Hem ülkeyi batırdılar hem de vatandaşı!
Siyaset, 20 Ocak 2026 15:14CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko, AKP iktidarının ekonomi politikalarının Türkiye’yi nasıl bir faiz, vergi ve kredi bataklığına sürüklediğini çarpıcı rakamlarla ortaya koydu.
Kanko, yaptığı açıklamada vatandaşın borç altında ezildiğini, icra dosyalarının, batık kredilerin ve faiz ödemelerinin alarm verdiğini vurguladı.
16 GÜNDE 4 İL NÜFUSUNDAN FAZLA VATANDAŞIMIZ İCRALIK OLDU! TÜRKİYE’DE HER 3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK!
Kanko; “16 günde 424 bin yeni icra dosyası açıldı. Bu bir istatistik değil, ekonomik yıkım belgesidir. 1–16 Ocak 2026 tarihleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen 424 bin yeni dosya, iktidarın ekonomi politikalarının toplumu hangi noktaya sürüklediğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu sayı; Gümüşhane, Ardahan, Tunceli ve Bayburt illerinin toplam nüfusundan yaklaşık 20 bin fazladır.
Yani sadece 16 gün içinde 4 ilin nüfusu kadar yurttaş icralık hâle getirilmiştir. Bu tablo, artık yönetememe hâlinin değil, bilinçli bir yoksullaştırma düzeninin sonucudur. Bugün icra dairelerinde bekleyen toplam dosya sayısı 24 milyon 38 bindir. Bu da demektir ki Türkiye’de her üç kişiden biri borç kıskacında, icra tehdidi altındadır. Bu, sosyal devletin çöküşü; iktidarın vatandaşa karşı açtığı sessiz bir ekonomik savaştır.
Çalışan borçla ayakta durmaya çalışmakta, esnaf krediyle nefes almaya mahkûm edilmekte, emekli ise icra tebligatıyla yaşamaktadır. Saray ve yandaşlar refah içinde yaşarken, halk faiz, vergi ve icra üçgeninde ezilmektedir. Ortada bir gerçek vardır: Bu iktidar, borcu istisna olmaktan çıkarmış, icrayı milyonların ortak kaderi hâline getirmiştir. Bu bir kriz değil; bilinçli, tercihli ve sorumlusu belli bir çöküştür.”
BATIK KREDİLER PATLADI
“603 milyar TL geri ödenemiyor! Bankaların tahsil edemediği ve icra takibine aldığı batık krediler, yalnızca bir haftada 7,7 milyar TL artarak 603 milyar TL’ye çıktı. Batık krediler 2025 yılında yüzde 101 oranında artarken, 2026’nın daha ilk günlerinde de bu batık kredilerdeki büyüme yüzde 4 seviyesine ulaştı.”
VERGİYLE BOĞULAN HALK
Kanko; “11 trilyon TL vergi, yük yine vatandaşa yüklendi. 2025 yılında vergi gelirleri yüzde 51,3 artarak 11 trilyon 50 milyar TL’ye çıktı.
Bu gelirin:
• 5 trilyon 280 milyar TL’si dolaysız,
• 8 trilyon 553 milyar TL’si dolaylı vergilerden oluştu.
Yani en ağır yük yine dar gelirlinin, emeklinin ve çalışanın sırtına bindirildi” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulunan Kanko; “Faiz ödemeleri 2 trilyon TL’yi geçti. Bütçede en hızlı artan kalem faiz ödemeleri oldu.
Faiz giderleri yüzde 61,7 artarak ilk kez 2 trilyon 54 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamlar, AKP’nin ekonomi anlayışının iflas ettiğinin açık göstergesidir. Vatandaş borçla ayakta kalmaya çalışırken, bütçe faize, banka kârlarına ve dolaylı vergilere teslim edilmiştir. Bu düzen sürdürülemez” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 20 Ocak 2026 15:14
Yorumlar (0)
Özgür Özel emekliler için Bahçeli'ye seslendi
Kütüphanem Kocaeli’de yarıyıl tatiline özel etkinlikler
Sapanca Gölü’nde su samurları böyle görüntülendi
Kocaeli Alperen Ocakları’ndan Kızılay’a ziyaret
İzmit’te vatandaşının kalbine dokunan çalışmalar
Körfezli karateciler Sakarya’daki turnuvada madalyaları topladı!
Hayat Holding Genel Sekreteri Aksoy’a Afrika ticaretinde önemli görev
Körfez Muşlular Derneği'nde sazlı sözlü gece
Soğuk havada kimseyi yalnız bırakmadılar!
Derince’de futbol turnuvası heyecanı
Gölcük’te bu yol ne zaman açılacak?
Emeklilerle ilgili önergeye MHP'den destek yok!
Başiskele Koridor Projesi’nde köprüler birer birer yükseliyor
KOTO üyelerine bir ayrıcalık daha! İndirimli ağız ve diş sağlığı hizmeti
Altın yükselişe geçti
Emekli maaşına ara zam gelecek mi?
Kürşad Zorlu Alev Alatlı Kütüphanesi’ne gitti ve Büyükakın’ı tebrik etti
Artık kötülüğün bir hükmü kalmadı
Vali Aktaş, Lastik-İş Sendikası Kocaeli Şubesi yöneticilerini ağırladı
Tekstil sektöründe 400 bin kişi işini kaybetti
İzmit’te kar küreme, yol açma ve tuzlama çalışmaları
Çayırova’da kar mesaisi
Kızıl geyikler karla kaplı dağda bir kez daha görüntülendi
Özel Öğretim Kursları yöneticileri KOTO’da toplandı
İzmit Belediyesi servisleri kaldırmıştı, Büyükşehir devreye girdi
Kocaeli’de akran zorbalığı masaya yatırılacak
Kocaeli Bilnet Okulları bursluluk sınavlarına büyük ilgi
Emekli promosyonları 60 bin TL sınırına dayandı!
Gebze’deki Lokomotif Çocuk Köyü’nde sona yaklaşıldı
Tren istasyonları açılmadı, seferler yetersiz
Pazarcılardan İzmit Belediyesi’ne tepki
Cumhuriyet’in kuruluşundaki İzmit’in tarihsel rolü anlatıldı
Yaşlılık sigortasına isyan etti
Gölcük’te çocuklara iyi haber! Ara tatil etkinlikleri başlıyor
Sepaş Enerji’nden görüntülü iletişim
Kocaeli’de karla kaplı yolları açma mücadelesi
Hyundai Resim Yarışması’nda başvuru tarihi 31 Ocak’a uzatıldı
Kocaeli’de de motokuryelerin trafiğe çıkması yasak
Uyuşturucu pazarı artık çocukları da içine çekiyor
