Siyasal İslam, Kemalizm'e kaybetti
Siyaset, 10 Şubat 2026 12:06Geçmişte Kemalizm'i, demokrasiyle bağdaşmadığını iddia ederek otoriter-totoliter rejimlerin ideolojisi olarak adlandıran AKP'li Mehmet Metiner'den itiraf gibi "U" dönüşü geldi. Metiner "Siyasal İslam"ın Kemalizm'e kaybettiğini söyledi.
AKP'li Mehmet Metiner, Kemalizm'in, kendi karşıtlarını bile dönüştürmeyi başaran bir ideoloji olduğunu söyledi. "İslamcılık bile Kemalizm'e yenik düşmüştür" diyen Metiner, İslamcıların bile Kemalizmi kendilerine esas aldığını söyledi.
AKP eski milletvekili Mehmet Metiner, sosyal medya hesabından dikkat çekici bir paylaşımda bulundu. Metiner'in paylaşımı, bir itiraf olarak görülürken, Kemalizmin İslamcılık karşısında kazanması söylemi iktidar kanadına yapılan bir eleştiri mi yoksa Metiner'in özeleştirisi mi sorusunu akıllara getirdi.
Metiner'in paylaşımı şöyle:
KEMALİZM'İN ZAFERİ
Kim ne derse desin gerçek şu: Kemalizm kendi karşıtlarını bile kendine dönüştürmeyi başarmış bir ideolojidir. İttihatçılık, Kemalizmin içinde mündemiçtir. Kemalizmin zaferi, devletin resmi ideolojisi olmasından kaynaklanmıyor. Her kesimi kapsayan yaygın bir toplumsal ideolojiye dönüşmüş olmasıdır. Kemalizmin en sert ve en ödünsüz hasmı olan İslamcılık bile Kemalizme yenik düşmüştür. İslamcılık artık Kemalizmin ve Kemalizmin bünyesinde içkin olan İttihatçılığın yeni bir formuna dönüşmüştür. Öyle ki saf İslamcılık öğretisine sahip çıkan az sayıda İslamcı artık bu merkezinde Kemalist-İttihatçı zihin olan İslamcılar tarafından mahkûm edilebilmektedir. Bence bu dönüşüm süreci sosyologlar tarafından analiz edilmelidir. Özellikle geçmişlerinde İslamcılık olan ve halihazırda da İslamcı olarak bilinen sosyologlar tarafından. İşin paradoksal yanı şu: Kemalizme karşı olduğunu söyleyen İslamcıların bile esas aldığı paradigmanın Kemalizm olması. Çözüm olarak önerdikleri kavram setinin Batılı olması. Kur’an’ın ve Peygamberin diliyle konuşmayan zamane İslamcılığına dönüşmesi. İtiraz karşısında da hemen “İslamcı değiliz, Müslümanız!” demeleri.
Siyaset, 10 Şubat 2026 12:06
Yorumlar (0)
İzmit’te pazarcıları üzen haber!
Hayat Holding açıkladı: O destek programı 1 yılda 7 bin aileye ulaştı
Kartepe’de araç şarj istasyonunda bariyer engeli
Kocaeli vekilinden Erdoğan’a salvolar!
Büyükşehir’den bir proje daha: Gönül Bahçem
Kayıp çocuklar bulundu
Tanıklara İmamoğlu'na iftira at baskısı mı yapıldı?
Tanju Özcan neden hala cezaevinde?
Ümit Özdağ'dan diğer partilere işbirliği çağrısı!
Derince’de Başkan Gökçe sürekli halkın içinde
İşte Çayırova’da Nisan ayı tiyatro takvimi
Kocaeli Bölge Tiyatrosu’ndan yine bir prömiyer!
Vali Aktaş, İYİ Partilileri ağırladı
Burada ne zaman gerekli çalışma yapılacak?
Kartepe Kent Konut Evleri’nde kaba inşaat tamamlandı
Manavların kültür hafızası bu kitapta toplandı
Eski bakan Günay'dan ucube sisteme sert sözler!
Körfezli 3 küçük karateci milli takıma davet edildi
LPG'ye dev zam yolda!
Yüzde 3.600’lük artışlar trafik güvenliğini sağlamadı, vatandaşın belini büktü
Erdoğan yine kendisini savunmadı, saldırdı!
İstanbul'da deprem oldu, Kocaeli'de hissedilmedi!
PKK canisine İmralı'da konut yapılacak mı?
Karamürsel Saadet Partisi’nden Esnaf Odası’na tebrik ziyareti
Metroda sorun yok diyenler suçu örttü!
Dilovası’ndaki faciada suçu ölen babalarına atıp kurtulmaya çalışıyorlar
İflasların ardı arkası kesilmiyor
AKP'li Külünk bunları çocukluk arkadaşı Erdoğan'a bizzat söyleyemiyor mu?
İzmit’e yeni hizmet araçları
Bir dolandırıcının lafına bakılarak başkan mı gözaltına alındı? Doğruysa yuh olsun!
Hiç utanmıyor musunuz!
Milli takımın zaferi Kocaelileri sokaklara döktü!
Gebze Ticaret Odası, dijital çağı yakaladı!
Araç sahipleri dikkat!
Yolsuzluk iddiaları millete soruldu!
Kocaeli’de Halk Ekmek bu fiyattan satılacak
Kağıtspor, uluslararası arenada tarih yazdı
Başkan Gökçe bu kez iki okula konuk oldu
İzmitliler bu konsere davetli!
