Her üç kişiden biri işsiz
Ekonomi, 27 Şubat 2026 14:56TÜİK, Ocak ayı işsizlik verilerini açıkladı. Resmî işsizlik oranı yüzde 8,1 olarak görünse de, geniş tanımlı işgücü oranı yüzde 29,9’a çıkarak dikkat çekti. Bu da her üç kişiden birinin ya işsiz ya da istihdam açısından yetersiz durumda olduğunu gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre 73 bin kişi artarak 2 milyon 819 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan artarak yüzde 8,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,6 iken kadınlarda yüzde 11,0 olarak tahmin edildi.
İstihdam edilenlerin sayısı ocak ayında bir önceki aya göre 516 bin kişi azalarak 31 milyon 953 bin kişi, istihdam oranı ise 0,8 puan azalarak yüzde 47,9 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,3 iken kadınlarda yüzde 30,9 olarak gerçekleşti.
MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ORANI %8,1 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2026 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 73 bin kişi artarak 2 milyon 819 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan artarak %8,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %6,6 iken kadınlarda %11,0 olarak tahmin edildi.
MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İSTİHDAM ORANI %47,9 OLDU
İstihdam edilenlerin sayısı 2026 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 516 bin kişi azalarak 31 milyon 953 bin kişi, istihdam oranı ise 0,8 puan azalarak %47,9 oldu. Bu oran erkeklerde %65,3 iken kadınlarda %30,9 olarak gerçekleşti.
İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 52,1
İşgücü, ocak ayında bir önceki aya göre 443 bin kişi azalarak 34 milyon 772 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,8 puan azalarak yüzde 52,1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,0 iken kadınlarda yüzde 34,7 oldu.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 14,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 11,9, kadınlarda ise yüzde 19,0 olarak tahmin edildi.
GENÇ NÜFUSTA MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ORANI %14,3 OLDU
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %14,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %11,9, kadınlarda ise %19,0 olarak tahmin edildi.
HAFTALIK ORTALAMA ÇALIŞMA SÜRESİ 42,4 SAAT OLDU
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2026 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 0,7 saat azalarak 42,4 saat olarak gerçekleşti.
MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ ATIL İŞGÜCÜ ORANI %29,9 OLDU
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2026 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 0,9 puan artarak %29,9 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %19,2 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %20,2 olarak tahmin edildi.
Resmî işsizlik Ocak 2026’da yüzde 8,1 olarak açıklansa da, işgücü piyasasındaki gerçek durum çok daha ciddi. Çalışmak isteyen ama iş bulamayanlar, eksik çalışıp tam zamanlı iş arayanlar ve iş aramayan ama çalışmaya hazır olanlar dahil edildiğinde, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,9’a ulaşıyor. Yani her üç kişiden biri işsiz ya da istihdam açısından yetersiz durumda.
HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ
H-ÜFE 2026 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %7,74 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,74 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %34,07 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %36,27 artış gösterdi.
ULAŞTIRMA VE DEPOLAMA HİZMETLERİ YILLIK
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %32,73 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %33,85 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %35,06 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %41,94 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %37,06 artış, idari ve destek hizmetlerde %32,07 artış gerçekleşti.
ULAŞTIRMA VE DEPOLAMA HİZMETLERİ
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %6,08 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %6,62 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %7,68 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %7,81 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %12,99 artış, idari ve destek hizmetlerde %9,29 artış gerçekleşti.
YAPI İZİN İSTATİSTİKLERİ, IV. ÇEYREK: EKİM-ARALIK 2025 YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ ARTTI
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı %5,5, daire sayısı %13,8 ve yüzölçüm %2,6 arttı.
TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜN %81,7'Sİ BELEDİYELER TARAFINDAN VERİLDİ
2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen toplam yüzölçümün, %81,7'si belediyeler, %18,3'ü ise diğer yetkili idareler tarafından verildi.
EN YÜKSEK YÜZÖLÇÜM PAYI %72,0 İLE İKİ VE DAHA FAZLA DAİRELİ BİNALARIN OLDU
2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 46,8 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 5,7 milyon m² ile sanayi binaları ve depolar izledi.
YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ VERİLEN BİNALAR
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı %0,1 ve yüzölçüm %1,5 azalırken daire sayısı %3,1 arttı.
TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜN %84,7'Sİ BELEDİYELER TARAFINDAN VERİLDİ
2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen toplam yüzölçümün, %84,7'si belediyeler, %15,3'ü ise diğer yetkili idareler tarafından verildi.
EN YÜKSEK YÜZÖLÇÜM PAYI %69,0 İLE İKİ VE DAHA FAZLA DAİRELİ BİNALARIN OLDU
2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 32,6 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 5,4 milyon m² ile sanayi binaları ve depolar izledi.
TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ YAPI RUHSATI TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ
Takvim etkilerinden arındırılmış serilerde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı %4,7, daire sayısı %12,8 ve yüzölçüm %1,9 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerde ise, bir önceki çeyreğe göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı %3,1, daire sayısı %8,3 ve yüzölçüm %12,2 azaldı.
TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ
Takvim etkilerinden arındırılmış serilerde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı %1,5 ve yüzölçüm %2,8 azalırken daire sayısı %1,3 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerde ise, bir önceki çeyreğe göre, 2025 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen yüzölçüm %2,1 azalırken bina sayısı %5,6 ve daire sayısı %2,1 arttı.
Ekonomi, 27 Şubat 2026 14:56
Yorumlar (0)
Kocaeli'de iflas eden firma adına alacaklılara uyarı!
PKK canisi anayasadan Türk kavramının çıkarılmasını istedi
Zeytinoğlu işgücü verilerini değerlendirdi: Çalışan sayısı artmalı
Kocaeli’de iki mahalle daha kentsel dönüşüme hazırlanıyor
İzmit’te gıda kolileri ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor
Gölcük Belediyesi’nin araç filosuna 4 yeni araç ve iş makinesi
Derince’de ibadethanelere sundurma
Ulaşlı sahiline dalga kırıcı set inşa ediliyor
KOTO üyelerine AB fonlarına yönelik proje yazma eğitimi
Brisa İzmit Fabrikası’na işçi alınacak
Dilovası’nda Ramazan ayında da denetimlere devam ediliyor
Her şeye zam gelecek, hayat felç olacak!
MHP Karamürsel ilçe başkanı istifa etti
AKP'ye 147, CHP'ye 1592 denetim!
Ramazan’daki duyguları suistimal etmeye çalışan birileri var
Makedonya’dan Başkan Büyükakın ile selam gönderdiler
Kocaelispor sevdalısı Ahmet Varol kansere yenildi
Madem İmamoğlu suçlu o zaman bu korku, engelleme telaşı niye!
İzmit’te Plajyolu Kapalı Pazar alanına da iftar sofrası kuruldu
Körfez’in küçük kızları lige hazırlanıyor
Derince’nin yeni hizmet binasında son rötuşlar
Her saniye 20 emeklinin ikramiyesi eriyor
Saadet Partisi Gebze ilçe yöneticileri Esnaf Odası’nın kapısını çaldı
Kocaeli’nin yüksek kesimlerde kar alarmı verildi!
Başkan Ömeroğlu’ndan MHP’ye kutlama ziyareti
Gebze Ticaret Odası Meclisi toplandı
Gölcük’te arıcılık kursiyerlerine kovan desteği
AKP'li eski vekil Tayyar: Sandıkta hesabı sorulur
Kocaeli’nin deniz turizmine dönük hamlelerinden mutluluk duyuyoruz
Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz
KOTO’nun geleneksel iftarı iş dünyasını bir araya getirdi
Sınır hattında terör örgütü PKK-YPG'liler olacak
Vatandaş bankaya değil yastık altına güveniyor
Büyükakın, Bulgaristan’da da iftar yaptı
Kocaeli için karla karışık yağmur uyarısı
Kocaeli vekili sağlıkta gelinen son nokta başlığı ile paylaştı
İYİ Parti İl Başkanı Şirin, Büyükşehir’e o ihaleyi sordu
Başkan Sezer her akşam Gölcük’ün ayrı bir köşesinde!
Halk din sömürüsünü affetmiyor
