Hem ülkeyi batırdılar hem de vatandaşı!
Siyaset, 20 Ocak 2026 20:02CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko, AKP iktidarının ekonomi politikalarının Türkiye’yi nasıl bir faiz, vergi ve kredi bataklığına sürüklediğini çarpıcı rakamlarla ortaya koydu.
Kanko, yaptığı açıklamada vatandaşın borç altında ezildiğini, icra dosyalarının, batık kredilerin ve faiz ödemelerinin alarm verdiğini vurguladı.
16 GÜNDE 4 İL NÜFUSUNDAN FAZLA VATANDAŞIMIZ İCRALIK OLDU! TÜRKİYE’DE HER 3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK!
Kanko; “16 günde 424 bin yeni icra dosyası açıldı. Bu bir istatistik değil, ekonomik yıkım belgesidir. 1–16 Ocak 2026 tarihleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen 424 bin yeni dosya, iktidarın ekonomi politikalarının toplumu hangi noktaya sürüklediğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu sayı; Gümüşhane, Ardahan, Tunceli ve Bayburt illerinin toplam nüfusundan yaklaşık 20 bin fazladır.
Yani sadece 16 gün içinde 4 ilin nüfusu kadar yurttaş icralık hâle getirilmiştir. Bu tablo, artık yönetememe hâlinin değil, bilinçli bir yoksullaştırma düzeninin sonucudur. Bugün icra dairelerinde bekleyen toplam dosya sayısı 24 milyon 38 bindir. Bu da demektir ki Türkiye’de her üç kişiden biri borç kıskacında, icra tehdidi altındadır. Bu, sosyal devletin çöküşü; iktidarın vatandaşa karşı açtığı sessiz bir ekonomik savaştır.
Çalışan borçla ayakta durmaya çalışmakta, esnaf krediyle nefes almaya mahkûm edilmekte, emekli ise icra tebligatıyla yaşamaktadır. Saray ve yandaşlar refah içinde yaşarken, halk faiz, vergi ve icra üçgeninde ezilmektedir. Ortada bir gerçek vardır: Bu iktidar, borcu istisna olmaktan çıkarmış, icrayı milyonların ortak kaderi hâline getirmiştir. Bu bir kriz değil; bilinçli, tercihli ve sorumlusu belli bir çöküştür.”
BATIK KREDİLER PATLADI
“603 milyar TL geri ödenemiyor! Bankaların tahsil edemediği ve icra takibine aldığı batık krediler, yalnızca bir haftada 7,7 milyar TL artarak 603 milyar TL’ye çıktı. Batık krediler 2025 yılında yüzde 101 oranında artarken, 2026’nın daha ilk günlerinde de bu batık kredilerdeki büyüme yüzde 4 seviyesine ulaştı.”
VERGİYLE BOĞULAN HALK
Kanko; “11 trilyon TL vergi, yük yine vatandaşa yüklendi. 2025 yılında vergi gelirleri yüzde 51,3 artarak 11 trilyon 50 milyar TL’ye çıktı.
Bu gelirin:
• 5 trilyon 280 milyar TL’si dolaysız,
• 8 trilyon 553 milyar TL’si dolaylı vergilerden oluştu.
Yani en ağır yük yine dar gelirlinin, emeklinin ve çalışanın sırtına bindirildi” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulunan Kanko; “Faiz ödemeleri 2 trilyon TL’yi geçti. Bütçede en hızlı artan kalem faiz ödemeleri oldu.
Faiz giderleri yüzde 61,7 artarak ilk kez 2 trilyon 54 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamlar, AKP’nin ekonomi anlayışının iflas ettiğinin açık göstergesidir. Vatandaş borçla ayakta kalmaya çalışırken, bütçe faize, banka kârlarına ve dolaylı vergilere teslim edilmiştir. Bu düzen sürdürülemez” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 20 Ocak 2026 20:02
Yorumlar (0)
Kocaeli ile Sivas kardeş oldu
Vali Aktaş, o okuldaki resim sergisini gezdi
Dilovası’nda MHP’liler sıra bekleyen vatandaşlara su ve çay ikram etti
KOSGEB kredisinde son başvuru 30 Haziran
İzmit’in asırlık çınarları bu gösteride göz doldurdu
Vinsan Tesisleri’ndeki Lokomotif Çocuk Köyü’nde ilk ders
Konut ve düğün teşvikleri artırılsın
Kartepe’den bu parkı temizleyin çağrısı!
Temiz paradan umudu kestiler, kaynağı belirsiz paraya kapı açtılar
Kocaeli’de tiyatro festivali böyle başladı!
Sigarada zam dalgası sürüyor!
Kandıra’da 80 kilometrelik yola el atılacak
Su yerine çay ve kahve tüketmek sıvı ihtiyacını artırıyor
Sandıktan çıkmanın yolu CHP’den değil ekonomiden geçiyor
Derince’de iş ve siyaset dünyası bu sünnet töreninde buluştu!
Alo adalet nerdesin?
Emekli ve memurun alım gücü tepetaklak
Çınarlı İçmesuyu Arıtma Tesisi Büyükakın tarafından tanıtıldı
Muhtar Habibe Demiroğlu Aksoy'a önemli görev
Başkan Hürriyet, Halk Günü’nde talep ve önerileri dinledi
Faizin olduğu yerde bereket olmaz!
Körfezli yüzücüler hem madalya aldılar hem de milli takıma seçildiler
Gölcük'teki sempozyumda Osmanlı denizcilik tarihi her yönüyle ele alındı
O belediye başkanı da AKP'ye geçecek!
Zeytinoğlu: Hedeflere göre enflasyon verileri yüksek seyrediyor
Akaryakıtta tabela yine değişiyor!
Başkan Bıyık o mahallede de soruları cevaplayacak
Kocaeli Şehir Tiyatroları, sezonu etkileyici rakamlarla tamamladı
Körfez’de şok! Ağaca asılı halde bulundu
Ömer Çeker: Maaş artışları üç ayda bir yapılmalı
Gebze’de Emek Partisi'nden imza kampanyası
Bu eziyeti herkese anlatacağım
Kurtlar Vadisi’nin Zülfikar ağası İzmitlileri coşturdu!
Kocaeli’de sağlık çalışanlarını kızdıran uygulamalar!
Belsa önündeki Çınar Çevre Festivali renkli görüntülere sahne oldu
Kocaeli’de CHP’lileri üzen ölüm
Gebze Ticaret Odası’nda yeşil dönüşüm masaya yatırıldı
Yol çizgileri silindi, aydınlatma yetersiz
Gerçek işsizlik rakamı gizleniyor!
