Askeri hastaneler böyle mi açılacak?
Polis & Adliye, 06 Temmuz 2026 15:20Nefes Gazetesi yazarı Nuray Babacan, köşesinde askeri hastaneler ve askeri hekimlik sisteminin geri dönüşüne dair yürütülen kritik çalışmanın detaylarını paylaştı.
Gazeteci Nuray Babacan, askeri hastanelerin dönüşü için sonbaharda Meclis’e gelmesi beklenen yasa taslağının detaylarını yazdı.
Yeni "ara formül" uyarınca en az 15 askeri hastane açılacak, yönetim askerlerde ancak bağlılık Sağlık Bakanlığı'nda olacak. Terörle mücadelede imza yetkisi olan vali ve rektör gibi sivil bürokratların da dahil edilmesiyle kapsam 2,5 milyon kişiye ulaşacak.
Babacan, meselenin sadece hastane açmaktan öte, özel altyapı ve ihtisas gerektiren "askeri hekimlik" hizmetlerinin eksikliği olduğunu vurguladı. NATO ülkelerinin neredeyse tamamında uygulanan bu sistemin geçmiş hesaplaşmalar nedeniyle TSK’dan esirgendiğini belirten yazar, önümüzdeki sonbaharda konuya ilişkin bir yasa metninin Meclis gündemine gelmesinin beklendiğini ifade etti.
Geliştirilen yeni formülün ne 1980 darbesi öncesine ne de 15 Temmuz sonrasındaki mevcut sisteme benzediğini belirten Babacan, üzerinde çalışılan taslağın öne çıkan başlıklarını şu şekilde aktardı:
Kapsam Genişliyor: Sivil Bürokratlar da Dahil Ediliyor
Daha önce TSK, MİT, Jandarma ve Emniyet mensuplarını kapsaması planlanan düzenlemenin sınırları genişletiliyor. FETÖ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadelede fiilen karar alan ve imza atan vali, rektör ve müsteşar gibi sivil bürokratların da bu özel sağlık hizmetinden yararlanması planlanıyor. Böylece sistemden hizmet alacak kişi sayısının yaklaşık 2.5 milyon kişiyi bulacağı belirtiliyor.
En Az 15 Askeri Hastane Yeniden Açılıyor
Eski dönemdeki 25 askeri hastanenin tamamı olmasa bile en az 15’inin yeniden açılması gündemde. Bu hastanelerin yönetiminin sivil hekimlerde değil, yine askerlerde olacağı ifade ediliyor. Ancak uzmanlar, bu hastanelerin sağlık personeli açısından eski gücüne ve yetkinliğine kavuşmasının en az 10 yıl alacağını öngörüyor.
Sağlık Bakanlığı'na Bağlı, Asker Yönetiminde "Ara Formül"
Yeni taslakta hastanelerin idari olarak Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) değil, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kalması planlanıyor. Eğitim modelinde ise 12 Eylül dönemi öncesine benzer bir yöntem benimsenecek:
Askeri doktor ve sağlık personeli, MSB’nin belirleyeceği kontenjan doğrultusunda Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde sivil olarak yetiştirilecek.
Hastanelerin yönetimi ise askeri kadrolarda olacak.
Hizmetler Üç Ana Başlıkta Toplanıyor
Yürütülen çalışma kapsamında askeri sağlık sistemi şu üç temel sütun üzerine inşa ediliyor:
Askeri hastane hizmetleri,
Askeri sağlık personelinin eğitimi,
Asker kışlalarındaki sağlık hizmetleri ile askeri personelin yakınlarına ve emeklilerine verilen sağlık hizmetleri.
Askeri hastaneler nasıl kapatılmıştı?
Askeri hastanelerin kapatılması ve Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi, 15 Temmuz 2016'da FETÖ'nün darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile gerçekleşti.
Darbe girişiminden kısa bir süre sonra, 31 Temmuz 2016 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 669 Sayılı KHK ile köklü bir askeri reform paketi açıklandı. Bu kararnameyle, başta tarihi Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) olmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı tüm askeri hastaneler, dispanserler ve sağlık kurumları Sağlık Bakanlığı’na devredildi.
İsimler Değiştirildi ve Sivilleştirildi
Devir işlemleri ışık hızıyla gerçekleştirildi. Ağustos 2016 itibarıyla Türkiye genelindeki 26 askeri hastane sivil devlet hastanelerine dönüştürüldü.
GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu.
Ankara GATA, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını aldı.
Taşradaki askeri hastaneler ise bulundukları illerin devlet hastanelerinin birer ek binası veya kampüsü haline getirildi.
Akademik ve Askeri Kadro Dağıtıldı
Hastanelerin devriyle birlikte askeri hekimlik eğitimi veren akademi yapısı da lağvedildi.
GATA’ya bağlı yüksekokullar ve tıp fakültesi yeni kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne (SBÜ) devredildi.
Bünyedeki askeri tıp öğrencileri sivil tıp fakültelerine yatay geçiş yaptırıldı.
Hastanelerde görev yapan rütbeli askeri doktorlar, hemşireler ve sağlık astsubaylarının askeri statüleri (kendi istekleriyle TSK bünyesinde kalan çok az sayıdaki personel hariç) sona erdirilerek Sağlık Bakanlığı personeli (sivil memur) yapıldı.
SADAT'ın kurucu Tanrıverdi itiraf etmişti
SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, 15 Temmuz’dan getirdikleri tüm önerilerin uygulandığını şöyle anlatmıştı:
“Sunduğumuz Anayasa teklifimizdeki Silahlı Kuvvetler'in yeniden yapılandırılması ile ilgili tespitlerimizin aşağı yukarı tamamı 15 Temmuz’dan sonra kongreye girmiştir. Biz o zaman, ‘Harp Okulları, Askeri Okulların tamamı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı’ dedik, bağlandı. ‘Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay’la İçişleri Bakanlığı’na bağlansın’ dedik, bağlandı. ‘Yüksek Askeri Şura’nın yapısı değişsin’ dedik, ‘Askeri Yüksek Yargı kalksın’ dedik, o da gerçekleşti. ‘Başkanlık sistemi gelsin’ dedik, o da geldi. Bu önermelerimizin tamamına yakını 15 Temmuz’dan sonraki yeniden yapılanmada gerçekleşti.”
GATA’nın kaldırılması ve eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesi 2013 Yüksek Askeri Şura toplantısında görüşülmüştü.
Bu toplantıdan sonra Adnan Tanrıverdi şunları söylemişti:
“Gülhane Askerî Tıp Akademisi içerisinde zaten bir tıp fakültesi var, doktor yetiştiren. Bir üniversite yapısı var. Genelkurmay ikinci başkanlığına bağlı bir kurum halinde bulunuyor. Üniversite statüsünde YÖK’te temsil ediliyordu. Bu artık bir üniversite haline dönüştürülecek, bunun iyi bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Askeri doktorlarla mutlaka asker olmayan doktorlar arasında belki branş olarak bazı farklılık vardır ama netice itibariyle doktorluk doktorluktur. Askeri ihtiyaçlar diğer tıp fakültesinden de karşılanabilir.”
Polis & Adliye, 06 Temmuz 2026 15:20
Yorumlar (0)
Sağlık raporunda bir devir kapandı!
Akaryakıta büyük zam yolda
İzmitli iş insanı Nazmi Ertuğral, Çanakkale’de hayır lokması dağıttı
Yeni anayasa açıklaması
Kocaeli itfaiyesinden AFAD ekiplerine eğitim
Özdağ'dan Bakan Tekin'e sert sözler
Başiskele’deki o cadde 4 şeritli hale geliyor
İzmit’in mahallelerinde çocukların oyun coşkusu
İftiralar Mansur Yavaş'a yapışmaz
Yazıcıoğlu'nun dağ başında ölmesini bekledik itirafı
Türkiye tutuklu sayısında Avrupa birincisi
Diliskelesi Kültür Merkezi inşaatını yerinde incelediler
Vali Aktaş ile Başkan Büyükakın, Kartepe’deki aşure etkinliğinde
Sucuk ve kıymadan at, eşek, zebra eti çıktı!
İmamoğlu'nun hesabı neden kapatılıyor?
18 ülke ve 34 şehirden 1626 judocu Kocaeli’de tatamiye çıktı
Gölcük’te Ahşap Heykel Sempozyumu’nun 29’uncusu başladı
İzmit’te binlerce çocuğa yüzme öğreten proje
KOTO yönetiminin Ankara temasları
Körfezim Eğitim Kurumları LGS Türkiye şampiyonu Ecrin Ece Kolay’ı tebrik ettiler
AKP'nin oyu yüzde 27'nin altında mı?
Haziran ayında kapanan şirket sayısı arttı
100 TL'lik banknotlar da ATM'lerden kaldırıldı mı?
Beklenen depremle ilgili çarpıcı sözler!
Telefonlarını çekiçle paramparça ediyorlar
O hastalığa dikkat çekmek için Çanakkale’den Kocaeli’ye pedal çevirerek geldiler
Körfez Ağrılılar Derneği’nden köy okuluna kütüphane
Kartepe’ye devlet hastanesi ne zaman yapılacak?
İzmit Oyuncak Müzesi’nde çocuklar eğlenirken öğreniyor!
Kıbrıs'ta asgari ücret Türkiye'yi ikiye katladı
Büyükakın sert çıktı: Mahkemeye verin
Otoparktaki aydınlatma lambaları patladı!
Solunum yollarını ferahlatan bitki
Kartepe Konakları’nın son hali Zeynep Özal’ı şaşırttı!
Dilovası’ndaki yeni belediye binası inşaatında inceleme
Erdoğan'dan kurmaylarına yeni talimatlar!
Beklenen depremle ilgili korkutan sözler
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş vefatının 10. yılında dualarla anıldı
Zeytinoğlu haziran ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
