Sofradaki deprem büyüyor
Gündem, 15 Ocak 2026 12:48Türkiye’nin önde gelen deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yıllardır süregelen “büyük deprem” söylemlerini sert bir dille eleştirdi. Ünlü jeofizik profesörü, asıl tehlikenin fay hatlarında değil, vatandaşların günlük yaşam mücadelesinde gizlendiğini vurguladı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yıllardır Türkiye'de deprem korkusu pompalanarak orman alanları, kırsal kesimler, dere yatakları, su toplama havzaları yapılarla doldurulduğuna dikkat çekerek maddi imkanı olanların deprem korkusuyla konutlar alabildiğini açıklarken, Türkiye'de yaşanan ekonomik depreme dikkat çekti.
Ercan’ın açıklamaları, deprem söyleminin yalnızca bilimsel bir uyarı olmaktan çıkıp, kentleşme, rant ve sosyal adaletsizlik ekseninde bir araca dönüştüğü tartışmasını çok sert bir şekilde yeniden gündeme getirdi. Ercan, yıllardır aynı nakaratın tekrarlanmasının halkı yorduğunu ve asıl çözümün depreme dayanıklı kentler yaratmak yerine, vatandaşın cebini güçlendirmekten geçtiğini ima etti.
26 YILLIK KORKU POMPALANMASI
Prof. Dr. Ercan, 1999 Marmara Depremi’nin ardından özellikle İstanbul için “her an büyük deprem olabilir” uyarısının aralıksız 26 yıldır topluma işlendiğini belirtti. Bu söylemin, bilimsel uyarıdan çok bir korku iklimine dönüştüğünü savunan Ercan, sürecin kentleşme politikalarını derinden etkilediğini ifade etti.
DOĞAL ALANLAR BETONA TESLİM OLDU
Uzman isme göre bu uzun soluklu korku dalgası, ormanlık alanların, kırsal yerleşimlerin, dere yataklarının ve su toplama havzalarının hızla yapılaşmasına zemin hazırladı. Birçok bölgede doğa koruma statüleri fiilen göz ardı edilirken, depreme dayanıklı olduğu iddia edilen yeni konut projeleri hızla yükseldi.
ZENGİNLER TAŞINDI, DAR GELİRLİ VATANDAŞ NEREYE GİDECEK?
Prof. Dr. Ercan’ın en dikkat çeken tespiti ise ekonomik uçurumun deprem algısıyla nasıl iç içe geçtiği oldu. Elinde 10 ila 25 milyon lira arası nakit bulunan kesimin, deprem korkusunu fırsata çevirerek yeni ve sağlam yapılara taşındığını belirten Ercan, “Peki ya geri kalanlar?” sorusunu gündeme getirdi. Aylık 20 bin lira emekli maaşı alan vatandaş ile 28 bin lira civarında geliri olan dar gelirli ailelerin bu yeni konutlara erişim imkanının neredeyse sıfır olduğunu vurgulayan bilim insanı, tabloyu “Dar gelirliler ne yapsın?” sözleriyle özetledi.
SOFRADAKİ DEPREM BÜYÜYOR
Ercan’a göre Türkiye’nin önündeki en acil mesele artık fay kırılması değil, geçim krizi haline geldi. Ünlü deprem uzmanı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Artık milletin sorunu deprem olmaktan çıktı, beslenme ve karnını doyurma sorununa evrildi. Bu da güncel Türkiye’nin gerçek durumudur.”
İşte Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın sosyal medyadan yaptığı o dikkat çeken paylaşım:
"İstanbul’da her an deprem olabilir sözü 26 yıl pompalandı.
Orman alanları, kırsal kesimler, dere yatakları, su toplama havzaları yapılarla doldu.
Elinde 10 ile 25 milyon TL parası olanlar yeni, sağlam yerde yapılmış sağlam konutlara taşındılar.
Aylığı 20 bin olan emekli ile 28 bin TL olan dar gelirler ne yapsın?
Artık milletin sorunu; deprem olmaktan çıktı , beslenme karnını doyurma sorununa evrildi.
Bu da güncel Türkiye’nin gerçek durumu."
Gündem, 15 Ocak 2026 12:48
Yorumlar (0)
Emekli maaşları ile ilgili teklif reddedildi
Vali Aktaş’tan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ziyaret
Vefat eden Kıbrıs gazisi Hamit Altıntaş toprağa verildi
KOTO Fırıncılık komitesi ve Kocaeli Fırıncılar Odası sorunları masaya yatırdı
Buray, şarkıları ile Darıcalıları mest etti
Kadın üreticilerin emeğini ön plana çıkaracak festival
İzmit’te rock ve senfoni bu konserde buluşacak
Artan işlem gücü, artan soğutma ihtiyacı
Çayırova Kitap Fuarı’nda Erdim’in söyleşine büyük ilgi
Kocaeli vekilinden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e tepki
Derince’de DERTAŞ’ın 11. satış noktası İshakçılar’da açılıyor
Körfez’de selde çöken köy yolu ulaşıma açıldı
O ilçede marketlerdeki ürünler tek tek incelendi
Vatandaş kurtuluşu cezaevinde arıyor!
Öğrencilere yok, tarikatlara var
Saadet Partisi’nden Kocaeli’nin ulaşım sorununa çözüm önerisi
İzmit’te doğal ve katkısız ürünlere ilgi duyanlar buraya davetli!
Savunma sanayisinin paydaşları Gebze’de buluştu
Emirates Stadyumu’ndan Türk Rivierası’na, büyük sahnelerden özel deneyimlere: Search’n Stuff’ın yeni rotası
Kocaeli’nin asırlık lezzeti uluslararası buluşmada tatlı hatırasına dönüştü
Büyükakın Kandıra’da konuştu: Büyüklerimiz bizim her şeyimiz
Azerbaycan, Kocaeli vekilini istenmeyen kişi ilan etti!
MHP’liler Dilovası’nda kapı kapı gezdi
220 milyar dolar vergi topladınız, bu milletin parası nereye gitti?
Büyükşehir’in iki numaralı ismi Osmangazi Köprüsü’ndeki büyük buluşmayla ilgili konuştu
Kocaelili o başkan Özgür Özel’le görüştü
KSO Başkanı Zeytinoğlu: Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentimizi yineliyoruz
Hyundai Motor Türkiye’den Mimari Tasarım Ideathonu ile gençlere ödül kazanma fırsatı
Millet iradesinin temsilcisi milletvekillerine şantaj mı yapıyorsunuz?
Anayasa Mahkemesi'nin YENİ Parti kararı
PKK lideri Öcalan kendisi için yapılan villaya mı geçti?
Gebze’de 4 kişi öldü, ortada iddianame yok
Sigara tütününden plastik çıktı
Başkan Söğüt, Çamlıtepe’de esnaf ve vatandaşları dinledi
Dilovası’ndaki o mahallede çok amaçlı taziye evi yapım çalışması sürüyor
Kocaeli’de sahil turizmini dört mevsim canlı tutma hamlesi
Gölcük’te atık su borusu patladı, günlerdir ilgilenen yok
Karting yarışının son ayağı Körfez'de gerçekleştirilecek
Saray'ın mutfak harcamaları dudak uçuklattı
