ABD'ye şirin görünmenin faturası vatandaşa çıktı
Gündem, 02 Ocak 2026 22:092018’de ABD’ye misilleme olarak getirilen ek gümrük vergileri, 2025’in eylül ayında kaldırıldı. Hemen ardından ithalat artarken ihracat düştü. Türkiye refah kaybına uğradı, döviz çıkışı arttı.
Yerli üretici ve ihracatçı Türkiye’nin yüksek kur, enflasyon ile faiz sarmalındaki ekonomisine sıkışmışken, iktidar ülkeyi kalkındıracak adımlar atmak yerine, ABD’ye ‘şirin’ gözükmek için ithalatta ek gümrük vergilerini kaldırdı.
Sözcü gazetesinin bugün manşetinden duyurduğu habere göre 22 Eylül 2025’te yürürlüğe giren düzenlemenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump görüşmesi öncesinde alınması bu bağlamda eleştirilerin hedefi olmuştu. Kararı takip eden 2 ayda dış ticaret verileri de olumsuz tabloyu gözler önüne serdi. Yüzde 10 ile yüzde 70 arasında değişen ek gümrük vergilerinin karşılıklı müzakereler, diplomatik iyileşme ve ticaret hacmini artırma amaçları doğrultusunda kaldırıldığı öne sürülse de Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dış ticaret verileri, uygulamanın ABD lehine çalıştığını gösterdi.
YÜZDE 27.9’LUK ARTIŞ
2025 yılı ekim-kasım aylarında, 2024’ün aynı dönemine göre ABD’den yapılan ithalat tutarı 724.5 milyon dolar artarken, ihracat tutarı ise 286.2 milyon dolar düştü.
2022, 2023, 2024 yıllarının ekim aylarında 1.2 milyar dolar civarında olan ithalat hacmi, Ekim 2025’te yaklaşık 550 milyon dolar artarak 1.8 milyar dolara çıktı.
Kasım ayında da artış sürdü ve 1.5 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Ekim ve kasım aylarında yapılan ithalat önceki yıla oranla yüzde 27.9 yükseldi. Aynı dönemler karşılaştırıldığında ihracattaki oransal düşüş ise yüzde 10’u buldu.
Pirinç, sert kabuklu meyveler, alkollü içecekler, tütün, taşkömürü, otomobil gibi kalemlerde uygulanan ek verginin kaldırılmasıyla Türk çiftçisi, üreticisi ve ihracatçısı üzerindeki olumsuz etkinin önümüzdeki dönemde artacağı tahmin ediliyor.
TRUMP GÜMRÜK TARİFELERİ GELİRİNİ ÇİFTÇİYE AYIRDI
ABD’ye uygulanan ek gümrük vergilerinin kaldırılması kararının 22 Eylül 2025’te Resmi Gazete’de yayınlanmasından 3 gün sonra, 25 Eylül’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, bir araya geldi. Erdoğan’ın 6 yıl sonra ziyaret ettiği Beyaz Saray’daki görüşme sırasında Trump’ın, gümrük tarifelerinden elde edilecek gelir ile Amerikalı çiftçilere 12 milyar dolarlık destek paketi hazırladıklarını açıklaması, ironik bir tablo ortaya koydu. Çiftçileri, zarar etmeye dayanamayarak peş peşe üretimi bırakan Türkiye vergilerden vazgeçerken, ABD ise kendi toplumunun refahı için artırdığı gümrük vergilerinin gelirlerini üreticisine ayırdı.
Gündem, 02 Ocak 2026 22:09
Yorumlar (0)
Tuğba Ekinci müstehcenlikten tutuklandı
AGD Kocaeli Liseler Komisyonu’nun yeni dönem planı belli oldu
İzmit’te toplu sünnet coşkusu!
Kocaeli Devlet Hastanesi kreşinde farkındalık etkinliği
Dilovası’nda MHP’liler TOKİ konutlarında stant kurup üye kaydı yaptı
Parti Cumhuriyet tarihinin en büyük saldırılarından biriyle karşı karşıya
Vali Aktaş, MHP’nin yeni il başkanını da ağırladı
Desteklerle gençler ve kadınlar tarıma teşvik ediliyor
Başkan Gökçe mahalle mahalle geziyor
Eğitimin kalitesi ile değil kıyafetle ilgilenen bakan!
İzmit Çınarlı cami cemaatine kek ve limonata ikram edildi
Kocaeli’de tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde 2026’nın ikinci hasadı
Melih Gökçek'in mal varlığı araştırılsın diyen hakim açığa mı alındı?
Binlerce gıda işletmesine ceza kesildi
Bal üretiminde dünyada ikinciyiz
Bahçeli, Erdoğan'ın seçilme planına hayır diyebilir mi?
Büyükakın, çocukluğunun geçtiği Karamürsel’de çalışmaları inceledi
Geleceğimiz satıldı
KOTO üyelerine iyi haber!
Geçim sıkıntısı anketinden dikkat çeken sonuçlar çıktı
BBP lideri Destici yarın İzmit’te
Kocaeli’de toplu ulaşımda dev adım!
Motorin 100 TL’ye koşuyor!
Sandıkta kaybedilen belediyeyi böyle mi alacaksınız?
Kocaeli, sporda yine büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor
Başkan Gökçe, iş insanı Yıldırım’ı ziyaret etti
Kırtasiye masrafı aileleri zorluyor
Öğrencileri ile birlikte okul bahçesine fide dikip ürün yetiştirdi
Zabıta Teşkilatı’nın 200. yılı Körfez’de böyle kutlandı
Bireysel borçlar çığ gibi büyüyor
Umuttepe cami ve otopark projesinde sona gelindi
KOTO üyeleri o konuda bilgilendirildi
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Melih Gökçek'in parsel parsel Ankara'yı nasıl sattığını açıklayacak mı?
Otomotiv dünyasında dikkat çeken gelişme
Yıldız Demir Çelik, o raporu kamuoyu ile paylaştı
Şehir Tiyatroları’nın o oyunu Derince’de sahnelenecek
Bu yolu okulların açılışına yetiştirin çağrısı!
Kartepe Kent Konutları’nda hak sahipleri yarın evlerine kavuşuyor
