400 TL’lik yolculuk vatandaşı eziyor
Siyaset, 06 Nisan 2026 00:34Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Adapazarı–İzmit–Derince hattında minibüs ücretlerine yapılan son zamma ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Kanko, ulaşım maliyetlerindeki artışın vatandaşın günlük yaşamını doğrudan etkilediğini belirterek, gidiş-dönüş ücretinin 400 TL’ye ulaşmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Kanko açıklamasında, “Kocaeli ile Sakarya arasında yoğun olarak kullanılan bu hat, sadece bir ulaşım güzergâhı değil; öğrencilerin, emekçilerin ve dar gelirli vatandaşlarımızın günlük hayatının bir parçasıdır. Bugün gelinen noktada bir vatandaşın yalnızca işe gidip gelmek için günlük 400 TL ödemek zorunda kalması, ekonomik krizin halk üzerindeki yükünü açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
“YÜKSEK VERGİ, YÜKSEK FİYAT, AĞIR FATURA”
Artan maliyetlerin zam gerekçesi olarak sunulmasını değerlendiren Kanko, sorunun esnafta değil, yanlış ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti. “Akaryakıt fiyatlarındaki artış, yüksek enflasyon ve denetimsiz fiyat politikaları hem esnafı hem vatandaşı çıkmaza sürüklüyor. Bu zamlar bir tercih değil, yanlış yönetimin dayattığı bir sonuçtur” dedi.
“AKP Hükümetlerinin yanlış politikaları yüzünden her yıl trilyonlarca lira faiz ödeyen hükümet bu faizi ödeyebilmek için yine vatandaşın sırtına biniyor.” diyen Kanko ayrıca, “Sarayın ve AKP hükümetinin israf politikaları maalesef her alanda olduğu gibi ulaşıma da olumsuz yansımaktadır. Ulaşımdaki yüksek vergi politikaları akaryakıt fiyatlarını artırırken, bunun faturası doğrudan vatandaşın sırtına yüklenmektedir” ifadelerini kullandı.
.png)
“ULAŞIM TEMEL HAKTIR, LÜKS DEĞİL”
Ulaşımın temel bir kamu hizmeti olduğuna dikkat çeken Kanko, merkezi ve yerel yönetimlerin bu alanda daha etkin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. “Vatandaşın en temel hakkı olan ulaşım, piyasa koşullarına terk edilemez. Sosyal devlet anlayışı gereği, özellikle yoğun kullanılan hatlarda sübvansiyon mekanizmaları devreye sokulmalı, vatandaşın yükü hafifletilmelidir” şeklinde konuştu.
“GENÇLER OKULA, EMEKÇİLER İŞE GİDEMİYOR”
Özellikle öğrenciler ve asgari ücretle çalışan kesimlerin bu artıştan en fazla etkilenen gruplar olduğunu vurgulayan Kanko, “Gençler okula gitmekte, çalışanlar işine ulaşmakta zorlanıyorsa burada ciddi bir kamusal sorun var demektir. Bu tablo sürdürülebilir değildir” dedi.
Kanko açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Ulaşım zamları artık istisna değil, kural haline gelmiştir. Bu durum, vatandaşın alım gücünün ne denli düştüğünü bir kez daha gözler önüne sermektedir. İktidarı, vatandaşın gerçeklerini görmeye ve kalıcı çözümler üretmeye davet ediyoruz. Aksi halde bu yük her geçen gün daha da ağırlaşacaktır.”
Siyaset, 06 Nisan 2026 00:34
Yorumlar (0)
Cumhuriyet’e bir darbedir, anayasal düzeni yok etmektir
CHP Kocaeli İl Başkanı Arcan’dan sert sözler
CHP'de Özgür Özel'e büyük destek!
Kılıçdaroğlu göreve dönecek!
Kartepe Evleri’nde 144 yeni dairenin sahipleri kura ile belirlendi
Doğu Kışla’da bayram pazarı kuruluyor
İzmit’te Şehit Polis Şeyda Yılmaz Çınar Çocuk Evi de kapılarını açıyor
Başiskeleli miniklerden bayram kesesi!
Sarısu’da gençlik festivali böyle geçti
Dilovası’nda MHP’liler kan verdi
Derince’de Deprem Şehitliği’ne ücretsiz otobüs seferleri
Dilovası faciası TBMM gündemine taşındı
İzmit’te türkü dolu gece
Yuvacık Barajı’nın güvenliği için bu karar alındı
Çayırova’daki o projede çalışmalar son sürat
Kocaeli Şehir Hastanesi’nde doğum hizmetlerinde kalite masaya yatırıldı
AKP MKYK Üyesi Hilmi Türkmen Gölcük’te konuştu
Erdoğan'ın DEM'lilerle anayasa planı!
Doğum oranında korkutan düşüş
İzmit sahilinde balık dürüm ziyafeti sizi bekliyor!
CHP'liler sokağa inince oy oranı yükselmeye başladı!
Akaryakıta şimdi de indirim geliyor
İzmitli muhtarlara doğum günü ziyareti
Toplumsal ahlakı çökerttiniz
Mesele gündemi değiştirmek mi?
Gebze Ticaret Odası meclisi toplandı
İş insanı Altınay Uçar oğlunu evlendirdi
Prof. Dr. Mehmet Topal, Osmanlı’yı anlattı
Uzunhasanoğlu ailesi kutsal topraklara doğru yola çıktı
Yeniden Refah Kocaeli’de seçim hazırlıklarına başladı
Büyükakın, CHP’lilerin hayır oyuna şaşırdı!
Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi Kandıra’da hizmette
Erdoğan yine CHP'lilere demediğini bırakmadı!
Kocaeli Valiliği’nden gök gürültülü sağanak yağış uyarısı
Darıca’da türkü ve şiir dolu kamp
Kocaeli’de 3 gün süren EnFest gençleri coşturdu
KOÜ Umuttepe Cami ve Otoparkı son şeklini almaya başladı
KOTO Genel Sekreteri Anlıpak’a TOBB hizmet şeref plaketi
Derince’de coşku zirveye çıktı
