Vah Kocaeli’m vah!
Siyaset, 06 Kasım 2025 23:17Kocaeli Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanlığı tarafından yapılan açıklama basın yoluyla kamuoyuyla paylaşıldı.
Saadet Partisi Mahalli İdarelerden Sorumlusu İl Başkan Yardımcısı Erkan Küçükemirler’in yaptı basın açıklamasında Kocaeli’nin yerel ve ekonomik sorunlarının dile getirildi. Kocaeli’nin Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağladığını kaydeden Küçükemirler, “İlimizin Türkiye ihracatındaki payı %15,80, Türkiye dış ticaretine %19,7 katkı vermiştir. Kocaeli bir ülke olarak düşünseydik, OECD verilerine göre dış ticarette 39. sıradayız. (Litvanya, Lüksemburg, Letonya gibi AB ülkeleri) Kocaeli; İstanbul ve Ankara’ dan sonra toplanan vergilerin %10,31’ini karşılayan üçüncü il” şeklindeki verdiği rakam ve istatistiklerle dikkat çekti.
Kocaeli’nin kişi başına ödediği verdiği ortalamasının da çok büyük olduğunu kaydeden Küçükemirler, “Kocaeli; İstanbul ve Ankara’ dan sonra toplanan vergilerin %10,31’ini karşılayan üçüncü il. İlimiz 2024 yılında 753 milyar 33 milyon 59 bin TL vergi ödedi. Bu rakam aynı zamanda, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından (718,816 milyar TL) fazla. Kocaeli’nin 2024 yılında kişi başına ödediği vergi geliri de 353 bin 536 TL oldu. Buna karşılık Kocaeli’ne kişi başına yapılan harcama ise sadece 40 bin 093 TL’dir” dedi.
Kocaeli Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanlığı adına yapılan yazılı açıklamanın içeriği şöyle:
“VAH KOCAELİ’M VAH”
Bugün Kocaeli’nin nasıl bir üvey evlat muamelesi gördüğünü devletimizin verileriyle size aktarıyor olacağım. İlin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı %13’tür. Kocaeli gayri safi milli hasıla içindeki payı %41,1’dir. Türkiye araç üretiminin %44’ünü Kocaeli karşılanmaktadır. Türkiye kimya sanayi içerisindeki payı %27’dir. Türkiye Metal Sanayinin %19’unu karşılamaktadır. Türkiye dış ticaretinin %19,7’sini Kocaeli gerçekleşmektedir. İlimizin Türkiye ihracatındaki payı %15,80, Türkiye dış ticaretine %19,7 katkı vermiştir.
Kocaeli bir ülke olarak düşünseydik, OECD verilerine göre dış ticarette 39. sıradayız. (Litvanya, Lüksemburg, Letonya gibi AB ülkeleri) Kocaeli; İstanbul ve Ankara’ dan sonra toplanan vergilerin %10,31’ini karşılayan üçüncü il. İlimiz 2024 yılında 753 milyar 33 milyon 59 bin TL vergi ödedi. Bu rakam aynı zamanda, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından (718,816 milyar TL) fazla. Kocaeli’nin 2024 yılında kişi başına ödediği vergi geliri de 353 bin 536 TL oldu. Türkiye ortalamasının 85 bin 272 TL olduğu göz önüne alındığında, Kocaeli ödediği kişi başı vergi ile ortalamanın kat kat üzerine çıkarak yine devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur.
Bununla birlikte İlimiz, ülkemiz bütçesine kişi başına 353 bin 536 TL vergi geliri sağlamasına karşılık gelirken Kocaeli’ne kişi başına yapılan harcama ise sadece 40 bin 093 TL’dir. Bu harcama Türkiye ortalaması olan 125 bin 804 TL’nin çok altında kalmaktadır. Tüm bu rakamlardan anlaşıldığı gibi, Kocaeli tam bir altın yumurtlayan tavuk. Bunun yanında hak ettiği değeri alamayarak tam bir yatırım fakiri. Türkiye ortalamasında bir yatırım bile alsa başka bir Kocaeli mümkündü. Peki Kocaeli’nin hakkını kim savunacak. İşte üvey evlat dediğimiz konu tam burada patlıyor. Başka bir Kocaeli, Ancak Saadet’ le Olur diyoruz. Vesselam.
Siyaset, 06 Kasım 2025 23:17
Yorumlar (0)
Vergi istisnaları derhal kaldırılmalı
Fatih Erbakan'dan ittifak açıklaması
Başkan 90 yaşındaki Cavit dedeyi sevindirdi
Bu alana bisiklet parkı ve sundurma isteniyor
Erkan Vural: Adalet olmadan emek değer bulmaz
Bu, Kadıköy'de kutlanan son 1 Mayıs olacak
Çayırova’da voleybol heyecanı
Yoksullukta Avrupa lideri olduk
Kartepe Kent Konut Evleri projesine 24 saatte yüzlerce başvuru
İsrail’le ticareti kanıtladım, AKP’liler sessiz kaldı!
Kocaeli Muşlular Derneği'nden İsrail’in alıkoyduğu başkanla ilgili açıklama
Kocaeli’de yaya ulaşımı masaya yatırıldı
Bayram ikramiyesi ile ilgili yeni teklif
Giresunluların gönül sofrasına konuk oldular
Kartepe’de evlere şenlik çalışma!
İzmit’te yine ücretsiz istiridye mantarı dağıtıldı
Sürücüler dikkat! D-130 trafiğe kapatılacak
AK Parti Darıca’da Erdoğan heyecanı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan 1 Mayıs mesajı
Akran zorbalığına karşı bir hamle daha!
Çağırdık gelmedi diyen Büyükakın’a, Başkan Gökçe’den yanıt geldi
Büyükşehir'den çiftçilere 27 milyonluk dev destek
Başkan Sezer 1 Mayıs’ı unutmadı
AKP anketlerde görünenden kötü mü?
İzmit Belediyesi personel alacak
Çayırova’nın genç futbolcuları, Kocaeli’ni Türkiye Şampiyonası’nda temsil edecek
Bahçeli'nin dizisine ceza kesildi!
Büyükakın ile Talus, Gebze’de iş insanlarıyla bir araya geldi
Böyle yoksulluk görülmedi
İzmit’te o evden kamyon dolusu çöp çıktı!
Başkan Ömeroğlu: Emeğin ve alın terinin yanındayız
KOTO ile Alkan Yemek arasında indirim protokolü imzaladı
Silivri'de nüfusu artırmayalım diyerek adayı açıklamadı
Darıca’da Emlak Kulübü’nün 4’üncü yılı böyle kutlandı
Başkan Gökçe’den 1 Mayıs mesajı
Bende aileyi katil sanmıştım ama araştırınca fikrim değişti!
Faruk Demir’e oda başkanlarından büyük destek
İzmit’te 3. Kapanca Sokak Festivali için kollar sıvandı
Büyükakın’dan itfaiyecilere: Hepiniz birer kahramansınız
