Eski bakan Mahir Ünal: Yaşadığımız en büyük sorun anlam kaybıdır
Gündem, 08 Ekim 2025 10:0464. Hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Mahir Ünal, Uluslararası 15. Kocaeli Kitap Fuarı’na “Dil, Kültür ve Ötesi” adlı söyleşisiyle konuk oldu. Selim Sırrı Paşa Salonu’nda katılımcılara hitap eden Ünal, “Gerçeklik yoksa anlam da yoktur” ifadesini kullandı.
“Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 15’incisini düzenlediği Uluslararası Kocaeli Kitap Fuarı’na kitapseverlerin yoğun ilgisi sürüyor. Birbirinden ünlü yazarların ve 515 yayınevinin katıldığı fuarda kitapseverler ve yazarlar her gün bir araya gelerek kâğıdın büyülü dünyasıyla buluşuyor. Bu kapsamda Uluslararası 15. Kocaeli Kitap Fuarı, 64. Hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Mahir Ünal’ı ağırladı. Dil, kültür ve ötesi üzerinden insanın anlam kurma serüvenine değinmek istediğini belirten Prof. Dr. Mahir Ünal, “Bugün en büyük ihtiyaç duyduğumuz şey anlamdır. Her şeyin bu akışkanlıkta sığılaştığı bu dünyada yaşadığımız en büyük sorun anlam kaybıdır. Her şeyin sığılaştığı bu dünyada gerçeklik kaybından kaynaklanan bir anlam kaybıdır. İnsan anlanır, gerçeklik üzerinden inşa ediliyor. Gerçeğe çarpmayan hiçbir şey anlama dönüşmez” dedi.
.gif)
“GERÇEKLİK YOKSA ANLAMDA YOKTUR”
Prof. Dr. Ünal, “5565 Sayılı İnternet Yasasını hazırlıyoruz ve tabi kıyameti koparıyorlar. ‘İfade özgürlüğünü engelleyecek misiniz diye’. İfade özgürlüğünü anlamak için bir örnek vereceğim. Devletin en temel sorumluluklarından bir tanesi gıda güvenliğidir, yani güvenli gıdaya erişimdir. Aynı şekilde bilgi güvenliğini de sağlamak gerekir. İfade özgürlüğünün üç aşaması var. Doğru bilgi, kanaat ve ifade. Yani doğru bilgiye erişim, doğru bilgi ile birlikte bir kanaat oluşturma ve o kanaatinizi ifade etme. Doğru ve güvenli bilgiye erişemiyorsanız, oluşturduğunuz kanaat sağlıklı bir kanaat olamaz. Peki, sağlıklı bir kanaat oluşturamıyorsanız sizin ifadelerini durumu nasıl değerlendirilmelidir? Bu örneği şunun için verdim. En çok dezenformasyon konusunu konuşuyoruz. Dezenformasyon yalan bilgi değildir. Dezenformasyon gerçekle yanlışın birbirinden ayırt edilememe durumudur. Eğer insanın anlam kurma serüvenini konuşacaksak bunun hemen yanı başında gerçekliği konuşmamız gerekiyor. Eğer gerçeklik yoksa anlamda yoktur” şeklinde konuştu.
“DİL ANLAMIN BİÇİMİNİ OLUŞTURUYOR”
Dilin, anlamın biçimini oluşturduğunu, kültürün ise anlamın ortak belleğini oluşturduğunu vurgulayan Prof. Ünal, “Anlamın ortak belleği dediğim zaman şuan benim konuştuklarımı anlıyorsunuz. Çünkü ortak bir belleğimiz var. Bu ortak belleği ve hafızayı dil inşa ediyor. Ötesi dediğimizde ise bu kurduğumuz anlamın sınırlarını aşma çabasını kast ediyoruz” ifadelerini kullandı. Söyleşi sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş, Uluslararası 15. Kocaeli Kitap Fuarı’na katkılarından dolayı Prof. Dr. Mahir Ünal’a teşekkür plaketi takdim etti.
Gündem, 08 Ekim 2025 10:04
Yorumlar (0)
Vergi ve harçlara yüksek zamlar
Hürriyet: Bu topraklarda Atatürk’e edilen duaya kimse yasak koyamaz
Yürüyen merdivenler bu saatlerde yine duracak!
Lapa lapa kar yağacak
Başkan Gökçe, komutan, Emniyet ve Nüfus Müdürü’nü kutladı
Özgür Özel: Bir kez daha uyarıyorum
İYİ Parti İl Başkanı Şirin’den Vali Aktaş’a 10 Kasım teşekkürü
Körfez Sevindikli’de dev yatırım!
Derince’de 10 Kasım’a özel programlar
İzmit Belediyesi marangoz arıyor!
Vah Kocaeli’m vah!
Özel Körfezim’den lösemili çocuklara özel etkinlikler
Birinci parti değişti mi? İşte son anket
CHP eski İl Başkanı Bülent Sarı, Vali İlhami Aktaş’ın kapısını çaldı
Erbakan, Bahçeli'ye yine İmralı'ya sen git dedi!
Çevreyi kirleten firmaya 1 milyon 870 bin TL’lik ceza
Metro güzergahındaki binalar risk altında!
KOTO Başkan Bulut ve yönetiminden Almanya’da önemli görüşmeler
Tanju Özcan, Davutoğlu'nu taşladı!
Dilovası’nda zabıta ekipleri marketleri boş bırakmıyor!
Okul müdürünün yaptığına bakın!
Çağlayan’daki çete hesap vermek yerine bize soruşturma açıyor
Hani Almanya bizi kıskanıyordu?
İzmit’te Tarihi Ayakkabıcılar Çarşısı’nın çatısı yenilendi
Erdoğan, bizimle uğraşan itine köpeğine sahip çık!
Dikenli bitkiler peyzaj için kullanılmamalı
7 ülke ve 18 farklı şehirden gelip Kandıra’da balık tutmak için yarışacaklar
BBP Genel Başkanı da PKK lideri Apo ile görüşecek mi?
AİHM kararını tanımayan da, yargı ne derse o diyen de Erdoğan!
Körfez Meclisi’nde 13 madde karara bağlandı
Kadın emeği ve girişimcilik Kocaeli’de buluştu
ATV tutkunları Gölcük Hasaneyn’de buluşacak
Ömer Uçar, Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı oldu
KSO’dan Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri: Tüm Kocaeli davetli
Dervişoğlu'ndan Bahçeli'ye çok sert sözler
Erdoğan AKP öncesi döneme karanlık dedi!
Gebze’de çöken binayla ilgili Bakan Kurum’a 9 soru
Başkan Gökçe güne böyle başladı
Araç sahipleri dikkat! MTV'ye zam geliyor
