İftar yemeği ile dolandırıcılık
Gündem, 21 Şubat 2026 12:47Dolandırıcıların vatandaşları kandırmak için kullandıkları yöntemlere yenisi eklendi. Uzmanlar İftar rezervasyonunuz aktif edilmiştir' şeklinde gönderilen mesajlara karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Dolandırıcılar, vatandaşları ağlarına düşürmek için zaman dilimlerine göre farklı yöntemler deniyor. Ramazan ayında ise özellikle öğrencilere ‘İftar rezervasyonunuz aktif edilmiştir' şeklinde mesaj gönderen dolandırıcılar, mesaj içerisindeki linklerle kişinin telefonuna sızarak banka hesaplarından özel bilgilere kadar ulaşım sağlamaya çalışıyor. Uzmanlar, bu yöntemlere karşı uyarıda bulunuyor.
Dolandırıcılar, zaman dilimlerine göre yöntemler bularak vatandaşları ağlarına düşürmeye çalışıyor. Ramazan ayında ise ‘İftar rezervasyonunuz aktif edilmiştir' şeklinde gönderdikleri mesajlar içerisindeki linklere tıklayan vatandaşları kandırmak isteyen dolandırıcılar, kişilere ulaşıyor. Dolandırıcılar, linke tıklayan vatandaşlara ise özellikle iftar saatine yakın zamanlarda ulaşarak ağlarına düşürüyor.
“İFTAR MENÜSÜ”YÖNTEMİYLE DOLANDIRICILIKTA ARTIŞ
Dolandırıcıların da Ramazan ayındaki yöntemlerine değinen avukat Esra Betül Türkalp, "Ramazan ayı paylaşmanın ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı dönemlerden biridir. Ancak ne yazık ki bu manevi atmosfer, bazı kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilebilmektedir. Özellikle öğrencileri ve ekonomik olarak daha hassas durumda olan vatandaşlarımıza hedef alan indirimli ‘iftar menüsü' adı altında gerçekleştirilen dolandırıcılık girişimlerinde artış gözlemlenmektedir. Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanunu kapsamında bir kimsenin hileli davranışlarla aldatılarak zarara uğratılmasıdır. Bu suretle failin kendisine veya bir başkasına menfaat sağlaması şeklinde tanımlanmaktadır. Burada en önemli unsur mağdurun güven duygusunu veya içinde bulunduğu ekonomik, manevi hassasiyetin istismar edilmesidir" dedi.
"HER KAMPANYAYA İTİBAR EDİLMEMELİDİR"
Dolandırıcıların kampanya adı altında dikkat çektiğini anlatan Türkalp, "Ramazan ayında artan fiyatlar ve öğrencilerin uygun fiyatlı iftar arayışı maalesef bazı kişiler tarafından fırsat gibi gösterilen sahte kampanyalarla suistimal edilebiliyor. Sosyal medya üzerinden açılan sahte hesaplar veya gerçekte var olan mevcut işletmeler taklit edilerek sayfalar aracılığıyla ödeme alınmakta. Ancak ortada herhangi bir rezervasyon ya da herhangi bir hizmet bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın bu tür mağduriyetleri yaşamamaları adına dikkat etmeleri gereken bazı hususlar, sosyal medyada karşılaşılan her kampanyaya itibar edilmemelidir. İşletmenin fiziki varlığı araştırılmalıdır. Ödeme yapılmadan önce menü ve hizmet içeriği net şekilde görülebilmelidir. IBAN'a, kişisel hesaplara gönderim yerine bilinen ödeme yöntemleriyle ve kurumsal hesaplara gönderim tercih edilmelidir. Şüpheli durumlarda ödeme yapılmamalı ve ilgili mercilere ihbarda bulunulmalıdır. Vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaları halinde yazışmaları ve dekontları saklayarak savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Gündem, 21 Şubat 2026 12:47
Yorumlar (0)
Gölcük’te intihar şoku! 19 yaşındaki genç canına kıydı
Başiskele Kavşağı Projesi’nde sona gelindi
Başkan Hürriyet’e iftira mı atıldı?
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Pehlevan şimşekleri üzerine çekiyor!
TBMM’nin artık hiçbir kıymeti harbiyesi kalmadı
Körfez’de doğalgazlı mangal ünitelerinin sayısı artacak
Seçim barajı yüzde 5'e mi inecek?
Akaryakıtta 4 liralık indirim
OYAK Çimento’da kadın çalışanlara yönelik o programın ilk dönemi tamamlandı
Büyükakın’a dengeli yatırım çağrısı
Türkiye’nin serveti yüzde 1’in elinde
Elden ödeme yapanlara ceza
Gürcistan heyeti Gölcük’te ağırlandı
Büyükakın’dan Kocaelispor’a tam destek
Sahillerde 3 haftada 201 hayat kurtardılar
Şikayetler bir ayda yüzde 168 arttı
Kadın Elim İzmit Kooperatifi anlamlı bir iş birliği protokolüne daha imza attı
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Pehlevan yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi
Darıcalı aileye Muğla’da ölüm şoku
İzmit’te dolu mağduru çiftçilere destek
Dilovası’nda iş insanı Enver Yıldırım’dan iki ayrı spor kulübüne moral ziyareti
AİHM'den Kavala derhal serbest bırakılsın kararı
Kandıra sahillerinde bugünde yasak var
Başiskele’de ulaşım güvenliği artırıldı
O sektörlerde güven azaldı
Kandıra sahillerde izinsiz su sporları faaliyetlerine sıkı denetim
Tarım arazilerinden Aşevi’ne un desteği
İktidara yakın yazar erken seçim için tarih verdi
O belediye kendi betonunu da üretecek
Gölcük’teki Mavi Vatan’a 245 bin kişi böyle ulaştırıldı
Gölette nefes kesen gösteri!
Meydanlarda bölücü tahrik
Hayali rüşvet üzerinden mahkûmiyet kararı çıkarıldı!
Emekli ve memurun maaş zammı hesaplandı
Günlerdir kayıp olan genç ölü bulundu
AKP’ye geçmek yargıdan kaçış kapısı, siyasi dokunulmazlık ve suçtan arınma merkezi olamaz
İzmit’te 800 kilo nohut sıcak yemek olarak vatandaşın sofrasına ulaştırılacak
Başkan Sezer’e TEKNOFEST Mavi Vatan anı plaketi
SEDAŞ’ın çalışmasında bozulan yollar yenilendi
