Sepaş uyardı! Evdeki gizli tehlike
Gündem, 10 Temmuz 2026 12:40Televizyonlardan oyun konsollarına, modemlerden şarj cihazlarına kadar birçok elektronik ürün, kullanılmadığı anlarda da elektrik tüketmeye devam ediyor. Sepaş Enerji, dünyada ‘vampir enerji’ olarak adlandırılan gizli tüketimin, yıllık elektrik faturaları üzerinde yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir yük oluşturabileceğine dikkat çekiyor.
Gün sonunda televizyonun kapatılması, telefonun şarjdan çekilmesi ya da bilgisayarın uyku moduna alınması, enerji tüketiminin tamamen durduğu anlamına gelmiyor. Birçok elektronik cihaz, aktif olarak kullanılmadığı stand-by (bekleme) konumunda da gizli bir şekilde enerji çekmeyi sürdürüyor. Akkök Holding, Başkent Doğalgaz ve Torunlar Enerji ortaklığında faaliyet gösteren Sepaş Enerji, günlük yaşamda fark edilmeyen bu alışkanlıkların, enerji tüketiminin görünmeyen yüzünü oluşturduğunu belirtiyor.
BEKLEME MODU HER ZAMAN TAMAMEN KAPALI ANLAMINA GELMİYOR
Günümüzde birçok elektronik cihaz, kullanım sonrasında tamamen kapanmak yerine bekleme modunda çalışmaya devam ediyor. Özellikle uzaktan kumandayla açılıp kapanan televizyonlar, sürekli internet bağlantısı gerektiren modemler, oyun konsolları ve dijital ekranlı mutfak cihazları bu tüketimin en sık görüldüğü alanlar arasında yer alıyor.
Cihazların sunduğu kullanım kolaylıkları günlük yaşamı pratikleştirirken akıllı televizyonların güncelleme yapması, modemlerin ağ bağlantısını sürdürmesi veya oyun konsollarının çevrim içi sistemlerle bağlantıda kalması gibi nedenler, enerji tüketiminin yalnızca aktif kullanım süreleriyle sınırlı olmadığını gösteriyor.
DİJİTALLEŞME YENİ ALIŞKANLIKLARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR
Akıllı ev teknolojilerinin ve bağlantılı cihazların yaygınlaşmasıyla da birlikte elektronik ekipmanların günlük yaşamdaki yeri her geçen gün artıyor. Evlerde kullanılan elektronik ürünlerin internete bağlı hale gelmesiyle birlikte enerji tüketimi, kullanım anlarının dışında, cihazların bağlantıda kaldığı sürelerle de ilişkilendiriliyor. Bu nedenle enerji tüketimini değerlendirirken kullanılan cihazları ve gün boyunca bağlı kalan sistemleri de dikkate almak gerekiyor. Sepaş Enerji, vampir enerji yükünün azaltılmasına yönelik olarak kullanılmadığı dönemlerde cihazların tamamen kapatılmasının, prizde bırakılan adaptörlerin kontrol edilmesinin ve bağlantılı cihazların çalışma sürelerinin gözden geçirilmesinin, gizli tüketimin daha iyi yönetilmesine katkı sağlayabileceğini belirtiyor. Şirket enerji kullanımına ilişkin bilinç düzeyinin artırılmasına katkı sağlayacak bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.
Gündem, 10 Temmuz 2026 12:40
Yorumlar (0)
Bakan Tekin'e sert sözler! Bilimsel bir tarih tabanları yok
Çayırova’da Lavanta Hasadı Şenliği renkli görüntülere sahne oldu
Kocaeli’nde 15 Temmuz programı belli oldu
KOTO üyelerine iyi haber! İndirimli diş tedavisi
TEM Otoyolu’nda 6 ay sürecek çalışma başlıyor
Tek kullanımlık tıbbi malzemeler defalarca kullanılmış
Kocaeli’nde müzik yayın izni olmayan firmaya 1 milyonu aşan ceza
İzmit Belediyesi'nden bir açılış daha: Yahya Kaptan Kütüphanesi
EMO yöneticileri sordu, Sedaş’ın üst düzey isimleri yanıt verdi!
ATM'lerde bir devir kapanıyor!
Özgür Özel'den yeni parti açıklaması
Yüzerken kramp girmesi değil, panik öldürüyor!
Derince’de mahalleler şenlendi!
Sahil kenarında bir tek ağaç yok! Her taraf beton
Çalışan da çalışmayan da geçinemiyor!
Bu noktaya uyarıcı tabela konulsun çağrısı
Karamürsel’de kahreden ölüm! Havuza düştü
Körfezli ragbici kadınlar Avrupa Şampiyonası’nda göz doldurdu
15 Temmuz'la ilgili tartışılacak genelge
Memur ve işçi arasındaki korkunç gelir uçurumu
Dilovası meclisi toplandı
İzmit’te önce açılış, sonra konser!
Çayırova okuyor projesi final yaptı
DEM Partili vekilden AKP Kocaeli İl Başkanlığı önünde protesto!
Erdoğan'ın danışmanı Uçum yine yeni anayasa dedi
Başkan Hürriyet’in eski şoförü de gözaltına alındı
Halk plajı yanındaki arazide ceset bulundu
Körfez’de 52. Altın Kiraz Festivali böyle başlayacak
Büyükakın: 98 proje, 1.5 milyar TL’lik destek
İzmitli pehlivanlardan gururlandıran başarı
Saadet Partisi Kocaeli’den sert sözler!
TÜİK bu rakama nasıl ulaştı?
Sanayi devi Assan Group satıldı
SEDAŞ’tan arızalara daha hızlı müdahale edilecek yatırım
MHP Genel Merkezi’ne o başkan da yaranamadı! Görevden alındı
Gebze Ticaret Odası’ndan üyelerimiz için her fırsatın takipçisiyiz mesajı
Altın için tarihi uyarı!
MHP Dilovası’nda KAÇEP’ten anlamlı ziyaret
Milli eğitim yazboz tahtası! Tartışma çıkaracak yeni karar
