Terör suçundan hapse atılan binlerce mahkum tahliye edilecek
Gündem, 13 Şubat 2026 12:16Terörsüz Türkiye sürecinde Meclis'teki komisyon tarafından hazırlanacak olan taslak raporda ‘PKK ve bağlantılı’ suçlamalarla cezaevinde kalan 4 bin 200 dolayındaki mahkumun tahliyesi gündemde.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin vatana ihanetten hükümlü Abdullah Öcalan’a ‘ ‘örgütü lağvettiğini açıklasın’ çıkışıyla 2’nci açılım süreci tam anlamıyla başlamıştı.
Süreç boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli’nin önderliğinde ilerleyen süreç son olarak Meclis’te kurulan TBMM Milli Dayanışma, Demokrasi ve Kardeşlik Komisyonu ile devam ediyor.
MHP’li Feti Yıldız, AKP’li Hüseyin Yayman ve DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşmüştü. Görüşmenin ardından partililer komisyondaki ortak raporlarını tek tek sunmuştu.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE'DE SONA DOĞRU
Terörsüz Türkiye sürecinde son olarak komisyon, raporunu gelecek günlerde oylayarak çalışmasını bitirecek. İktidara yakın Hürriyet gazetesi ise örgüt üyelerinin topluma kazandırılması amacıyla öncelikle bir geçiş yasası çıkarılması önerildiğini aktardı.
40 sayfa dolayında olması beklenen rapor taslağına göre; toplumsal bütünleşme’ kavramı ile partilerin tekliflerinin de eklenmesiyle 500 sayfayı geçiyor.
Son değerlendirme için üyelerin bilgisine sunulan taslak raporda silah bırakan örgüt üyelerinin topluma kazandırılması amacıyla öncelikle bir geçiş yasası çıkarılması önerildi. Öcalan’ın tahliye olasılığı açısından önem taşıyan ‘umut hakkı’ konusu, taslak ana metininde yer almadı.
4 BİN 200 PKK'LI TAHLİYE OLACAK
Meclis komisyonu, sürece özgü ve sadece feshedilen örgüt üyelerini kapsayacak geçici bir ‘geçiş yasasıyla’ yol alınmasını öngörüyor.
Komisyon raporu oylandıktan sonra geçiş yasasının gelecek ay Meclis Genel Kurulu’ndan çıkarılması hedefleniyor.
Çıkarılacak yasayla dağlarda bekleyen PKK’lılardan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların ülkeye dönüşlerinin sağlanması ve örgütün varlığı sona erdiğinden ‘PKK terör örgütü üyeliği, örgüt propagandası ve örgüt üyesi olmamakla birlikte örgütün amacı doğrultusunda çalışmak’ suçlamasıyla cezaevinde bulunanların tahliye olacak.
Halen cezaevlerinde 4 bin 200 dolayındaki mahkum ‘PKK ve bağlantılı’ suçlamalarla cezaevinde yatıyor.
Gündem, 13 Şubat 2026 12:16
Yorumlar (0)
Kurban uyarısı: Artan et tüketimi kalbi zorlayabilir
Kurban Bayramı öncesi fahiş fiyat denetimi
Her 10 kişiden 3'ü işsiz
Başkan Gökçe’den 19 Mayıs mesajı
Kocaeli’de seracılık yaygınlaşıyor
Kocaeli vekili Yargıtay önünde fenerle adalet aradı!
Başkan Sezer: Kutlu bir gündür 19 Mayıs
Emekli ve memur maaşında yeni rakamlar
İzmit Milli İrade Meydanı’nda konser coşkusu
Darıca’daki o sokakta kapsamlı yenileme
Kuruyemiş almak bile artık lüks
Silahlı kavga ihbarında olay yerine giden 2 polis şehit edildi
İzmit Belediyesi’nden sinek mesaisi
Sanat tarihçisi Şerif Yaşar İzmit’teki o merkeze hayran kaldı!
İzmit İlçe Sağlık Müdürü Arslan öğretmen gibi davranıyor!
İzmit Çınar Akademisi pilav gününde buluşturdu
O parkta yeterli ağaç yok!
Ben sadece tatsız değil ürkütücü buldum videoyu
Körfez’de aşıklar gecesi böyle geçti!
Erdoğan’dan Kocaeli’ye övgü
Bayram tatili öncesi turizm sektöründe hareketlilik
Başkan Büyükakın’dan 19 Mayıs mesajı
Bu politikaların bedeli ağır olacak
19 Mayıs’ta ulaşım ücretsiz
Çocuk yaşta evliliği meşrulaştırdılar
Erdoğan CHP'den yeni transfer mesajı verdi
Erdoğan İzmit'te gençlere seslendi
Bu anketten iktidarı üzecek sonuçlar çıktı!
Başkan Turhan’a 41 numaralı forma hediye edildi
Yön tabelası sürücüleri yanlış yönlendiriyor
Başkan Can’ın yıllardır söylemekten dilinde tüy bitti! Konu sokak köpekleri
Miniklere uygulamalı trafik güvenliği eğitimi
Gebze’ye yakışmayan manzara!
Fatma Başkan Çin’den döner dönmez yeniden sahaya indi
Kocaeli’deki müzenin bahçesinde sanatseverleri bir araya getiren organizasyon
Otobüs firmaları artık yolcuya böyle davranamayacak!
SEDAŞ’ın Mutlu Yarınlar etkinliği konsept değiştirdi!
Kocaeli Büyükşehir’in o projesi İstanbul’a taşındı
Kızılay saraya bağlanıyor tepkisi
