Erdoğan'a hakaret davalarında rekor artış!
Gündem, 06 Şubat 2026 18:28Adalet istatistikleri, Cumhurbaşkanına hakaret davalarında asıl artışın 2014 sonrası yaşandığını ortaya koydu. 2009 ila 2012 yılları arasında TCK 300 ve 301 kararları TCK 299’dan fazlayken, Erdoğan döneminde mahkumiyet oranları ise oranları yüzde 33’ün altına hiç düşmedi.
Cumhurbaşkanına hakaret davaları, son yıllarda Türkiye’de yargı gündeminin kalıcı başlıklarından biri haline geldi. Adalet Bakanlığı’nın 2009–2021 adalet istatistikleri, asıl kırılmanın 2014’te Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle yaşandığını gösteriyor.
2009–2012 arasında TCK 300 ve 301 kapsamında verilen kararlar, TCK 299 (Cumhurbaşkanına hakaret) kararlarından fazlaydı. Ancak 2013’te tablo değişti, 2014’te ise TCK 299 kararları bir yılda yaklaşık beş kat arttı. Sonraki yıllarda bu suç, aynı başlık altındaki diğer suçları açık ara geride bıraktı.
2021 verilerine göre:
TCK 299: 12.443 karar
TCK 300: 365 karar
TCK 301: 1.126 karar
Karar türlerine bakıldığında HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) en yaygın uygulama olarak görülmekte. 2014 sonrası yıllarda HAGB ve “diğer” kararların toplamı ise mahkûmiyet ve beraat oranlarının üzerinde seyrediyor.
Cumhurbaşkanlığı dönemleri karşılaştırıldığında, Abdullah Gül döneminde mahkûmiyet oranı yalnızca 2009’da %30’u aşarken, Erdoğan döneminde bu oran %33’ün altına hiç düşmedi.
TCK 299, 300 VE 301 NE ANLAMA GELİYOR?
Cumhurbaşkanına hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu’nda “devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar” başlığı altında düzenleniyor. Bu kapsamda üç temel madde bulunuyor:
TCK 299: Cumhurbaşkanına hakaret
TCK 300: Devletin egemenlik alametlerini aşağılama
TCK 301: Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama
Adalet Bakanlığı, 2009–2021 döneminde bu suçlara ilişkin verileri ayrı ayrı ve tutarlı bir biçimde yayımladı. Ancak 2022’den itibaren, TCK 299, 300 ve 301 tek bir başlık altında raporlanmaya başlandı ve tablo isimleri değiştirildi. Bu metodolojik değişiklik, yıllar arası sağlıklı karşılaştırmayı zorlaştırdığı için analiz 2021 yılıyla sınırlandırıldı.
DAVALARDA BEŞ KAT ARTIŞ
2009–2015 döneminde, “devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar” kapsamında verilen karar sayıları görece düşük seyrediyor. Dikkat çekici bir diğer nokta ise 2009–2012 yılları arasında, TCK 300 ve 301 kapsamındaki kararların, Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299) kararlarından fazla olması.
Bu tablo 2013’te değişiyor. İlk kez bu yıl, TCK 299 kapsamında verilen karar sayısı, TCK 301’i aşıyor.
Asıl kırılma ise 2014’te Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle yaşanıyor. 2014’ten 2015’e, TCK 299 kapsamında sonuçlanan dava kararlarında yaklaşık beş katlık bir artış görülüyor. Sonraki yıllarda ise ilgili suç grubundaki kararların ezici çoğunluğunu TCK 299 oluşturuyor.
TCK 299 KALICI BİR GÜNDEM HALİNE GELDİ
2009–2021 verileri, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, hem dava sayıları hem de karar türleri açısından Türkiye yargı pratiğinde merkezi ve kalıcı bir alan haline geldiğini gösteriyor. Özellikle 2014 sonrası artış, bu suçun siyasal ve toplumsal tartışmalardaki yerini daha da görünür kılıyor.
Gündem, 06 Şubat 2026 18:28
Yorumlar (0)
Tehdit ve taciz iddiaları gündeme gelen MHP İl Başkanı Batı istifa etti
Başkan Söğüt, 6 Şubat deprem şehitlerini unutmadı
Kocaelispor maçında tribünden düşerek hayatını kaybetmişti, toprağa verildi
Kızılay'da sapık şoku! Telefonundan görüntüler çıktı
KOTO’dan deprem ve hazırlık gerçeğini hatırlatan sergisi
İzmit’te muhtarların talep ve önerileri dinleniyor
Gram altına yoğun talep
Memurlar bu pazar seçim olsa bakın kime oy veriyor
İzmit Belediyesi, MHP’li Kazan’ın iddialarını yalanladı
Büyükakın: Asıl sıkıntı, afetlere hazırlık süreci
Türkkan, İSU ihalelerini TBMM gündemine taşıdı
Deprem şehitleri Derince’de anıldı
Kocaeli’nin tüm ilçelerinde entegre gece hatları oluşturulacak
İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şirin: Depremin yıkıma dönüşmesi kader değil
Emekli maaşları 15 bin TL artacak mı?
Beşiktaş maçında tribünden düşen o taraftar hayatını kaybetti
Fatih Erbakan o parti ile ittifaka yeşil ışık yaktı!
Gebze Ticaret Odası, Gazze’ye insani yardım tırları gönderdi
Kocaeli’de 6 noktaya çarpışma yastıkları monte edildi
Bu ihlali yapan sürücülere 140 bin lira ceza
Kartepe’de asırlık ağaçlar kaderine mi terk edildi?
Asgari ücretli cebine girmeden 1359 TL kaybetti
Elinizi soframızdan, cebimizden çekin
Vali Aktaş, Gebze’deki Sosyal Market’e gitti
Çayırova Kent Meydanı’nda otopark ve kuru havuz tamam
Depremden sonra Kocaeli’den Hatay’a uzanan dayanışma hikâyesi
Milli sporcu Kahveci, Ahmet Önal'a boks eldiveni hediye etti
İşe giden emekçilere ikram
Sokakta kalan vatandaşlara sıcak yemek
2026 işsizlik maaşı belli oldu
Başkanı Ölmez, şampiyon kulübün yöneticilerini ağırladı
İmamoğlu'nu değil Binali Yıldırım'ı yargılayın!
6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler İzmit’te anılacak
Kocaeli’de o işletmeler sahura kadar açık olacak
İzmitli tanınmış esnaf vefat etti
İki bakandan fahiş fiyat denetimi talimatı
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
