İkinci el otomobil piyasası çöküşte
Siyaset, 02 Temmuz 2026 08:32CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, AKP iktidarının yıllardır sürdürdüğü yanlış ekonomi politikalarının ikinci el otomobil sektörünü de ağır bir krizin içine sürüklediğini belirterek galerici esnafının iflasın eşiğine geldiğini söyledi.
Türkiye ekonomisinin üretimden, ticaretten ve öngörülebilirlikten tamamen uzaklaştırıldığını ifade eden Kanko, yüksek faiz, krediye erişimde yaşanan sıkıntılar ve vatandaşın hızla eriyen alım gücü nedeniyle ikinci el otomobil piyasasının durma noktasına geldiğini vurguladı.
Genel Kurul'da konuşan Kanko, şu ifadeleri kullandı:
"İkinci el otomobil piyasası da AKP'nin yanlış ekonomi politikalarının kurbanı olmuştur. Bir dönem Türkiye'nin en hareketli sektörlerinden biri olan galericilik bugün adeta can çekişmektedir. Yüksek faizler, krediye ulaşamayan vatandaş, düşen alım gücü ve ekonomide oluşturulan güvensizlik ortamı nedeniyle piyasada alıcı da kalmamıştır, satış da. Galerici esnafı ise ayakta kalabilmek için büyük bir mücadele vermektedir."
"GALERİCİLERDE SATIŞ YOK, UMUT YOK, ÇIKIŞ YOK!"
Kanko, birçok galericinin artık işletmesini ayakta tutamaz hale geldiğini belirterek, sektörün her geçen gün daha büyük bir çıkmazın içine sürüklendiğini söyledi.
"Bugün birçok galerici dükkânını kapatma noktasına gelmiş, borçlarını çeviremez hale düşmüştür. Araçlar satılamadığı için sermaye adeta kilitlenmiş, yükselen finansman maliyetleri ise her geçen gün yeni iflasların kapısını aralamaktadır. Bu tablo yalnızca galericilerin değil, otomotiv sektörünün tamamının alarm verdiğini göstermektedir."
Kanko, yaşanan tablonun temel sorumlusunun AKP'nin ekonomi yönetimi olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ekonomi günü kurtarmaya yönelik kararlarla yönetilemez. Hukukun, güvenin ve öngörülebilirliğin olmadığı bir ülkede ne yatırım olur ne ticaret gelişir. Bugün esnafın yaşadığı kriz, Saray'ın yanlış ekonomi politikalarının doğrudan sonucudur. Yandaş müteahhitlere ve belli çevrelere milyarlarca lira aktarılırken, alın teriyle ayakta kalmaya çalışan esnaf kaderine terk edilmiştir."
Kanko, hükümetin üretimi ve ticareti destekleyen gerçekçi politikalar geliştirmemesi halinde ekonomik krizin daha da derinleşeceği uyarısında bulundu. "Galericiler yalnız değildir. Bugün yaşanan kriz sadece otomotiv sektörünün değil, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu çöküşün özetidir. Esnafın ayakta kalamadığı, vatandaşın alışveriş yapamadığı bir ekonomik düzen sürdürülemez. Türkiye'nin ihtiyacı; yüksek faiz-yüksek enflasyon sarmalını sona erdirecek, üretimi, yatırımı ve ticareti önceleyen, güven veren bir ekonomi yönetimidir."
Kanko, AKP'nin uyguladığı ekonomi politikalarının her geçen gün yeni sektörleri darboğaza sürüklediğini belirterek, hükümeti esnafın sesini duymaya ve ekonomide kalıcı çözümler üretmeye çağırdı.
Siyaset, 02 Temmuz 2026 08:32
Yorumlar (0)
İzmitli Diyetisyenden israf uyarısı: Gıdayı korumak geleceğimizi korumaktır
Gölcüklüler afet risklerinin azaltılması konulu bu panele davetli
İktidarın korktuğu İmamoğlu'nun kitabında ne yazıyordu?
Kazım Dinç, Vali Aktaş’ın kapısını çaldı
Derince’de yeni araçlar tanıtılacak
Canan Çakar’ın ilk eseri Kitap Fuarı’nda
Çayırovalılardan Spor Kompleksi’ne tam not
Kocaeli’nde toplu ulaşım güvenli mi?
Cinsel saldırı ile suçlanmıştı, delil bulunamadı
Toplu ulaşımda ortak havuz dönemi başladı
Kaya hakkında 6 ayrı suçlamayla suç duyurusu
Zeytinoğlu: 26 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılmasını sevindirici buluyoruz
KOTO ile Türker Sosyal Hizmetler arasında da indirim protokolü imzalandı
Muhtar buluşmaları bu yıl da devam ediyor
MHP’liler Darıca’da buluştu!
Safiport kimyasallarla denizi kirletiyor, yetkililer açıklama yapmıyor!
Başkan Söğüt bu hafta da o lisedeki törene katıldı
Çayırova’da elektronik atıklarla hediye kazanabilirsiniz!
Darıca Gençlerbirliği yöneticisi Ürper’den çağrı!
Kira zam oranı belli oldu
En yüksek artış eğitimde
SSK ve BAĞ-Kur emeklileri yüzde 5,49 zammı garantiledi
Kulağı çekilince ağız değiştirdi!
Bunun adı sansür
Nadir eserler için teklifler havada uçuştu
Büyükşehir’den öğrencilere 30 bin TL destek
Kitap Fuarı’nda söyleşiler yoğun ilgi görüyor
İki il sallandı: Büyük deprem bekleniyor mu?
İzmit’te tiyatro seçmeleri tamamlandı
Fon vurguncuları tutuklanacak mı?
Kaldırım yok ve yolda çamurla kaplı
İzmit’te BTP’liler pazarda stant açtı
PKK lideri ile ilgili DEM'lilerden al haberi!
Sahaflara büyük ilgi
Basketbol takımı bu yıl Glint Çayırova Belediyesi adıyla mücadele edecek
Tahir başkana vefa çağrısı: Numan Gülşah’ın adını verin
Erdoğan partiyi kapatsa daha çok oy alır
Vali Aktaş, Göç İdaresi Başkanı Yazıcı’yı ağırladı
Gazeteci Hakan Çelik’ten Kitap Fuarı övgüsü
