Kandıra ve Kartepe’de cenneti cehenneme çevirme planı
Siyaset, 15 Kasım 2025 22:44CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM’de düzenlediği kapsamlı basın toplantısında Kandıra ve Kartepe’de hayata geçirilmek istenen çöp bertaraf tesisi ile haddehane–çelikhane projelerini sert sözlerle eleştirerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile hükümeti “Kocaeli’nin geleceğini bile isteye yok etmekle” suçladı.
Kanko, TBMM’de yaptığı basın toplantısında şu ifadelere yer verdi: “Kocaeli’nin doğasını ve çevresini mahvetmelerine izin vermeyeceğiz! Bu nasıl çevre bakanlığıdır? Çevreyi koruması gereken kurum, bizzat çevreyi katleden projelere onay veriyor! Anlamak mümkün değil.”
KOCAELİ’DE ÇEVRE VE SAĞLIK ALARMI
Kanko, Kocaeli’nin yıllardır plansız sanayileşmenin kurbanı olduğunu belirterek, mevcut durumun bir çevre krizi değil, açık bir halk sağlığı felaketi haline geldiğinin altını çizdi.
“Dilovası, Gebze ve Çayırova’da hava kalitesi ‘sağlık açısından sakıncalı’ seviyeleri çoktan geçti. Kanser vakaları ürkütücü boyutlara ulaşmış durumda. Bu kentin insanı zehir soluyor!” Kanko, yoğun liman faaliyetleri, OSB’ler, ağır sanayi tesisleri ve trafik yükünün Kocaeli’nin kapasitesini aştığını, buna rağmen hükümetin hâlâ yeni kirletici tesislerde ısrar ettiğini söyleyerek: “Zaten ağır bir çevresel yıkım yaşanıyor. Buna rağmen Kandıra ve Kartepe gibi doğa harikası iki ilçemize yeni bir hançer saplanmak isteniyor.” dedi.
KANDIRA VE KARTEPE: “İKİ CENNETİN KADERİ MASA BAŞINDA ÇÖP EDİLEMEZ!”
Milletvekili Kanko, hem Kandıra’da kurulmak istenen çöp bertaraf tesisi hem de Kartepe’de Yıldızlar Holding’in dayattığı haddehane–çelikhane projesinin bilime, hukuka, toplumsal iradeye ve vicdana tamamen aykırı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bu iki karar Kocaeli’nin doğasına vurulan iki büyük baltadır. Bakanlık bu darbeyi halkın değil, rant çevrelerinin çıkarı için indirmiştir. Bu kararlar, Kocaeli’ye atılmış bir imzadan değil, Kocaeli’ye atılmış bir ihanet damgasından ibarettir.”
.jpeg)
KARTEPE HADDEHANE PROJESİ: “CENNETİ CEHENNEME ÇEVİRME PLANI”
Kanko, Kartepe’de kurulmak istenen ağır sanayi tesisini şöyle değerlendirdi:
• Bölge halkı yıllardır direniyor.
• Mahkeme süreçleri devam ederken karar halkın iradesi yok sayılarak alındı.
• Kartepe’nin turizm ve tarım potansiyeli tamamen sabote ediliyor.
• Hava, su ve toprak kirliliği geri döndürülemez boyutlara ulaşacak.
“Kartepe turizm başkentiydi. Şimdi ne yapıyorlar? Bu kenti ağır sanayi çöplüğüne çevirmeye çalışıyorlar. Bu karar Kartepe’ye değil, akla ihanettir.”
Kanko ekledi: “Doğayı yok etmekte ısrar eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu proje Kartepe’yi gelecek nesillere bırakılacak bir enkaza dönüştürecektir.”
KANDIRA ÇÖP TESİSİ: “HALKIN SÖZÜNÜ ÇÖPE ATAN KARA BİR LEKE”
Kandıra’da halkın yıllardır haykırdığını hatırlatan Kanko: “Kandıra halkı açıkça ‘Bu çöp tesisini istemiyoruz!’ demiştir. Ama iktidar yine bildiğini okuyor. ÇED süreci göstermelik, halkın katılımı formalite, bilimsel raporlar yok sayılmış.” Tesisin bölgenin içme suyu kaynaklarını, tarım arazilerini, ormanlarını ve yaşam alanlarını tahrip edeceğini belirten Kanko: “Akçakese ve Pirceler’in kalbine çöp bombası koyuyorlar. Bu karar yalnızca çevre felaketi değil, aynı zamanda bir yaşam hakkı gaspıdır.”
“ÇEVRE BAKANLIĞI DEĞİL, RANT BAKANLIĞI”
Kanko, Bakanlığın kararlarını sert bir dille eleştirerek: “Bu Bakanlık çevreyi koruyan değil, rant projelerine ÇED makinesi gibi onay basan bir kuruma dönüşmüştür. Halkın sesini Kandıra’da susturuyorlar, halkın nefesini Kartepe’de kesiyorlar. Bu ülkeye çevre değil, beton ve talan anlayışı hâkim kılınmak isteniyor. Bu iki proje ne bilime sığar, ne vicdana, ne kamu yararına. Kocaeli’nin doğasına hançer saplanmasına izin vermeyeceğiz. Bu kararları durdurmak için tüm hukuki ve demokratik mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz. Kocaeli’nin suyunu, toprağını, ormanını savunan herkesin yanındayız. Bu toprakları rant baronlarına teslim etmeyeceğiz.”
İŞÇİLERE DESTEK: “GÜBRETAŞ VE SMART SOLAR İŞÇİLERİ ONURLU BİR MÜCADELE VERİYOR”
Kanko, basın toplantısında işçilere de özel bir bölüm ayırdı: “GÜBRETAŞ ve Smart Solar işçilerinin sürdürdüğü grev sürecine destek veren Kanko işçileri, haklı mücadelelerini sürdürüyor. Bu insanların insanca çalışma koşulları istemekten başka bir talebi yok. Ücretleri yaşam standardının altında, güvenceleri yetersiz. İşçilerin talepleri derhal karşılanmalıdır. Doğayı savunanlar da, emeğini savunanlar da yalnız değil. Kocaeli’nin geleceğini karanlığa teslim etmeyeceğiz.”
Siyaset, 15 Kasım 2025 22:44
Yorumlar (0)
Kocaeli Valiliği’nden fırtına uyarısı!
Büyükakın: Bu sergide sadece objeler yok, Çanakkale’nin ruhu var
Hürriyet: Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor
İzmit’te çocuklar bayramda Oyuncak Müzesi’nde buluşacak
Sarıdoğan: Çanakkale ruhu bugün de yol gösterici olmalı
Bu yasağa uymayan sürücüye 26 bin TL ceza kesilecek
Özgür Özel'den yeni Akın Gürlek açıklaması: Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor
Bayramda beslenmeye dikkat!
Gölcük’te de Çanakkale şehitleri rahmet ve minnetle anıldı
Gebze Ticaret Odası’ndan Çayırova Sevgi Evleri’ne kapalı spor salonu
Fevziye Parkı estetik bir görünüme kavuştu
Erken seçim AKP için mecburiyet!
Çayırova’da eller Çanakkale Şehitleri için semaya kalktı
Miniklerden Başkan Hürriyet’e bayram sürprizi
Başkan Söğüt: Çanakkale, bir milletin diriliş destanıdır
Elektrik ve doğalgaza zam mı geliyor?
Kocaeli’de Kent Bayramlaşması’na yoğun katılım bekleniyor
OYAK Çimento madalya ile ödüllendirildi
Paketli gidalardaki tehlike!
Derince’deki o Pazar Arefe günü kurulacak
Gölcük Çiftlik Mahallesi’nde bayrama böyle mi girilecek?
Kocaeli’de bayram boyunca ulaşım ücretsiz
İzmit’te binlerce kişi bu iftarda buluştu
Bu mağazada Kocaeli’ye özgü ürünler var!
Özel, Gürlek’in mal varlığı iddialarını ID numaralarıyla doğruladı
Bakan Gürlek'ten malvarlığı iddialarıyla ilgili açıklama
Büyükakın’dan 18 Mart mesajı: Eşsiz bir destandır
Dilovası’nda İHH, çocukları sevindirdi
Kağıtspor başarıya doymuyor!
Bu değirmenin suyu nereden geliyor dedirten sözler!
Türk milletinin ve devletinin bu oyuna gelmemesi elzemdir
İSU’dan Derince’de yoğun mesai
Vali Aktaş, yine vatandaşların sorunlarını dinledi
Kocaelispor asansör takım olmayacak
İzmit’teki camilerde vatandaşa helva ikram ettiler
Kocaeli’de Büyük Zafer muhteşem bir sergi ile taçlandırılacak
Erzurumlular Vakfı, emektar eğitimcileri iftar sofrasında ağırladı
Kocaeli’de bayramda hava nasıl olacak?
Çayırova’da bayram öncesi marketlerde denetim
