Kararsızlar üçüncü büyük parti!
Siyaset, 28 Aralık 2025 09:54HBS Araştırma Şirketi tarafından 19-23 Aralık tarihleri arasında yapılan genel seçim anketinin sonuçları yayımlandı. Kararsızların dağıtılmadığı ham verilerde yüzde 17,4'lük oran dikkat çekerken, kararsızlar dağıtıldığında CHP yüzde 34,3 ile birinci, AKP ise yüzde 29,8 ile ikinci sırada yer aldı.
Türkiye siyasetinde 2025 yılı sona ererken seçmenin nabzını tutan son anketlerden biri HBS Araştırma'dan geldi. Türkiye genelinde 20'den fazla ilde, 2 bin katılımcı ile yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma, siyasi partilerin güncel oy oranlarını ve kararsız seçmenin belirleyici gücünü ortaya koydu.
KARARSIZLAR ÜÇÜNCÜ BÜYÜK PARTİ KONUMUNDA
Anketin en çarpıcı sonucu, henüz kararını vermemiş seçmen grubunun büyüklüğü oldu. Kararsız oyların dağıtılmadığı ham sonuçlara göre; CHP yüzde 28,3 ile birinci, AK Parti yüzde 24,6 ile ikinci sırada yer aldı.
Bu tabloda üçüncü sırayı ise herhangi bir siyasi parti değil, yüzde 17,4'lük oranla "kararsızlar" grubu aldı. Anket sonuçlarını değerlendiren Fatih Portakal, bu oranın önemine dikkat çekerek, "Kararsızları kim ikna ederse o kazanacak. Yüzde 17'yi aşan çok ciddi bir kararsız kitle var" yorumunda bulundu.
Kararsızlar dağıtılmadan önceki diğer oy oranları ise şöyle sıralandı: DEM Parti yüzde 6, MHP yüzde 5,2, İYİ Parti yüzde 5, Zafer Partisi yüzde 3,9, Yeniden Refah Partisi yüzde 3, Anahtar Parti yüzde 2,4 ve TİP yüzde 1.
KARARSIZLAR DAĞITILDIKTAN SONRAKİ TABLO
Matematiksel dağılım yapıldığında ise partiler arasındaki makasın durumu netleşti. Kararsız seçmenin oransal olarak dağıtılmasıyla oluşan tabloda CHP, yüzde 34,3 oy oranına ulaşarak birinci parti konumunu sürdürdü. AKP ise yüzde 29,8 ile ikinci sırada kalarak CHP'nin yaklaşık 4,5 puan gerisinde yer aldı.
MHP VE İYİ PARTİ BAŞA BAŞ
Anketin dağıtılmış sonuçlarında milliyetçi kanattaki rekabet de göze çarptı. DEM Parti yüzde 7,3 ile üçüncü sırada yer alırken, onu yüzde 6,3 ile MHP ve hemen ardından yüzde 6,1 ile İYİ Parti takip etti.
Ankete göre diğer partilerin kararsızlar dağıtıldıktan sonraki oy oranları ise şöyle şekillendi:
Zafer Partisi: Yüzde 4,7
Yeniden Refah Partisi (YRP): Yüzde 3,6
Anahtar Parti (Ağıralioğlu): Yüzde 2,9
Türkiye İşçi Partisi (TİP): Yüzde 1,2.
Siyaset, 28 Aralık 2025 09:54
Yorumlar (0)
Kritik kurban eti uyarısı! Kanser riski taşıyabilir
Telefonlara dev zam yolda!
Derince’de de bayram geldi, yüzler güldü!
Dilovası’nda birlik mesajı
KOTO’daki bayramlaşma iş insanlarını buluşturdu
YSK dışında bir mahkemenin karar vermesi görülmüş şey değil
Özel'den Genel Başkanı üyeler seçsin çağrısı
Darıca trafiğine akıllı dokunuş
Başkan Ömeroğlu’ndan bayramı mesajı
Çayırovalılar bayramlaşma töreninde bir araya geldi
Yeniden Refah’ta Çayırova’ya başkan atandı
İYİ Parti, bu bayramda CHP ile bayramlaşmayacak
CHP'de 2023 Parti Meclisi göreve geri döndü
Kaldırım çalışması bitti, pisliği kaldı
Başkan Söğüt: Bayramımız mübarek olsun
Akaryakıta indirim geliyor!
Kocaeli’de seraları zarar gören üreticilere destek
Araç muayene ücretleri, bütçeleri zorlayan seviyelere ulaştı
Sakatatları çöpe atmayın
Erdoğan'dan affını istedi, siyasete nokta koydu
Sarıdoğan’dan, Büyükakın’a tepki: Şehri de nesli de mahveden sizin politikalarınız!
CHP'ye yapılan operasyon Türkiye'yi yönetenlerin çaresizliğini gösteriyor
Başkan Sezer’den Kurban Bayramı mesajı
Kule deresi yine kirli akıyor
İzmit Belediyesi’nde vezneler 31 Mayıs Pazar günü açık olacak
Başkan Çiftçi’den bayram mesajı ve davet
Ümit Özdağ'ın Meral Akşener saplantısı bitmiyor!
Mansur Yavaş'tan o iddiaya cevap: İftira
Esnafın derdi üzerinden ucuz siyaset yapmayı bırakın
Başkan Ömeroğlu yüzlerce çocuğu sevindirdi
Kocaeli’de bayram süresince hangi önlemler alındı?
Kocaeli Sanayi Odası’nda, AB desteği ile dijital dönüşüm konuşuldu
Osmanlı’dan günümüze kadar bayramlaşma fotoğrafları bu sergide
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan bayramı mesajı
