24 yıllık AKP düzeni Türkiye’yi çürümenin eşiğine sürükledi
Siyaset, 20 Mayıs 2026 13:54Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi verileri üzerinden değerlendirmelerde bulunan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, 24 yıllık AKP iktidarı döneminde Türkiye’nin yolsuzluk algısında tarihi bir yükseliş yaşadığını belirterek, ortaya çıkan tablonun devlet yönetimindeki çürümenin açık göstergesi olduğunu söyledi. Kanko, iktidarın koruma kalkanı altında büyüyen yandaş düzenin milleti yoksullaştırırken ülkenin kaynaklarını tükettiğini vurguladı.
“TÜRKİYE, YOLSUZLUKTA REKOR KIRAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kanko, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi verilerinin Türkiye’nin nasıl bir savruluş yaşadığını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.Kanko, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi, ülkemizin nasıl savrulduğunu rakamlarla gözler önüne seriyor. Türkiye, 2013 yılında 177 ülke arasında 53’üncü sıradayken, 2025’te 182 ülke arasında 124’üncü sıraya gerileyerek yolsuzlukta adeta rekor kıran bir ülke haline gelmiştir. Bu yalnızca bir istatistik değildir; bu tablo, adalet duygusunun, kurumlara olan güvenin ve kamu ahlakının aşınmasının somut göstergesidir.”
“BU GERİLEME, 24 YILLIK AKP YÖNETİMİNİN ESERİDİR”
Yolsuzluk algısındaki sert yükselişin tesadüf olmadığını ifade eden Kanko, bunun doğrudan AKP’nin yıllardır sürdürdüğü yönetim anlayışının sonucu olduğunu söyledi.
“İki yılda yüzde 150’yi aşan bu kötüleşme, 24 yıldır iktidarda olan AKP hükümetlerinin devlet yönetiminde yarattığı çürümenin açık sonucudur. İsraf, yolsuzluk iddiaları ve kötü ekonomi yönetimi nedeniyle vatandaşımız derin bir yoksulluğun içine itilmiştir. Yolsuzluğun arttığı yerde hukuk zayıflar, ekonomi kırılganlaşır, toplum umutsuzluğa sürüklenir.”
“SARAY VE OLİGARŞİK DÜZENİ ÜLKEYİ TALAN EDİYOR”
Türkiye’nin içine sürüklendiği tablonun kader olmadığını vurgulayan Kanko, çözümün şeffaflık, hesap verebilirlik ve bağımsız denetim mekanizmalarının yeniden kurulmasından geçtiğini ifade etti. “Bu tablo kader değildir. Şeffaflık, hesap verebilirlik ve bağımsız denetim yeniden tesis edilmeden ne ekonomide ne demokraside toparlanma mümkündür. Bu gerilemenin siyasi sorumlusu iktidardır ve onun koruyup kolladığı yandaş oligarşik yapıdır. Saray ve AKP iktidarının koruma kalkanından yararlanan bu yapı, siyasi ortaklarıyla birlikte ülkeyi talan etmektedir.”
“MİLLET BU DÜZENİ SANDIKTA DEĞİŞTİRECEK”
Açıklamasının sonunda halkın bu düzene demokratik yollarla son vereceğini vurgulayan Kanko, şu çağrıyı yaptı: “Aziz milletimiz bu talana sandıkta dur diyecek; hukukun üstünlüğünü, adaleti ve temiz yönetimi yeniden hâkim kılacaktır. Türkiye, yolsuzluk düzenine mahkûm değildir.”
Siyaset, 20 Mayıs 2026 13:54
Yorumlar (0)
KOÜ Umuttepe Cami ve Otoparkı son şeklini almaya başladı
KOTO Genel Sekreteri Anlıpak’a TOBB hizmet şeref plaketi
Derince’de coşku zirveye çıktı
Sepaş Enerji’de sıra beklemeden işlem kolaylığı!
Çayırova Devlet Hastanesi’nin inşaatı hızla devam ediyor
Gölcük’te 305 taekwondo sporcusu kuşak atladı
Cumhuriyet'in savcılarını göreve çağırıyorum.
Bir garip bisikletler!
Erdoğan o bakanı sözleriyle dövdü!
Akaryakıtta tabelalar yine değişecek
Başkan gençlerle pedal çevirdi
Bahçeli'nin Öcalan çıkışını tehlikeli buluyorum
Vali Aktaş’tan TCG Tayfun Hücumbotu’na ziyaret
Körfez’in kızları gururlandırdı
Böyle bir hız daha önce görülmedi
Erdoğan seçim talimatı mı verdi?
İzmit’te bowling turnuvası renkli ve çekişmeli anlara sahne oldu
Çayırova’da gençlerin gösterileri büyük alkış aldı
Yadullah Aktaş, İYİ Parti Derince İlçe Başkanı oldu
İmamoğlu'ndan anlamlı 19 Mayıs paylaşımı
Derince’de 19 Mayıs büyük coşku ve gururla kutlanıyor
Yeni yargı paketinde kritik düzenlemeler
Kocaeli’de afet risklerinin azaltılması için ortak çalışma
İzmit Milli İrade Meydanı’nda nefes kesen gösteri
Büyükşehir çalışanlarını üzen ölüm
Gölcük Belediyesi’nin araç filosuna 5 yeni araç daha
Kocaeli’ye ilk dört ayda 2 bin 737 gemi uğradı
19 Mayıs ruhunu yaşatmaya devam edeceğiz
Yaya üstgeçidini kullananlar araçlarla burun buruna geliyor
Bu dönel kavşakta önlem alınmazsa her an kaza olabilir
Borcu borçla kapatma dönemi başladı
Başkan Ömeroğlu´ndan 19 Mayıs mesajı: Bağımsızlığımıza atılan ilk adım
Körfez Yarış Pisti’nde zorlu hafta sonu
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan da 19 Mayıs mesajı geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İzmit’te forma imzalatıldı
Körfezim Eğitim Kurumları'nda gençlerin coşkusu görülmeye değerdi
Ormanya’da uçamayan leylekler aşka geldi!
İzmit’te şok ölüm! 5. kattan yere çakıldı
Başkan Söğüt: Gençlerimiz ülkemizi daha güçlü seviyelere taşıyacak
