İçki satışında yeni karar
Gündem, 31 Mayıs 2026 01:28Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2 Haziran Salı günü görüşülmeye başlanacak teklif, alkol markalarının logolarının iş yerlerinde kullanımını tamamen sonlandırırken saat 22.00'den sonraki içki satışı cezalarında yetkiyi mülki idare amirlerine devrediyor.
TBMM, yasama faaliyetlerine oldukça yoğun ve radikal değişiklikler içeren bir gündemle geri dönüyor. Genel Kurul'un öncelikli gündem maddelerinden biri olan "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Çeltik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", alkollü içki pazarından tarımsal mülkiyete kadar geniş bir alanı yeniden düzenleyecek.
Yeni kanun teklifi, alkollü içki üreticilerinin ve markalarının kamusal alandaki ve satış noktalarındaki görünürlüğünü neredeyse tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Yasalaşması beklenen maddelere göre, alkollü içki üreten, ithal eden veya pazarlayan firmaların isim, marka, logo, amblem ya da bunları çağrıştıracak her türlü sözcük, şekil, resim ve harf kullanımına çok sıkı sınırlamalar getiriliyor. Bu ibareler artık iş yerlerinin içinde, dışında, vitrinlerinde, dolap ve raf gibi satış ünitelerinde ya da herhangi bir etkinlik alanında kesinlikle bulundurulamayacak.
Düzenleme ile birlikte alkol sektöründeki pazarlama ve markalama stratejileri de yeniden şekillenecek. Buna göre, bira ve şarap gibi fermente alkollü içki markaları, rakı, viski, votka gibi distile alkollü içki markası olarak kullanılamayacak. Aynı şekilde distile içki markaları da fermente içki markası olarak tescil edilemeyecek veya pazarlanamayacak.
Yurt genelinde uygulanmakta olan 22.00 ile 06.00 saatleri arasındaki alkollü içki satış yasağına yönelik denetim ve yaptırım mekanizmasında da önemli bir yapısal değişikliğe gidiliyor. Yeni torba yasa teklifinin onaylanması halinde, yasak saatler arasında kural ihlali yapan işletmelere yönelik cezai yaptırımları uygulama yetkisi doğrudan vali ve kaymakamlar gibi mülki idare amirlerine devredilecek.
Düzenleme ile alkol markalarının tüketiciye doğrudan veya dolaylı şekilde tanıtımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Mevcut sistemde saat 22.00 ile 06.00 arasında perakende şekilde alkol satışına 616.308 TL'den 3.034.170 TL'ye kadar ceza gelebiliyor.
Haftanın öne çıkan torba kanun teklifi sadece alkol düzenlemeleriyle sınırlı kalmıyor. Tarım alanlarının korunmasını amaçlayan bir diğer maddeyle, yapı kooperatiflerinin tarım arazileri üzerinde mülkiyet edinmesi veya sınırlı ayni haklar kurması tamamen yasaklanıyor. Bu adımla birlikte tarım topraklarının bölünmesinin ve amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Sektör temsilcileri ve esnaf tarafından yakından takip edilen kanun teklifinin, Salı günü başlayacak görüşmelerin ardından kısa sürede yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Gündem, 31 Mayıs 2026 01:28
Yorumlar (0)
Derince Çınarlı İçmesuyu Arıtma Tesisi Büyükakın tarafından tanıtıldı.
Muhtar Habibe Demiroğlu Aksoy'a önemli görev
Başkan Hürriyet, Halk Günü’nde talep ve önerileri dinledi
Faizin olduğu yerde bereket olmaz!
Körfezli yüzücüler hem madalya aldılar hem de milli takıma seçildiler
Gölcük'teki sempozyumda Osmanlı denizcilik tarihi her yönüyle ele alındı
O belediye başkanı da AKP'ye geçecek!
Zeytinoğlu: Hedeflere göre enflasyon verileri yüksek seyrediyor
Akaryakıtta tabela yine değişiyor!
Başkan Bıyık o mahallede de soruları cevaplayacak
Kocaeli Şehir Tiyatroları, sezonu etkileyici rakamlarla tamamladı
Körfez’de şok! Ağaca asılı halde bulundu
Ömer Çeker: Maaş artışları üç ayda bir yapılmalı
Gebze’de Emek Partisi'nden imza kampanyası
Bu eziyeti herkese anlatacağım
Kurtlar Vadisi’nin Zülfikar ağası İzmitlileri coşturdu!
Kocaeli’de sağlık çalışanlarını kızdıran uygulamalar!
Belsa önündeki Çınar Çevre Festivali renkli görüntülere sahne oldu
Kocaeli’de CHP’lileri üzen ölüm
Gebze Ticaret Odası’nda yeşil dönüşüm masaya yatırıldı
Yol çizgileri silindi, aydınlatma yetersiz
Gerçek işsizlik rakamı gizleniyor!
Karamürsel’de genç öğretmenin şok eden ölümü
Başkan doğum günü pastası ile Zeynep’in evinin kapısını çaldı
Türk Sağlık-Sen’e MHP tabelası asın dedirten haber!
Zeytinoğlu dış ticaret ve işgücü verilerini değerlendirdi
Derince’de denizden kıyıya uzanan temizlik çalışmaları
Gölcük Tersanesi ve Donanma Sempozyumu’nda neler konuşuldu?
Durmak yok, denizi balıklandırmaya devam!
İzmitli güreşçilerden çifte başarı
Adana karpuzunun tarlada kilosu 18 lira
Emel Sayın hasta mı?
KOTO Başkanı Bulut'tan kredi müjdesi
Erdoğan'ın muhalefeti bölmek için harcadığı para
Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın o oyunu Ordu’da da ayakta alkışlandı
Kağıtspor’un gülen yüzleri
Kartepe’de Gastronomi Festivali yine dolu dolu geçecek
Kaybettiğiniz eşya burada olabilir!
Hayat Holding, Körfez'in doğal zenginliğine ışık tutuyor
