2015’ten önceki borçlar tamamen silinecek!
Ekonomi, 22 Ekim 2025 07:07Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. TBMM’ye sunulan torba yasa teklifine, genel sağlık sigortası (GSS) borçlarına ilişkin kısmi af düzenlemesinin eklenmesi bekleniyor.
Vergi ve sosyal güvenlik düzenlemelerini içeren 36 maddelik torba yasa teklifinin Meclis’e sunulmasının ardından yeni ek maddeler gündeme geldi.
Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş’ın aktardığına göre, torba yasa mevcut hâliyle sınırlı kalmayacak; bazı vatandaşlara nefes aldıracak müjdeli düzenlemeler de eklenecek.
Bunlardan en dikkat çekeni ise genel sağlık sigortası (GSS) borçlarına ilişkin kısmi af çalışması. Ankara kulislerinden edinilen bilgilere göre, vatandaşların biriken GSS borçlarının bir kısmının silinmesi ya da yapılandırılması gündemde.
GSS BORÇLARI KATLANIYOR: AYLIK 780 TL + FAİZ
2012 yılında yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini amaçlıyor. Ancak sistem, düzenli prim ödemesi gerektiriyor.
İsa Karakaş’ın yazısında yer verdiği bilgilere göre; eğitimine devam etmeyen 18 yaş üstü gençler, işsizler, sigortasız çalışanlar ve iş bulamayan üniversite mezunları her ay GSS primi ödemek zorunda.
Bu kapsamdaki kişilerin ödemesi gereken prim tutarı 2025 yılı için aylık 780 TL’yi aşıyor.
Prim ödemeyen vatandaşların borçları her ay artarken, gecikme faizi ve cezalarla birlikte tutar ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu durum özellikle işsiz veya düşük gelirli bireyler için büyük bir yük oluşturuyor.
GELİR TESTİ YAPTIRANLAR İÇİN BEDAVA SAĞLIK HAKKI
Karakaş, yazısında gelir testinin önemine de vurgu yaptı.
Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) başvurarak gelir testi yaptırabiliyor.
Eğer gelir, asgari ücretin üçte birinden düşük çıkarsa, kişi GSS primi ödemeden sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor.
Bu nedenle uzmanlar, vatandaşların vakit kaybetmeden gelir testi yaptırmalarını öneriyor.
2015 VE ÖNCESİ BORÇLAR SİLİNEBİLİR
Geçmiş yıllarda birçok kez af ve yapılandırma düzenlemesi yapılmasına rağmen GSS borcu olan vatandaşların sayısı hâlâ yüksek.
2023’te çıkarılan düzenlemeyle borçların faiz ve cezaları silinmiş, yalnızca anaparanın ödenmesi istenmişti.
Şimdi ise 2015 yılı ve öncesine ait GSS borçlarının tamamının silinmesi gündemde.
Bu düzenleme yasalaşırsa, geçmiş yıllarda ödeme imkânı kalmayan borçlar anapara, faiz ve cezasıyla birlikte tamamen affedilecek.
Zaman aşımına uğramamış borçlar içinse 2025’in ilk yarısında yeni bir yapılandırma düzenlemesi planlanıyor.
İsa Karakaş, yazısını şu uyarıyla noktaladı:
“GSS borçları birikirken sağlık hayalleriniz solmasın. Hemen SYDV’ye koşun, gelir testi yaptırın.”
Torba kanuna eklenecek yeni düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte milyonlarca vatandaşın sağlık borçlarının hafiflemesi bekleniyor. Bu gelişme, sosyal güvenlik alanında 2025’in en önemli adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.
Ekonomi, 22 Ekim 2025 07:07
Yorumlar (0)
Okul temposuna Bi Mola
BTP İzmit’te üyelik standı açtı
Başiskele’de Mübadele Anıtı açıldı
Erdoğan CHP'lilere yine demediğini bırakmadı!
Kocaeli trafiğinde kasisler neye göre belirleniyor?
Emeklilerle ilgili o düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu
Kocaeli Büyükşehir’in yeşil alan uzmanlığı Almanya’daki fuarda gözler önüne serildi
Emekliye iki bayramda zamlı ikramiye!
İzmit’te daha düşük maliyete hizmette süreklilik
İşte en genç seçmene sahip parti!
Çayırova’nın genç dev adamları Kocaeli ikincisi olmayı başardı
Açlık sınırı asgari ücreti solladı
İzmit’te o caddeye Kocaelispor logolu trafo binası!
Altın ve gümüşte bir dalgalanma hareketi yine bekliyorum!
Körfezli çocuklar doyasıya eğlendi
MHP'li başkan bir kadını darp etti
Darıca’da Türkiye Boks Şampiyonası heyecanı yaşanacak
Dış ticarette 92 milyon dolarlık açık
Karamürsel’de Osmanlı mezarları koruma altına alındı
KOSGEB destekleri KOTO’da anlatıldı
Semt polikliniği ne zaman yapılacak?
AKP'lilere küskünleri arayın talimatı
Tüpraş'ta korkutan patlama!
Erdoğan'a o iş insanı dolandırıcılıktan ceza aldı denilmedi mi?
Düşmanca bir dili doğru bulmuyorum
Büyükakın Gebze’de de denize daldı!
Zeytinoğlu işgücü verilerini değerlendirdi
Gebze’de bir aile yok oldu, 3 aydır tek bir rapor yok
İzmit’te muhtarları ziyaret ederek talepleri dinlediler
Dilovası’nda Kent Meydanı Projesi için ilk kazma vuruldu
Gölcüklü Demet Akalın o isimleri defterden sildi!
Doğalgaz zammı yolda mı?
Kar altında gerçeği aratmayan tatbikat!
Kağıtspor, voleybolda emin adımlarla ilerliyor
Dolandırıcılık suçundan aranan zanlı Dilovası’nda yakalandı
Kesinlikle bu fiyatlardan altın almayın!
Ocak ayı anketinden hangi parti birinci çıktı?
Düzce Akçakoca Belediyesi’nden İzmit Belediyesi’ne ziyaret
BTP Kocaeli’den iki belediye başkanına ziyaret
