Şaka gibi suçlama: Siftah yok dediği için ülkenin iç güvenliğini bozmuş!
Gündem, 03 Mart 2026 14:05Çorum’da esnaf Murat Kırçı'nın siftah edemediğini söylediği video sonrası hakkında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 1,5–4,5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
Çorum’da esnafın siftah edemediğini söylediği video sonrası Murat Kırçı hakkında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 1,5–4,5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Kırçı ise videonun Türkiye’deki tüm esnafın durumunu göstermek için çekildiğini söyledi.
Çorum’da kaydettiği videoda öğle saatlerine yaklaşılmasına rağmen siftah edemediklerini belirten ve buna rağmen esnafa vergi cezaları kesildiğini öne süren kişi hakkında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 4,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı, esnaf Murat Kırçı hakkında videoyu paylaşmasının ardından açılan soruşturma tamamlandı.
'ESNAF DÜKKAN KİRASINI MI ÖDEYECEK?'
Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame asliye ceza mahkemesine gönderildi.
İddianamede, Kırçı'nın "Çorum’un en merkezi noktasındayız. Saat kulesi civarındayız. Şu anda esnafın çoğu siftah dahi edemedi. Döneri göster, daha duruyor öylece, hiç bıçak değmemiş. Ama Sayın Mehmet Şimşek, cumartesi günleri bile vergi dairesinden memur gönderiyor incelemeye. Ya siftah var mı ben fiş keseceğim? 'Fiş kesmedi' diye ceza yazıyorsunuz. Bana yazılmadı da yazıldıklarını biliyorum. Fiş kesmedi, siftah etmemişim, saat 12.00. Vatandaş siftah etmemiş. Önce dönün de ekonomiyi nasıl yönettiğinize bakın, ondan sonra esnafla uğraşın. Esnaf dükkan kirasını mı ödeyecek? Daha siftah edemedi?" şeklindeki sözleri anımsatıldı.
Videoya ilişkin kolluğun araştırma yaptığı, tutanak düzenlediği ve ayrıca Çorum Defterdarlığı, Vergi Dairesi Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün yazılarının değerlendirildiği aktarılan iddianamede, "Sonucunda videonun gerçeği yansıtmadığı, kurgudan ibaret olup, karalayıcı olduğu anlaşıldı" denildi.
YARGILANMASI YAKINDA BAŞLAYACAK
İddianamede, "Kırçı'nın videoyu halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, ülkenin iç güvenliği, kamu düzeni ile ilgili gerçeğe aykırı olarak çekip ardından kamu barışını bozmaya elverişli şekilde ulusal basına gönderip haber yapılmasını sağladığı, bu şekilde 'yanıltıcı bilgiyi alalen yayma' suçunu işlediği" savunuldu.
Kırçı'nın 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına gelecek günlerde başlanacak.Kırçı, yaptığı açıklamada, “Özel çekim yapalım diye bir şey olmadı. Ben şuradan yürüyordum, geldim. O gün de böyle birkaç kişi esnafın sıkıntılı durumlarını duyduk. Bunun üzerine hemen telefonu verdim arkadaşa, 'Bir video çek' dedim. 55 saniyelik bir video aslında Türkiye’deki tüm esnafın durumunu ortaya koymak için çekilmiş bir videoydu" dedi.
'DENETİME KARŞI DEĞİLİZ'
Videoda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslendiğini belirten Kırçı, "Sonuçta ekonomiden sorumlu olan o, ekonominin başındaki kişi o. Biz ona sesleneceğiz. Kime sesleneceğiz?" dedi.
Herhangi bir yalan bilgiyi yaymadığını söyleyen Kırçı, "Cumartesi günleri dahi denetim yapılıyor dedik, ki zaten bunu yine videolarda, fotoğraflarda, delillerde elimizde var. Cumartesi günleri halen de yapılmaya devam ediliyor. Bu arada biz denetime karşı değiliz. Haksız ve usulsüz yapılan işlemlere karşıyız. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.
Gündem, 03 Mart 2026 14:05
Yorumlar (0)
KOÜ Umuttepe Cami ve Otoparkı son şeklini almaya başladı
KOTO Genel Sekreteri Anlıpak’a TOBB hizmet şeref plaketi
Derince’de coşku zirveye çıktı
Sepaş Enerji’de sıra beklemeden işlem kolaylığı!
24 yıllık AKP düzeni Türkiye’yi çürümenin eşiğine sürükledi
Çayırova Devlet Hastanesi’nin inşaatı hızla devam ediyor
Gölcük’te 305 taekwondo sporcusu kuşak atladı
Cumhuriyet'in savcılarını göreve çağırıyorum.
Bir garip bisikletler!
Erdoğan o bakanı sözleriyle dövdü!
Akaryakıtta tabelalar yine değişecek
Başkan gençlerle pedal çevirdi
Bahçeli'nin Öcalan çıkışını tehlikeli buluyorum
Vali Aktaş’tan TCG Tayfun Hücumbotu’na ziyaret
Körfez’in kızları gururlandırdı
Böyle bir hız daha önce görülmedi
Erdoğan seçim talimatı mı verdi?
İzmit’te bowling turnuvası renkli ve çekişmeli anlara sahne oldu
Çayırova’da gençlerin gösterileri büyük alkış aldı
Yadullah Aktaş, İYİ Parti Derince İlçe Başkanı oldu
İmamoğlu'ndan anlamlı 19 Mayıs paylaşımı
Derince’de 19 Mayıs büyük coşku ve gururla kutlanıyor
Yeni yargı paketinde kritik düzenlemeler
Kocaeli’de afet risklerinin azaltılması için ortak çalışma
İzmit Milli İrade Meydanı’nda nefes kesen gösteri
Büyükşehir çalışanlarını üzen ölüm
Gölcük Belediyesi’nin araç filosuna 5 yeni araç daha
Kocaeli’ye ilk dört ayda 2 bin 737 gemi uğradı
19 Mayıs ruhunu yaşatmaya devam edeceğiz
Yaya üstgeçidini kullananlar araçlarla burun buruna geliyor
Bu dönel kavşakta önlem alınmazsa her an kaza olabilir
Borcu borçla kapatma dönemi başladı
Başkan Ömeroğlu´ndan 19 Mayıs mesajı: Bağımsızlığımıza atılan ilk adım
Körfez Yarış Pisti’nde zorlu hafta sonu
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan da 19 Mayıs mesajı geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İzmit’te forma imzalatıldı
Körfezim Eğitim Kurumları'nda gençlerin coşkusu görülmeye değerdi
Ormanya’da uçamayan leylekler aşka geldi!
İzmit’te şok ölüm! 5. kattan yere çakıldı
