Altın sahipleri o ürünlere yöneldi!
Ekonomi, 10 Kasım 2025 00:08Son üç yılda altın fiyatlarındaki hızlı artış, yatırımcıların alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Merkez Bankası’nın son raporu, elinde altın bulunan vatandaşların elektronik, mobilya ve seyahat harcamalarında dikkat çekici bir artışa gittiğini ortaya koydu.
2023’ten bu yana süren altın rallisi hız kesmiyor. Gram altın, 2 Ocak 2023’te 1.097 TL seviyesindeyken bugün 5.500 TL’nin üzerine çıkarak yaklaşık yüzde 400 değer kazandı. Bu olağanüstü yükseliş, yatırımcıların sadece kazanç hanesini değil, harcama alışkanlıklarını da dönüştürdü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yayımladığı son Enflasyon Raporu’nda altın fiyatlarındaki artışın yarattığı “servet etkisini” mercek altına aldı. Rapora göre, altın değerindeki yükseliş konut ve otomobil satışlarına olduğu kadar bireysel tüketime de ivme kazandırdı.
ALTIN SAHİPLERİ ELEKTRONİĞE VE LÜKSE YÖNELDİ
TCMB verileri, altın birikimi fazla olan illerde harcamaların belirgin şekilde arttığını gösteriyor. Özellikle Ağustos 2024’ten bu yana altın tasarrufu yüksek şehirlerde elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında keskin bir artış yaşandı.
Altın yatırımı yapan kesimin telekomünikasyon ürünlerine (özellikle cep telefonlarına) daha fazla yöneldiği, mobilya, dekorasyon ve seyahat harcamalarında da belirgin bir fark oluştuğu saptandı. Ayrıca, giyim ve ayakkabı gibi kategorilerde de tüketimin artış gösterdiği kaydedildi.
En çok tercih edilen iki ürün ise cep telefonu ve bilgisayar oldu.
RİZE ZİRVEDE
Raporda dikkat çeken bir başka veri ise şehirlerin altın tasarrufu sıralaması oldu. Türkiye genelinde kişi başına altın mevduatında Rize ilk sırada yer aldı. İldeki toplam mevduatın yüzde 32’sini altın oluşturuyor. Rize’yi Çankırı, Malatya, Kütahya ve Karabük takip ediyor.
Uzmanlar, altın tasarrufu yüksek bölgelerde artan harcama eğiliminin kısa vadede iç talebi desteklediğini, ancak uzun vadede enflasyonist baskıyı artırabileceğine dikkat çekiyor.
ALTININ YÜKSELİŞİMİ TÜKETİMİ DE ETKİLİYOR
Altındaki rekor yükseliş sadece yatırımcısına kazanç sağlamıyor, aynı zamanda ekonomideki tüketim dinamiklerini de şekillendiriyor. Uzmanlara göre, servet etkisinin bu kadar belirgin hale gelmesi, vatandaşların kazançlarını harcamaya dönüştürdüğünü gösteriyor.
Ancak ekonomistler, bu eğilimin tasarruf yerine tüketime yönelme riski taşıdığını vurguluyor. Altın yatırımcılarının harcama davranışlarındaki bu değişim, önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarının da şekillenmesinde belirleyici olabilir.
Ekonomi, 10 Kasım 2025 00:08
Yorumlar (0)
Musluk suyuna da her ay otomatik zam
Şehit isimlerini silip APO mu yazacaksınız?
İzmit’te Kır Düğün Salonu açılıyor
Bu karar ifade ve sanat özgürlüğüne ağır bir müdahaledir
185 izci Kocaeli’yi keşfetti!
Müşteri olmayana tuvalet 500 TL!
Ulaşlı’da çocukların yeni buluşma noktası
Veliaht sistemine dayalı cumhuriyet istememeliyiz
Halkevi Gençlik Merkezi’nde kulakların pasını silen yıl sonu konseri
Çocuk parkları güvenli değil
Fatura emekli ve asgari ücretliye kesildi
Kartepe tramvay hattındaki tehlike!
Büyükşehir’in Derince’de yaptırdığı cemevinde buluştular
Anketten Erdoğan'ı üzecek sonuç çıktı!
Son anketten hangi parti 1'inci çıktı?
Anahtar Parti Kocaeli’de şok! Feshedildi
BTP’liler Atatürk’ün Büyük Taarruzu yönettiği Kocatepe’de buluştu
Akaryakıta bir zam daha
Çocuklar parklarda oynayamıyor!
Kandıra’da bugün ve yarın da denize girmek yasak
Kuvvetli yağış trafiğe çıkma yasağı getirdi
Gölcük’te Kadın Gün Evi 3 ay içinde tamamlanacak
Kocaeli Bilim Merkezi’nde Yaz Akademisi başlıyor
Hızlı trenle 4 saatlik yol 1,5 saate düşecek
Saadet Partisi ile Yenden Refah birleşir mi?
Altın kırıp geçirecek!
Otomobil ile tırın altına giren baba ile oğul kaza kurbanı oldu
Çenesuyu'nda şişe başına 1 TL’lik artış
Başkan Hürriyet, Halk Günü’nde İzmitlileri dinledi
Her şey dahil sistemi esnafı vuruyor
Belediye aşevinde hazırlanan aşureler vatandaşlara ikram edildi
Derinceliler, Çınarlıdere’deki bu yürüyüşe davetli
KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret ve enflasyon verilerini yorumladı
Espri yaptı diye tutukladılar! Buna memlekete kötülük yapmak denir
Dr. Serdar Kaman’dan Deniz Göktaş tepkisi
Gölcüklü öğrencilerden gururlandıran başarı!
Başkan Hürriyet: İsrafı önledik, belediyenin öz gücünü büyüttük
BTP, kirli düzenin ve kokuşmuş siyasetin bir parçası olmayı reddediyor!
Kocaeli’nin filosu büyüdü, çevreci kimliği korundu
