Sigara tamamen yasaklanacak
Gündem, 12 Mayıs 2026 01:35Avrupa Birliği 'Tütünsüz Nesil' projesi, Türkiye'de de uygulanacak.Önümüzdeki hafta AK Parti'nin TBMM'ye getirmesi beklenen 41 maddelik düzenlemenin ayrıntıları ortaya çıktı. 2040'ta sigara tamamen yasaklanırken cezalar 100 kat artacak.
Birçok sağlık probleminin öncüsü olan sigara kullanımına karşı mücadele programında Avrupa Birliği, Tütünsüz Nesil projesiyle Avrupa'da sigarayı yasaklamayı planlıyor. AK Parti, önümüzdeki günlerde konuya ilişkin bir yasa tasarısını Meclis'e getirecek.
SON 14 YIL
Türkiye, halk sağlığı tarihinin en köklü değişimlerinden birine imza atmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği'nin "2040'ta tütünsüz nesil" vizyonuyla paralel olarak Sağlık Bakanlığı desteğiyle hazırlanan 41 maddelik dev yasa taslağının AK Parti tarafından, yakın zamanda TBMM'nin gündemine gelmesi bekleniyor. Tütün kullanım alışkanlıklarını kökten değiştirmeyi amaçlayan bu taslağın en radikal maddesi, 1 Ocak 2040 tarihi itibarıyla ülke genelinde her türlü tütün ürününün satışına tamamen son verilmesini öngörüyor.
YASAK ÜSTÜNE YASAK GELİYOR
Yeni düzenleme, sosyal yaşam alanlarındaki serbestliği de ciddi ölçüde kısıtlıyor. Taslağa göre restoran, kafe ve pastanelerin açık alanlarında sigara içilmesi yasaklanırken, işletmelere yalnızca toplam alanlarının yüzde 10'u kadar bir "içme alanı" ayırma izni verilecek. Ancak bu özel bölümlerde garson hizmeti veya yiyecek-içecek servisi yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Satış noktalarındaki denetimi sıkılaştırmak amacıyla nakit ödeme devri kapanırken, yalnızca kimlik ve yaş doğrulaması yapabilen elektronik sistemler üzerinden alışveriş yapılabilecek.
2040 yılından itibaren elektronik sigaralardan ısıtılmış tütün ürünlerine kadar tüm nikotin cihazlarının üretimi ve tüketimi tamamen yasak kapsamına alınacak. Bu yasaklara uymayanlara 1 milyon ile 5 milyon TL arasında değişen astronomik para cezaları uygulanması planlanıyor. Ayrıca çocuklara tütün ürünü satanlara hapis cezası, yasaklı alanlarda kural ihlali yapan bireylere 5 bin TL, işletmelere ise 50 bin TL'den başlayan kademeli kapatma cezaları gibi ağır yaptırımlar getirilecek.
CEZALAR 100 KAT ARTACAK
Taslakta yer alan ve ihlaller durumunda uygulanması planlanan ağır yaptırımlar şu şekilde sıralanıyor:
2040 sonrası üretim ve satış yasağına uymayanlara: 1 milyon TL ile 5 milyon TL arasında değişen ağır para cezaları,
Çocuklara tütün ürünü satışı yapanlara: 1 yıla kadar hapis cezası,
Yasaklanan açık ve kapalı alanlarda sigara içen bireylere: 5 bin TL tutarında idari para cezası,
Kural ihlali yapan işletmelere: 50 bin TL'den başlayan ve ihlalin tekrarına göre kademeli olarak artan kapatma cezaları uygulanacak.
Gündem, 12 Mayıs 2026 01:35
Yorumlar (0)
İşte en zengin iller! Kocaeli kaçıncı sırada?
Parti sayısı patladı!
Bu ne hal gençler!
Derince’de minik yüreklerin karne sevinci
Kocaeli’nde süt otu tohumu üreticilerin yüzünü güldürdü
Vali İlhami Aktaş, karne heyecanına ortak oldu
Hesabı kendi seçmenlerine verirler
Yavru tilki Ormanya’da doğaya dönüş gününü bekliyor
Bunaltıcı sıcaklar geliyor!
Çayırova’nın genç basketbolcularından gururlandıran başarı
Pazarlar olmasa vatandaş ucuz meyve sebze yiyemez
Elektrik, su ve doğalgaz faturaları tek ekranda!
Bakan Şimşek'e soruldu: Seçim ihtimali yüksek mi?
Kocaeli’nde plajları gitmeden önce gösteren teknoloji!
Dilovası’ndaki yangın faciasıyla ilgili 7 kişi tutuklandı
Herkes memleketinde yaşasa Kocaeli nüfusu ne kadar olurdu?
3. Kapanca Festivali böyle başladı
Dilovası Belediyesi’nin yeni hizmet binasında sona yaklaşılıyor
Geleceğin kadın girişimcileri Gebze’de ödüllendirildi
Kocaeli Bilnet Okulları’nda mezuniyet coşkusu
Kocaeli’ndeki toplu taşımada yeni hatlar yolda
Tarihçi Volkan Şenel Körfez Meclisi’nde konuştu
Çayırova’daki bu konserde 80’ler rüzgarı esti!
Körfez Hodri Meydan 1989 taraftarlarının artık bir derneği var!
Kocaeli’de mavi bayraklı plajlar tüm kriterlere uygun
Sahillerde yoğun kontrol
2 milyonluk KOSGEB desteği balon çıktı!
İzmit’te 28 Haziran Futbol Şenliği heyecanı başladı
Kenan Sofuoğlu’ndan Başiskele’deki o merkeze tam not
Ormanya’da açık havada sinema
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektörü 2’inci kez KOTO’da toplandı
SEDAŞ’tan dolandırılmayın uyarısı
Kafe ve restoranlarda yeni dönem başlıyor
Derince’nin mahallelerinde şenlik var!
Gebze’deki çöken binanın bilirkişi raporuna ne oldu?
Dilovası'nda başkan yardımcısı gözaltına alındı
Emekli polislere yeni sosyal yaşam alanı için ilk adım atıldı
Kocaeli'de trafik cezaları ve radar uygulamaları vatandaşı mağdur ediyor
İzmit’te esnaf ve vatandaşı buluşturan Alışveriş Festivali başladı
