek. İlanın yayımlanmasının ardından alacaklı kurum ve kişilerin karara 7 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.
Özellikle buğday pazarındaki agresif büyümesiyle adından söz ettiren Taban Gıda, 2023 yılını 12,5 milyar liranın üzerinde bir ciroyla kapatarak Türkiye'nin en büyük tarım şirketleri arasına adını yazdırmıştı.
Küresel buğday ticaretinde yüzde 1'lik pazar payına ulaştığını iddia eden şirket, pandemi döneminde artan navlun maliyetlerinden kurtulmak için dev bir adım atmış ve kendi lojistik ağını kurmuştu. Bu kapsamda 2021'de 9 milyon dolar bedelle ilk kuru yük gemisini satın alan firma, daha sonra filosuna ikinci bir gemi daha katarak üretim, depolama ve lojistikte 100 milyon dolarlık yatırım hedefi açıklamıştı.
Taban Gıda'nın ismi sadece finansal krizle değil, ciddi adli suçlamalarla da gündemi meşgul ediyor. Şirket ve ortaklarından Aras Demir, sahte belgeler düzenleyerek GDO'lu ürün ithal edildiği iddiasıyla Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.
Hakkındaki iddiaları reddeden Aras Demir ise mahkemedeki savunmasında fiilen GDO'lu ürün satışı yapmadıklarını, yalnızca başka bir firmanın tek seferlik bir ücret karşılığında Taban Gıda'ya ait belgeleri kullandığını öne sürdü.
Ekonomi, 14 Temmuz 2026 23:43
Yorumlar (0)
Tuğba Ekinci müstehcenlikten tutuklandı
AGD Kocaeli Liseler Komisyonu’nun yeni dönem planı belli oldu
İzmit’te toplu sünnet coşkusu!
Kocaeli Devlet Hastanesi kreşinde farkındalık etkinliği
Dilovası’nda MHP’liler TOKİ konutlarında stant kurup üye kaydı yaptı
Parti Cumhuriyet tarihinin en büyük saldırılarından biriyle karşı karşıya
Vali Aktaş, MHP’nin yeni il başkanını da ağırladı
Desteklerle gençler ve kadınlar tarıma teşvik ediliyor
Başkan Gökçe mahalle mahalle geziyor
Eğitimin kalitesi ile değil kıyafetle ilgilenen bakan!
İzmit Çınarlı cami cemaatine kek ve limonata ikram edildi
Kocaeli’de tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde 2026’nın ikinci hasadı
Melih Gökçek'in mal varlığı araştırılsın diyen hakim açığa mı alındı?
Binlerce gıda işletmesine ceza kesildi
Bal üretiminde dünyada ikinciyiz
Bahçeli, Erdoğan'ın seçilme planına hayır diyebilir mi?
Büyükakın, çocukluğunun geçtiği Karamürsel’de çalışmaları inceledi
Geleceğimiz satıldı
KOTO üyelerine iyi haber!
Geçim sıkıntısı anketinden dikkat çeken sonuçlar çıktı
BBP lideri Destici yarın İzmit’te
Kocaeli’de toplu ulaşımda dev adım!
Motorin 100 TL’ye koşuyor!
Sandıkta kaybedilen belediyeyi böyle mi alacaksınız?
Kocaeli, sporda yine büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor
Başkan Gökçe, iş insanı Yıldırım’ı ziyaret etti
Kırtasiye masrafı aileleri zorluyor
Öğrencileri ile birlikte okul bahçesine fide dikip ürün yetiştirdi
Zabıta Teşkilatı’nın 200. yılı Körfez’de böyle kutlandı
Bireysel borçlar çığ gibi büyüyor
Umuttepe cami ve otopark projesinde sona gelindi
KOTO üyeleri o konuda bilgilendirildi
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Melih Gökçek'in parsel parsel Ankara'yı nasıl sattığını açıklayacak mı?
Otomotiv dünyasında dikkat çeken gelişme
Yıldız Demir Çelik, o raporu kamuoyu ile paylaştı
Şehir Tiyatroları’nın o oyunu Derince’de sahnelenecek
Bu yolu okulların açılışına yetiştirin çağrısı!
Kartepe Kent Konutları’nda hak sahipleri yarın evlerine kavuşuyor
