Vatandaşın cebinden çıkan para şirketlere aktarılıyor
Ekonomi, 08 Nisan 2026 19:23
Murat Muratoğlu, elektrik faturalarındaki gizli tehlikeye dikkat çekti. Enerji bedelindeki artışın yüzde 24’te kaldığını ancak dağıtım bedelinin yüzde 880 zamlandığını belirten Muratoğlu, "Vatandaşın cebinden çıkan para şirketlere dolaylı sübvansiyon olarak aktarılıyor" dedi.
Nefes yazarı Murat Muratoğlu, son köşe yazısında elektrik faturaları üzerinden vatandaşa yansıtılan gizli maliyetleri çarpıcı rakamlarla deşifre etti. "Ekmek alırken fırıncıya değil, ekmeği size uzatana 10 katı para ödediğinizi düşünün" benzetmesiyle konuya giren Muratoğlu, faturaların asıl yükünün enerji üretimi değil, dağıtım bedeli olduğunu savundu.
Muratoğlu’nun paylaştığı verilere göre; 2021 yılında 230 kWh’lık asgari tüketim için ödenen enerji bedeli 91,2 liradan 113,6 liraya yükseldi. Bu kalemdeki artış sadece yüzde 24,5 seviyesinde kalırken, aynı dönemde kablolardan elektrik geçirme karşılığında alınan dağıtım bedeli ise 56,9 liradan 557,7 liraya fırladı. Dağıtım bedelindeki bu yüzde 880’lik devasa artış, faturaların neden kabardığını gözler önüne serdi.
"FATURANIN YÜZDE 75'İ DAĞITIM ŞİRKETLERİNE GİDİYOR"
Ödenen her faturanın büyük kısmının doğrudan dağıtım bölgelerini elinde tutan holdinglerin kasasına gittiğini belirten Muratoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Aslında evde lamba yakmıyoruz; o 21 tane dağıtım bölgesini kapatan holdinglerin ‘yatırım ve kar garantisi bedelini’ ödüyoruz. Ödediğimiz faturanın yüzde 75’i dağıtım şirketlerine, %15’i elektriğin bedeline, yüzde 10’u ise vergiye gidiyor."
EMO VERİLERİYLE ARADAKİ FARK: 516 LİRA
Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamalarına atıfta bulunan yazar, eğer dağıtım bedelinin enerji fiyatıyla paralel artsaydı, bugün 745 lira gelen asgari bir faturanın sadece 228 lira olacağını vurguladı. Aradaki 516 liralık farkın ise vatandaşın cebinden çıkıp "dolaylı sübvansiyon" adı altında şirketlere aktarıldığını iddia etti.
"HÜKÜMET İLLÜZYON YAPIYOR"
Hükümetin "elektriğe zam yapmadık" açıklamalarını bir "illüzyon" olarak nitelendiren Muratoğlu, enerji kaleminin EÜAŞ üzerinden düşük tutulduğunu ancak dağıtım kalemiyle vatandaşın "çarpıldığını" savundu. 2016 ve 2019 yıllarında yapılan düzenlemelerle kayıp-kaçak ve dağıtım bedellerinin faturanın içine gömüldüğünü hatırlatan yazar, bu durumun şeffaflığı ortadan kaldırdığını ve vatandaşın ne ödediğini anlamasını engellediğini belirtti.
Ekonomi, 08 Nisan 2026 19:23
Yorumlar (0)
Sarıdoğan’dan, Büyükakın’a tepki: Şehri de nesli de mahveden sizin politikalarınız!
CHP'ye yapılan operasyon Türkiye'yi yönetenlerin çaresizliğini gösteriyor
Başkan Sezer’den Kurban Bayramı mesajı
Kule deresi yine kirli akıyor
İzmit Belediyesi’nde vezneler 31 Mayıs Pazar günü açık olacak
Başkan Çiftçi’den bayram mesajı ve davet
Ümit Özdağ'ın Meral Akşener saplantısı bitmiyor!
Mansur Yavaş'tan o iddiaya cevap: İftira
Esnafın derdi üzerinden ucuz siyaset yapmayı bırakın
Başkan Ömeroğlu yüzlerce çocuğu sevindirdi
Kocaeli’de bayram süresince hangi önlemler alındı?
Kocaeli Sanayi Odası’nda, AB desteği ile dijital dönüşüm konuşuldu
Osmanlı’dan günümüze kadar bayramlaşma fotoğrafları bu sergide
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan bayramı mesajı
Gölcükspor’un şampiyonluk coşkusuna Başkan Sezer de ortak oldu
Damacana suya bir zam daha
Vatandaştan belediyeye asfalt çağrısı
Durmak yok lüks ve şatafata devam!
Bayramda marketler açık olacak mı?
Büyükakın’dan bayram mesajı: Birbirimize yakınlaşmayı hatırlamalıyız
Kılıçdaroğlu ihraç listesi mi hazırladı?
Dolar endeksindeki zayıflık altını uçurdu
Kocaeli’nin o plajları bir kez daha geçer not aldı
Başiskele’de trafiği rahatlatacak yeni yol açıldı
Büyük tehdit altındalar ve her an ölebilirler
İzmit’teki o saldırıda esnafın zararı belediye tarafından karşılanacak
İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na sert sözler
Polis CHP Genel Merkezi'ne girdi
Kılıçdaroğlu'nun danışmanından al haberi!
Kütüphanelerde bayram düzenlemesi
Vali Aktaş, Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerini tebrik etti
Kurbanlık alırken dolandırılmayın!
Buraya KOBİS durağı yapılacak mı?
AKP’li Mesut Tekin’in evlat acısı
Başkan Gökçe´den Kent Bayramlaşması daveti
İzmit’te çift dizi tramvay dönemi başlıyor
Eski okul binası yeniden ayağa kaldırılıyor
İzmit’te bıçaklı cinayet
Kartepe’de bisiklet yoluna el atılması isteniyor
